Илюстрация Увеличаване Смаляване Животът на Антъни Бурдейн е пълен с

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Животът на Антъни Бурдейн е пълен с
Коментари Харесай

In memoriam: Антъни Бурдейн

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Животът на Антъни Бурдейн е цялостен с парадокси. На най-големия и финален станахме очевидци на 8 юни. Първата реакция на шокираните и смазани фенове (далеч освен те) от целия свят, беше: " Как е допустимо? Той беше последният, от който можеше да се чака това. " Майка му дни по-късно сподели: " Та той реализира триумф, който не е и сънувал, печелеше пари, на каквито в никакъв случай не се е надявал и в най-смелите си фантазии. "

Наистина, кой не би желал да има живота на Антъни Бурдейн, с всичките посетени места, срещнати хора, опитани ястия, раздадена благотворителност? А в персоналния си живот да има до себе си италианска актриса, която, най-малко съгласно обществените изяви, изглеждаше, че обожава, и щерка, поради която да съобщи, че живее?

Кой не желае да е олицетворение на гений, духовитост, храброст, цялостна овладяност и самоконтрол, на убеденост и здравословно самочувствие, на съблазън и въобще на всичко, което назоваваме cool?

Затова сухото " Световноизвестният готвач и ефирен водещ Антъни Бурдейн, 61, е открит мъртъв в петък в стаята си в хотел, покрай Страсбург, Франция. Причината за гибелта е самоубийство " се стори на всички толкоз неуместно, напряко смехотворно.

Да се върнем години обратно и да си го представим по какъв начин, към този момент с блестяща кариера на готвач, минал през всичките й равнища, име и фактор в нюйоркската кулинарна сцена, той изпраща есето си Don’t Eat Before Reading This в New Yorker. Опитните, притежаващи непогрешим усет редактори на списанието незабавно го разгласяват, надушвайки в текста гения на създател, наясно със жанр, фраза, жлъч, наличие. Есето напълно естествено се трансформира в книга и по този начин 2000-та е повратна година за Бурдейн с бестселъра " Поверително от кухнята ".

Книгата е магистрална в кулинарната литература. " Повдига завесата " и споделя за кухнята в ресторанта, като безпощадно и безмилостно полесражение, като място брутално и нападателно, цялостно със стрес и псувни, с борби на живот и гибел сред хора със заплашително его и доказване на мъжкарство. Самият той е участник в тази батална гледка.

Парадокс е, че книгата става учебник на залялата с тестостерон и татуировки вълна готвачи. А създателят, към този момент разгласен за цинично неприятно момче, рок звездата на готвачите, години по-късно става ревнив бранител на #MeToo, заставайки твърдо зад приятелката си Азия Ардженто, едно от лицата на придвижването.

През 2002 година стартира първото му телевизионно шоу A Cook`s Tour по Food Network. После е поредицата за Travel Channel No Reservations. Идва ред и на CNN с Parts Unknown. Започва живот с над 250 дни годишно непрестанно пътешестване, в това число из цялостните с риск Либия, Ливан, Газа. До 8 юни се снима 12-ият му сезон.

Отново абсурд: макар че изпълва напълно дефиницията на celebrity chef, за разлика от всички сходни той става подобен, като показва храната на другите, а не личната си.

Антъни Бурдейн сътвори формат, в който загърби предвидимото и режисирано пространство на кухнята в студиото, с цел да ни направи очевидци на действителни обстановки с директно и непринудено другарство.
Той потегли към улиците, сокаците, сергиите, трансформирайки всекидневието и нормалното в живота на хората в извънредно събитие и красиво прекарване. В неговите серии светът стана очевидец на достоверна среда, на упованието на отговора на безконечния въпрос на приключението: " Какво ли се крие зад това кьоше? " Битът и баналното станаха героите на голямото му репортерско любознание.

В тези епизоди наблюдавахме истински експериментатор в връзката и брилянтен импровизатор. И тъкмо с това той зададе нов звук и промени метода, по който приказваме за храната. Той я трансформира от рецепта в роман, от развлечение и демонстративен хедонизъм - в интимно и съкровено благополучие, от food porn в дискусия, през която откриваше обществени и културни явления, а най-после постоянно задаваше и дела. " Любимите ми заведения за хранене са тези, в които готвят единствено две или три неща. Места, в които вършат две-три ястия и по всичко проличава, че ги вършат от доста време - това за мен е здравословен знак. " Дължим на Антъни Бурдейн, че " слезе " при уличната храна, давайки й напълно друг статут.

Затова най-цитирано е неговото " питайте хората какво ядат всеки обед и ще чуете невероятни истории ". И остана до последно пореден в ентусиазма си да ги споделя.

Само че в това море от триумф никой, както се оказва, даже майките, няма по какъв начин да знаят за тихите и подли мъртви течения. Те влачат евентуалните контузии на ранно завършил брак на родители, на тежките зависимости от още по-тежки опиати, на бракоразвод с учебната другарка, женен в продължение на 20 години, както и по-късно на този с майката на щерка му, а може би и на живот до 44 години без спестявания и банкови сметки, най-малко съгласно личните му думи.

Демоните не излизат на ярко.

Антъни Бурдейн оставя голямо празно пространство, само че като че ли в последната си история ни сподели нещо за бездната на тоталното противоречие сред обществен облик и персонална истина, за триумфа на екрана и отчаянието уединено. И в последна сметка за нежната, елементарно чуплива и непознаваема човешка душeвност и душа.

От хилядите думи на прощаване, от президенти до анонимни форумници, предпочитам тези на Дрю Магари в GQ.
" Вдигнете наздравица. Опечете си прасе. Прегърнете другар. Не може да имаме живота на Антъни Бурдейн, само че таман с помощта на него знам, че всички ние въпреки всичко може да имаме нашите си прелестни животи. Не е малко. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР