> ИлюстрацияПодсъдими по делото бяха общо 13 души. Съдебната фаза

...
> ИлюстрацияПодсъдими по делото бяха общо 13 души. Съдебната фаза
Коментари Харесай

Край на 4-годишна сага с голяма документна измама във Варна! Има осъдени!

> Илюстрация
Подсъдими по делото бяха общо 13 души. Съдебната фаза на процеса продължи към 4 години, с разпити на над 30 очевидци и голям брой назначени експертизи на движимости лица. Спрямо трима от главните подсъдими – 43-годишен кредитен банков контрольор и двама частни кредитни консултанти, надлежно на 42 година и на 44 години, бяха повдигнати обвинявания, че през интервала от м. декември 2010 година до 10 февруари 2011 година във Варна в съучастничество като помагачи с други 10 лица – кредитоискатели, посредством потребление на неистинен документи, са получили без правно съображение парични суми по разнообразни отпуснати банкови заеми на обща стойност 275 000 лв. Чуждото движимо имущество  е благосъстоятелност на комерсиална банка и е в огромни размери.

Действия на двамата  подсъдими кредитни консултанти са били свързани с търсенето и намирането на хора от разнообразни региони на страната (Свищов, Монтана, Карлово, Разград и др.), най-вече с невисок обществен статус, които били снабдявани с разнообразни неистинен удостоверения и документи, включително и че " работят " като военнослужещи. Въпросните лица били склонявали да аплайват за заеми в размер на 25 000 лева, по специфична стратегия, с преференциални условия като невисок % годишна рента и без обезпечение. С набавените неистинен документи, претендентите за заеми били водени за обслужване при третия обвиняем – 43-годишния банков кредитния контрольор, който оформял документите за заемите без да прави нужните инспекции за предоставените данни и по този начин спомогнал за отпущането на сумите.

Тримата бяха приети за отговорни по повдигнатите им обвинявания в осъществяване на закононарушение по чл.212, ал.4 от Наказателен кодекс. Районен съд – Варна  наложи на всеки от тях наказване от 3 години отнемане от независимост, чието осъществяване се отсрочва с изпитателен период от 5 години. Те са с чисто правосъдно минало досега.  Всеки от тях бе лишен и от право да упражнява специалност, обвързвана с банково дело за период от 3 години, считано от влизане на присъдата в действие.

Спрямо останалите десетимата подсъдими по делото, които са работили като кредитоискатели пред българска банка, повдигнатите обвинявания бяха за това, че в разнообразни съответни интервали, в съучастничество с част от подсъдимите като помагачи, посредством потребление на неистинен документи, получили или създали опит да получат без правно съображение непознато движимо имущество – парични суми от по 25 000 лв., банкова благосъстоятелност. Варненският областен съд призна за отговорни двама от тях, другите осем души бяха оправдани.

Присъдата предстои на обжалване или митинг в 15-дневен период пред ВОС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР