Илюстрация Увеличаване Смаляване Спазването на дистанция, хигиената и осигуряването на

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Спазването на дистанция, хигиената и осигуряването на
Коментари Харесай

Новият работен свят

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Спазването на отдалеченост, хигиената и обезпечаването на здравна сигурност коренно трансформират работната просвета и среда. Работата от разстояние ще остане и след края на ограничаващите ограничения, защото освен потвърди, че е ефикасна, само че и пести разноски на работодателите. Може да се окаже, че " офисът на бъдещето " в действителност е " офисът от предишното ". Много от компаниите ще разделят личния състав си на екипи и ще работят в офиса на смени. По-малко от седмица остава от момента, в който изключителното състояние поради ковид пандемията най-малко официално ще завърши и доста хора ще могат (или ще трябва) да се върнат физически на работните си места. Твърде евентуално обаче доста от тях ще се озоват в изцяло променено офисно пространство, работна среда и нови условия.

Опасността от заразяване няма да изчезне в идващите седмици/месеци и тотално ще дефинира методите, по които работим и поддържаме връзка. Здравната сигурност на работното място ще бъде приоритет номер едно на фирмите, които желаят да оцелеят. Един-единствен болен с COVID-19 в офиса може да сковава отчасти или изцяло активността на всяка компания, както имахме опция да забележим и тук, в България, с плевенската шивашка компания " Мизия ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В по-широк подтекст пандемията ще има дълготраен отпечатък върху работните процеси и фирмената просвета, като катализира гражданска война, която другояче евентуално щеше да отнеме години и може би и нямаше да се развие в тази посока.

" Социално дистанцираният " офис

Първото нещо, което най-вероятно ще се види при връщането на работа, са флакони и автомати с дезинфектанти на всички места, безвъзмездни маски, по-малко хора в офиса, разредени бюра и доста, доста табелки с указания какво да (не) се прави. Евентуално може да се наложат ежедневни инспекции на телесната температура и/или постоянни " бързи " проби за COVID-19 (като в щатски компании като Amazon, Walmart, Starbucks и Home Depot). На някои места може да се появи и офисен " хигиеничен служител на реда ", който е оторизиран да следи за съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

" Единственото нещо, което знаем сигурно, е, че " връщането към нормалността " в работното пространство ще е всичко друго, само че не и обикновено. Правилата, които ще би трябвало да въведем в офисите, индустриалните и комерсиалните здания, се трансформират изцяло ", разяснява Бред Уайт, изпълнителен шеф на световната компания за недвижими парцели Cushman & Wakefield, пред CNBC. През март и април компанията е ангажирана да подкрепи над 10 хиляди китайски компании, които желаят да обезпечат връщането на към 1 милион чиновници на работа след края на карантината в Ухан.

На базата на своя опит в Китай и употребявайки данните на Световната здравна организация и медицински специалисти, Cushman & Wakefield създава специфична идея за организация на работното пространство, наречена Six Feet Office и въведена в корпоративната щабквартира в Амстердам. В сърцевината й е редизайн и нови технологии, които да обезпечат по-добра хигиена и обществена отдалеченост от най-малко 1.8-2 метра сред работещите. Йорен Локерше, началник на холандския офис на компанията, споделя, че това се реализира освен посредством разреждане на бюрата, само че и посредством образни сигнали, като да вземем за пример концентрични кръгове, интегрирани в подовата настилка, които да припомнят на хората да не се доближават прекалено много.

Подобно виждане за по-активно обществено разграничаване на работното място застъпва и Арджун Кайкер, някогашен началник на екипа за вътрешен офис дизайн на водещото архитектурно бюро Foster and Partners и сегашен основен анализатор на архитектурното бюро Zaha Hadid Architects. " Мисля, че оттук насетне ще виждаме доста по-широки коридори и порти, повече загради сред отделите и доста повече стълбища ", разяснява той пред The Guardian. Въпросът със стълбищата е изключително значим, тъй като асансьорите в огромните офис здания се обрисуват като проблематични зони, където спазването на отдалеченост може да се окаже мъчно и където може да се образуват огромни опашки и тапи.

Според Кайкер също по този начин общественото разграничаване ще промени и офисната покъщнина. " През годините размерът на бюрата намаляваше - от 1.8 през 1.6 метра, а в този момент е 1.4 метра и по-малко. Мисля, че ще забележим противоположния развой, защото хората не желаят да седят близо един до различен ", отбелязва архитектът.

Завръщане в предишното?

Според други архитекти пък може да се окаже, че " офисът на бъдещето " в действителност е " офисът от предишното ", прочут ни от филми като Office Space с неговите дребни кубични кафези, изолиращи с физическа бариера работното място на всеки чиновник. Това дружно с инсталирането на по-добра вентилация евентуално ще са първите промени, които ще забележим в кратковременен проект. " Замислете се за софтуерните компании, където всичко е доста начесто и които работят на пейки един до друг ", разяснява Гейб Кларк, шеф по интериорен дизайн в архитектурата компания SGA. " На първо място и на първо място хората желаят да се усещат сигурни ", обобщава по този мотив и Жанет Пог Макларън, началник на световната архитектурна компания Gensler, пред CNBC. " Не предлагам всички да се върнем към работата в кубични кафези като през 50-те години на предишния век, само че мисля, че плътността в офисите ще се промени ", предвижда Арджун Кайкер от Zaha Hadid, съгласно който сигурно ще има преоценка на концепцията за отворения офис.

Що се отнася до бюрата, концепцията на Cushman & Wakefield планува още едно просто и елегантно решение във връзка с хигиената. Когато идва на работа, всеки чиновник би трябвало да вземе хартиена поставка, с която застила работното си място. На края на деня той я изхвърля в кофата, като по този начин понижава вероятността за евентуално разпространяване на болести. Също по този начин съгласно концепцията Six Feet Office на подовете сред бюрата са сложени стрелки, които да насърчават хората да се движат из офиса в редица по посока на часовниковата стрелка, намалявайки по този метод срещите лице в лице.

Cushman & Wakefield обаче не стопират дотук и също по този начин вкарват в деяние и безжичните технологии. От компанията конфигурират в офиса сензори, които наблюдават придвижването на чиновниците посредством техните телефони. Тези датчици се употребяват по едно и също време като метод компанията да одитира успеваемостта на своята дизайнерска идея, а също по този начин и като прийом да известява хората, че прекрачват невидимата преграда от шест фута. В случай на вероятно заразяване пък технологията разрешава да се проследят евентуалните контактни лица на дадения чиновник.

Технологии против ковид

Други технологии, които най-вероятно ще бъдат всеобщо интегрирани в близко бъдеще, с цел да се избегне докосването на нечисти повърхности, са фотоклетките и гласовата активация. Все по-често и на от ден на ден места ще срещаме автоматизирани плъзгащи се порти, асансьори без бутони, както и безконтактни чешми, тоалетни, автомати за сапун и дезинфектанти. " Гласовите технологии към този момент се употребяват интензивно при ръководството на складовете, само че в дребна степен в офисите. Това сигурно ще се промени ", разяснява Брет Кинсела, създател на софтуерното издание Voicebot, пред Vox.

В средносрочен и дълготраен проект фирмите също по този начин ще бъдат принудени да влагат средства в по-добри филтриращи вентилационни системи, защото всеобщо употребяваните сега климатици в общия случай най-вече " въртят " въздуха в офиса, без да го пречистват. " Подобряването на системите за пречистване на въздуха е може би най-важният урок, който научихме в Китай ", разяснява Деспина Катсикакис от Cushman & Wakefield пред Fast Company. " Ще би трябвало да поставим специфични старания да оценим всяко евентуално място в сградната среда, което хората могат да допират и което може да се трансформира в източник на болест ", споделя по този мотив и Дон Гиплин, президент на Международната асоциация за ръководство и поддръжка на здания (IFMA). А до момента в който компаниите смогнат да влагат средства във висок клас вентилационни системи, постоянното отваряне на прозорците за проветрение сигурно ще се трансформира във фирмена политика за множеството компании.

Интеграцията на нови технологии, с които да се минимализират опциите за разпространяване на болести, изключително интензивно стартира да се ползва в индустрията, където скупчването на доста служащи на едно място от време на време е неизбежно. Пример в тази посока е италианската компания ISA в район Умбрия, която създава хладилни витрини за питейни заведения, заведения за хранене и супермаркети. В устрема си да остане в бизнеса компанията даже конфигурира самобитна светофарна уредба на тоалетните си, с цел да избегне скупчването на хора вътре. Също по този начин, с цел да върне на работа 200 от своите 800 служащи, фабриката стартира да ползва тактика, наречена SWAT (System Workers Advance Tracing). И тук като при концепцията на Cushman & Wakefield всеки от чиновниците конфигурира на смарт телефона си особено приложение и прикача на своите облекла вибриращо устройство, което известява при нарушение на обществената отдалеченост. Приспособлението също по този начин изпраща сигнал до централна система, където данните се пазят. Подобна система е в тестова фаза и на пристанището в Антверпен, Белгия. Така че по всичко проличава, че сходни решения ще станат все по-често срещана панорама във заводи и офиси.

Дистанционната работа е тук, с цел да остане

Дори след края на твърдите ограничаващи ограничения работата от разстояние съвсем несъмнено ще продължи да се ползва, и то освен като алтернатива за чиновниците, които са по-притеснителни на тематика заразяване. Причината - антиепидемичните ограничения демонстрираха образно, че тази скица освен може да е ефикасна, само че пести разноски на работодателите. Според изследване на Масачузетския софтуерен институт (MIT) към 34 % от американците, които по-рано са пътували до офиса, са минали към отдалечена работа. Изследване на Чикагския университет пък прецизира, че толкоз са и всички жители на Съединени американски щати, които имат техническа опция да се трудят от у дома. " И когато всичко завърши, те ще изискат това да продължи ", разяснява Кейт Листер, президент на консултантската компания Global Workplace Analytics. Това е трагична смяна в щатската корпоративна просвета - преди началото на карантината единствено към 4% са предпочитали да работят отдалечено.

За множеството компании работата от разстояние ще е и нужда, с цел да могат да обезпечат нужната отдалеченост, без да се постанова да наемат в допълнение офис пространство. Поне първоначално огромна част от компаниите евентуално ще би трябвало да разпределят чиновниците си в няколко групи, които да се редуват в другите дни от седмицата. Това също по този начин е гаранция, че цялата компания няма да се окаже под карантина едновременно, в случай че някой се окаже инфектиран. " Може би ще би трябвало да разделяме работното пространство и половината от чиновниците да вземем за пример да идват физически в понеделник и сряда, а останалите - във вторник и четвъртък ", уверен е Гейб Кларк, шеф по интериорен дизайн в архитектурата компания SGA. Работата на смени съгласно него ще разреши сядане през бюро и по-голяма отдалеченост.

Дори и след връщането на работното място видеочатовете най-малко за известно време евентуално ще се запазят като желана форма за осъществяване на срещи и заседания. Причината: конферентните зали в множеството офиси не разрешават спазването на отдалеченост, в случай че в тях не участват най-много 4-5 души. " Смятам, че положителните практики ще се запазят. Мисля, че всички развиваме " нови мускули " за работа във виртуална среда ", разяснява Наджай Юсуф, ръководещ шеф на лондонския офис на Boston Consulting Group. Според нея спонтанният обществен опит с отдалечената работа на милиони хора се е оказал сполучлив, построил е възприятие на доверие и по тази причина в постпандемичния ни работен календар може да чакаме да имаме по-малко срещи. " Все повече срещи ще се трансфорат в имейли, а от ден на ден имейли - в чат известия ", обобщава тя. Молове без тълпи
Търговските центрове към момента не бързат да отварят, само че се приготвят с ограничения за сигурност

Бизнесът на огромните търговски центрове е измежду най-разклатените в тази рецесия. Подобно на всички места, чийто триумф се мери с оживена навалица от гости, възобновяването на активността им ще е при доста разнообразни условия. Компаниите, които оперират центровете с отдадени чартърен търговски площи, подхващат ограничения за сигурност от ковид за неопределен срок напред. Заради неизвестността дали хората са преодолели в задоволителна степен страховете си, включително и икономическите, с цел да стартират всеобщо да ги посещават още веднъж, множеството се въздържат да бързат с отварянето. Но подготовката върви.

Някои от огромните молове в Америка, които отвориха с разхлабването на ограниченията в разнообразни щати, демонстрираха новата действителност в тези известни места за превозване на свободното време. Носенето на маски е наложително, извършването на покупки на групи е неразрешено, кътовете за деца са затворени. Купувачите могат да ревизират температурата си на специфични точки, някъде писоарите в мъжките тоалетни са пломбирани през един, другаде въведени технологии наблюдават гъстотата на посетителите на единица повърхност да не надвиши избраната норма. Дезинфектантите и честото почистване с тях са повсеместни. Търговците също вкарват нови ограничения - известната американска верига Macy`s да вземем за пример ще задържа за 24 часа пробваните, само че некупени облекла, преди да ги върне в залите за продажба.

Моловете в България също се приготвят за новия си живот. Пред " Капитал " от NEPI Rockcastle, оператор на Serdika Center и Paradise Center, споделиха, че първите ограничения, които са подхванали, откакто супермаркетите и банковите клонове в тях продължиха да работят, са свързани с сигурността и предварителната защита. Увеличена е честотата на разчистване и стерилизация, изключително в чувствителни зони като входове, тоалетни, браншове за хранене, асансьори и ескалатори.

" След цялостното обновяване на активността ни ще пожелаваме наложителното носене на маски от всички клиенти и чиновници. Съгласно напътствията на CDC (Centers for Disease Control and Prevention), Atlanta, Georgia и REHVA(Representatives of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations) усилваме естествената вентилация - системите и в двата ни обекта разрешават 100% естествена вентилация. Предвиждаме също изключителна промяна на филтрите и тяхната спомагателна стерилизация. Ще прибавим нови ограничения като монтиране на подови стикери, указващи съблюдаване на физическа отдалеченост ", обясниха от NEPI Rockcastle.

В " Сердика " и " Парадайз " също така броят на посетителите може да се следи в действително време - освен като обща бройка, само че и в обособени зони. " В момента сме на стадий изследване на технология, която ще ни разреши да получаваме сигнали за скупчване на хора в обособени места и да предприемем съответните дейности. Очакваме в най-скоро време да можем да представим повече информация за този план ", допълниха от компанията оператор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР