Илюстрация Увеличаване [GEM България] Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Автор:

...
Илюстрация Увеличаване [GEM България] Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Автор:
Коментари Харесай

Делът на българите, които започват собствен бизнес, расте леко

Илюстрация
Увеличаване
[GEM България] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
4.8% е делът на българите, които се заемат с предприемачество през 2016 година, по отношение на 3.5% година по-рано. Стойностите остават измежду най-ниските в света, съгласно Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за България. Още по тематиката
Повече българи са почнали бизнес през 2016 година

Страната се изкачва малко нагоре в международната предприемаческа ранглиста на GEM
12 мар 2017
Всеки трети българин има предпочитание да стане бизнесмен

В страната правенето на бизнес се харесва повече, само че страхът за започване пораства, сочи международно проучване на GfK
6 дек 2016
България е 82-ра по предприемачество в света

В класацията на GEDI са включени 137 страни, Съединени американски щати остава водач за трета поредна година
18 ное 2016
Проучване на GEM: Малко българи стартират бизнес, само че по-често той е сполучлив

Липсата на качествено обучение и държавна поддръжка са главните спънки за предприемачеството
28 сеп 2016
Българите са в дъното на ранглиста за започване на собствен бизнес

Едва 3.5% от дейното население в страната стартира или ръководи нов предприемачески план
11 фев 2016 Делът на българите, които се заемат с предприемачество, се усилва, като през 2016 година равнището на предприемаческата интензивност в начална фаза (ПАНФ) в страната доближава 4.8% (в съпоставяне с 3.5% година по-рано). В това се включват 2.6% от пълнолетното население в страната, които са ангажирани с зараждащи предприемачески инициативи, както и 2.2% нови притежатели на бизнес. Въпреки повишаването на годишна база обаче стойностите остават измежду най-ниските в света, излиза наяве от втория народен отчет на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за България.

Трудно начало

Според резултатите от изследването две трети от българите считат, че предприемачеството носи висок публичен статус и опция за професионално израстване, само че делът им понижава по отношение на година по-рано – т.е. публичните настройки към предприемачеството не се ускоряват, а по-скоро са в застой, регистрират създателите на отчета. Медийното внимание към тематиката също понижава, показват те.

Междувременно обаче настоящите бизнесмени в страната мислят за себе си като за доста по-подготвени за тази кариера спрямо следеното преди година – през 2016 година делът на пълнолетните българи, които считат, че имат нужните качества за предприемачество, се покачва до 39.7% по отношение на 35.2% за 2015 година Това се отразява и в стойностите на индикатора, който мери равнищата на боязън от неуспех – понижават по отношение на година по-рано (виж таблицата). Въпреки това, делът на хората в страната, които вземат решение да се заемат със личен бизнес, е извънредно невисок. Влияние в тази посока оказва и регистрираната от изследването извънредно ниска припознаваемост на опциите за предприемачество в България – през 2016 година едвам една пета (21%) от пълнолетното население в страната осъзнават положителни благоприятни условия за пускане на бизнес (15.8% през 2015 г.).

Сред главните провокации пред средата за предприемачество са неналичието на задоволителна държавна поддръжка за хората, които стартират личен бизнес, и високата корупция, която остава у популацията настройката, че напъните им не биха довели директно до професионалната им реализация без нужните връзки (виж графиката). Сериозни пречки, разпознати вследствие на национално експертно изследване, извършено в границите на отчета, са и неналичието на съответно обучение и потенциал за предприемаческа активност, показват създателите.

Прохождащите компании

В по-голямата си част (близо 60%) започващите компании в България работят в региона на търговията на дребно или на едро. Това е един от секторите, върху които най-силно се отразяват флуктуациите в икономическия цикъл – т.е. предприемаческата интензивност в страната е мощно подвластна на измененията в пазарните условия.

" Почти една пета от новите предприятия се числят към секторите с по-висока добавена стойност като произвеждане и опазване на здравето, обучение, държавни и обществени услуги, до момента в който делът на превоза и известията, осведомителните и професионалните услуги възлиза на по-малко от 15% от предприемачеството в начална фаза. По създание България има по-малък дял от започващите компании в начална фаза, които спадат към наукоемките браншове на активност, в сравнение с иновационно обусловените стопански системи ", се показва в отчета. Все отново проучването регистрира растеж в каузи на бизнесмените, които считат, че продуктът, който оферират, е нов за всички или за някои клиенти – от 14.5% до 17.5%.

Сред позитивните вести от изследването е и повишаването в каузи на младите компании, чиито мениджъри чакат бизнесът им да основава нови работни места в идващите пет години. През 2016 година такива са 34.1% от бизнесмените в начална фаза спрямо 27.6% година по-рано, като подобрението е съвсем двойно при притежателите на компании, които възнамеряват наемането на над 5 нови чиновници – 13.4% по отношение на 7.3% за 2015 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР