> Илюстрация112 деца на възраст от 10 до 18 години,

...
> Илюстрация112 деца на възраст от 10 до 18 години,
Коментари Харесай

Неправителственият сектор във Варна обяви война на дрогата

 > Илюстрация
112 деца на възраст от 10 до 18 години, с остра интоксикация след приложимост на опиати, са признати в Клиниката по Токсикология към ВМБ-Варна за интервала 2015 – 2019 година, сподели проф. доктор Снежа Златева, шеф на клиниката. За същия интервал,  след приложимост на разнообразни типове дрога, са признати 1 112 души на възраст от 19 до 64 години. Тенденциите през годините демонстрират понижаване на отравянията с алкохол при малолетните, само че повишаване на опиатите до тяхното равнене през тази година. Преобладават стимулантите /амфетамини и метамфетамини/ и марихуана, както и постоянната комбинирана  приложимост на повече от едно вещество.

При възрастните нарастват интоксикациите с алкохол и опиати, доминират стимулантите, нараства използването на  марихуана, опиатите остават на непрекъснато високо равнище, а полинакроманията е 40%, сподели още проф. Златева. Смъртността е приблизително 3 случая годишно.

4 500 младежи на възраст от 18 до 25 години са минали профилирано образование за въздействието на психоактивните субстанции върху човек, изключително при ръководство на моторни транспортни средства. Обучението е част от програмата на Областния съвет на БЧК-Варна за оказване на първа помощ  за кандидат-водачи на МПС.

По програмата за психично консултиране и психотерапия на младежи в риск, за последните 8 години са извършени 3000 часа съвещания и терапия с над 5000 младежи на възраст 18 – 25 години. Програмата се осъществя от Дружеството по положителна психотерапия в България, което работи с младежи с проблематично държание след приложимост на психоактивни субстанции или подвластни от хазарт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР