> Илюстрация47-годишният Ахмед А. бил нает да пасе стадото на

...
> Илюстрация47-годишният Ахмед А. бил нает да пасе стадото на
Коментари Харесай

Апелативният съд не пожали Дончо, погубил овчаря Ахмед във варненско село

 > Илюстрация
47-годишният Ахмед А. бил нает да пасе стадото на бащата на Дончо. На 16 май вечерта обвиненият, след приложимост на алкохол, отишъл да нощува в сграда до кошарата на татко си в гората край Горен близнак. Пастирът му изискал цигари, само че той отказал и двамата се скарали. Дончо нанесъл побой с дървена дъска над овчаря, а след това задремал. След като трезвен, видял положението на Ахмед и извикал незабавна помощ. Лекарите установили гибелта на овчаря.

На 19 май Варненският областен съд дефинира по отношение на 39-годишния мъж най-тежката мярка за процесуална насила. Това определение е предмет на проверка от Апелативния съд, откакто бе обжалвано от арестувания.

В днешното правосъдно съвещание юристът на Дончо посочи както обществения статус на подзащитния си – той е фамилен, работи, има непрекъснат адрес, по този начин и дейностите му след закононарушението – оказал е помощ на потърпевшия, не е избягал и не се е укрил, спомага на следствието.

Представителят на Апелативната прокуратура изясни, че събраните доказателства уличават сина на притежателя на стадото в осъществяване на действието. От тежестта на плануваното наказване се извежда заплаха от укриване. Обществената заплаха удостоверява, че най-тежката мярка за процесуална насила е съответна на закононарушението.

Чрез аудиовизуална връзка с ареста, обвиненият сподели, че съжалява за постъпката си.

Съдебният състав откакто съобрази доводите на страните, изложени в правосъдното съвещание и претекстовете в първоинстанционния правосъден акт, посочи тежестта на повдигнатото обвиняване – ликвидиране с особена свирепост. Въззивната инстанция поддържа изводите на Окръжния съд, че Дончо е направил действието, защото са налични задоволително доказателства за това. Правилен е и изводът на първата инстанция, че няма действителна заплаха 39-годишният мъж да извърши закононарушение или да се укрие. Но все пак размерът на плануваното наказване – най-малко 15 години отнемане от независимост – обосновава нуждата от потвърждаване на най-тежката мярка за неотклонение. Затова и апелативната инстанция одобри за само съответно задържането под стража.

Всички тези изводи доведоха правосъдния състав до извода, че определението на Варненския областен съд е вярно, обосновано и законосъобразно.

Съдебният акт на Апелативния съд, който удостоверява ареста на обвинявания в ликвидиране с особена свирепост и по изключително непосилен за жертвата метод Дончо Д., е финален и не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР