Илюстрация Увеличаване Смаляване Томас Ман - Смърт във Венеция и

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Томас Ман - Смърт във Венеция и
Коментари Харесай

Книга: Томас Ман - "Смърт във Венеция и други новели"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Томас Ман - " Смърт във Венеция и други новели "
Издателство: " Колибри "
Цена: 20 лева.Ако сте се колебаели от кое място да започнете с немския публицист Томас Ман или от кое място да продължите след трансформиралата се в литературна класика " Вълшебната планина ", антологията " Смърт във Венеция и други новели " подсказва вярната посока. Книгата събира пет негови произведения в жанра на късата прозаичност, излиза на твърди корици и е част от поредицата " Модерна класика " на " Колибри "

Въпреки че до момента в който е жив, Томас Ман отхвърля творбите му да имат автобиографични нюанси, публикуването на дневниците му през 70-те години хвърля светлина върху опитите му да прикрие хомосексуалността си, до момента в който в същото време e татко на шест деца и част от жанр с дълга история, постоянно в комплицирани взаимоотношения.

Неспособността да изразиш страстите и желанието да игнорираш себе си е чест претекст при Ман както в " Смърт във Венеция ", по този начин и в " Дребният господин Фридеман ", с който антологията стартира – история за мъж, който се отхвърля да преследва любовта, с цел да се посвети напълно на самодостатъчността и изкуството ( " Проумя, че от всичко може да се изпита наслаждение и че е неразумно да вършим разлика сред щастливи и злополучни преживелици. Приемаше с най-голяма подготвеност и пазеше всички свои чувства и настроения, и трагичните, и ведрите, както и несбъднатите си фантазии и копнежи " ). Книгата продължава с новелата " Тристан " (заглавието е отправка към операта на Вагнер " Тристан и Изолда " ), в която тематиката за самодостатъчността е прегледана през погледа на двама пациенти в санаториум. Текстът от 1903 година е и измежду най-представителните за метода, по който Ман смесва поетичния изказ с дълбока психологизъм.

Антологията включва и една от най-политически ангажираните произведения на писателя - " Марио и Фокусникът ", история от 1929 година, в която по косвен метод подлага на критика възхода на фашизма в Европа. В персоналните си политически възгледи Ман е безпристрастен към Хитлер в самото начало на политическата му кариера и след това гневно подлага на критика отстъпването на Германия от демократичните полезности. След 1933 година писателят, също по този начин Нобелов лауреат, живее в заточение – първо в Швейцария, а след това в Съединени американски щати.

Преводач от немски е Димитър Стоевски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР