Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване Още по темата Дългата

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване Още по темата Дългата
Коментари Харесай

Разбира се, че харесваме Орбан. Той е като нас

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Надежда Чипева Смаляване
Още по тематиката
Дългата пейка на ГЕРБ и неприятният " Капитал "

Или кой скрои шапка на Александър Манолев, с цел да не стане той министър на превоза?
20 сеп 2018
ГЕРБ гласоподаваха против наказания за Орбан

Европейският парламент поддържа наказателна процедура против Унгария
12 сеп 2018 Дълго време Бойко Борисов маневрираше към явното си удивление от дейностите на унгарския министър председател Виктор Орбан и страха да го поддържа, защото Брюксел може да насочи лупата си по-внимателно и към неговото ръководство. Тази седмица на тази алтернатива е комплициран край – неговото държавно управление ще застане зад Будапеща, която е упреквана от доста страни членки и европейските институции, че нарушава базисните правила, върху които е учреден Европейският съюз.

Защо обаче Борисов се взема решение да застане в антилибералния лагер в Европейски Съюз (едва ли някой се съмнява, че патриотарските му съдружни сътрудници са го принудили) е въпрос с сложен отговор. Доскоро мечата на ГЕРБ да наподобява повече на ФИДЕС на Орбан и да мачка медии, съдилища и съпротива без никакво терзание и потребност от поддръжка от хора като Делян Пеевски и Ахмед Доган, беше нещо като социална загадка. Но изразилите я обществено, като депутата Антон Тодоров, който потегли намерено да заплашва публицисти, биваха бързо шкартирани.

Официално ГЕРБ имаше разлики с унгарския политик поради позицията му по имиграцията - Унгария искаше влезлите в Европейски Съюз да се връщат в първите страни по пътя им, а България е такава страна. Но това ловко криеше мнението по някои негови вътрешнополитически каузи. Така Бойко Борисов беше намерил златната среда - хем Брюксел си затваряше очите за неговите лични безобразия, хем нищо не му пречеше да следва политиката на Орбан. " За разлика от моя добър другар Виктор, аз за огради не приказвам ", съобщи през 2016 година Бойко Борисов. Тогава Унгария беше " неприятното дете " на Европейски Съюз, а България тихичко искаше да прибере още пари от еврофондовете за отбрана на границата и да не се набива на очи.

В същото време процедурата против Унгария или Полша нямат никакъв късмет, защото и без помощта на България Будапеща и Варшава могат да я блокират. Т.е. София нямаше потребност да се набива на очи.

Една от вероятните аргументи за Борисов намерено да поддържа Орбан е разочарованието. Въпреки многото обещания България си седи отвън Шенген и еврозоната и вътре в механизма за мониторинг на правосъдната система. На всичкото от горната страна след края на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз на Борисов стопираха да му звънят толкоз интензивно даже за Западните Балкани.

Другата допустима причина е страхът и България да бъде застрашена от сходни процедури. Волен Сидеров, Каракачанов и Георги Марков може да крещят колкото желаят, че става дума за " обичайни полезности ", " отбрана на християнството " и " национална горделивост ", само че истината е доста по-проста. Битката е дали страната е на всички, или на избрани хора.

Управлението на Орбан се крепи на същите три кита, на които и ръководството в България: другарски кръгове, които разпределят парите в страната, заглушаване и пазаруване на всички самостоятелни медии, преодоляване и обезсмисляне на правосъдната и всички други системи, които би трябвало да подсигурят правда. България още не е Унгария, само че това е идеалната страна за Борисов и тези към него. Тя остава проформа народна власт, само че в действителност е авторитаризъм през избори. В този тип страна няма потребност да се притесняваш нито от политически съперници, тъй като те са обезсилени или купени, нито от медиите, тъй като те са подвластни, нито от прокуратурата, тъй като тя е следена. България през днешния ден дава доста на тези, които са близки до върха, и безшумно лишава от благоприятни условия всички останали. Разбира се, че има смисъл този блян да се пази.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР