Илюстрация Увеличаване Автор: НАДЕЖДА ЧИПЕВА Смаляване Илюстрация Увеличаване Смаляване ПрофилД-р

...
Илюстрация Увеличаване Автор: НАДЕЖДА ЧИПЕВА Смаляване Илюстрация Увеличаване Смаляване ПрофилД-р
Коментари Харесай

Д-р Красимира Чемишанска: AMGEN откликва на сериозните нерешени медицински проблеми

Илюстрация
Увеличаване
Автор: НАДЕЖДА ЧИПЕВА Смаляване
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Профил
Д-р Красимира Чемишанска е изпълнителен шеф на AMGEN за България – една от водещите биотехнологични компании в света. Завършила е медицина в МУ - София. Има магистърска степен по бизнес администрация, General Management на City University of Seattle и International Business School. Започва кариерата си в региона на клиничната имунология, след което натрупа повече от 20 години опит във водещи мултинационални фармацевтични компании. Председател е на управителния съвет на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). От 2015 година до началото на 2019 година е президент на AmCham. Член е на борда на шефовете на фондация Junior Achievement и е почетен член на Съвета на Европейската бизнес общественост и притежател на влиятелния Certificate of Appreciation на държавното управление на Съединени американски щати.. За трета поредна година българското посланичество на AMGEN получи документа на Тор Employers Institute, с който се отличават най-хубавите работодатели.
Със своите новаторски артикули AMGEN участва в България към този момент 10 години. Как се разви компанията за този интервал?

- Както в световен, по този начин и в местен мащаб AMGEN се стреми да откликва на сериозните нерешени медицински проблеми, като създава и предлага новаторски високоефективни биотехнологични медикаменти, които носят спомагателна изгода за пациентите. Основен приоритет за нас през всичките тези години е обезпечаването на достъпа на българските пациенти до тези най-последни постижения на биотехнологиите в медицината, като водещ в работата ни е етичният метод, а във фокуса ни е пациентът.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Поради новаторския си темперамент всяко ново биотехнологично лекарство е обвързвано с научно изобретение и нова друга идея за лекуване на обещано заболяване. Ние се стремим тези знания да доближават оптимално бързо до българската здравна общественост и в тази тенденция през годините разработихме огромен и дълготраен учебен план измежду лекари и студенти - AMGEN Biotech Academy. Работим взаимно с научните сдружения и медицинските университети в страната за тези биотехнологични нововъведения да станат част както от лечебния метод, по този начин и от просветителния развой за медици и фармацевти.

Заедно с този значим за нас празник означаваме и петнадесет години от старта на програмата на AMGEN за клинични изследвания в България, в която за този интервал компанията е направила съществени вложения.

В същото време с навлизането на разнообразни лечебни области развихме и екипа на компанията. През 2009 година стартирахме от 1 човек, тъй като аз бях първият чиновник на AMGEN, само че през днешния ден екипът ни е от 45 висококвалифицирани експерти, които работят в тясно съдействие с научните сдружения, медицинските университети и институциите за обучение и достъп до нови лечения. Гордеем се, че за последните три следващи години " AMGEN България " получи документа на Тор Employers Institute, с който се отличават най-хубавите работодатели.

Във вашата компания са създадени революционни животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти. Кои са обичайните области, в които компанията концентрира напъните си?

- Като една от водещите международни биотехнологични компании AMGEN насочва своите научни разработки обичайно в няколко съществени области, които са свързани със съществени обществено значими болести, каквито са онкологичните, хематологичните, нефрологичните и костните болести – остеопорозата и костните метастази. В последните години фокусът на компанията се разшири и в посока на по-масови болести като сърдечно-съдовите, ревматолгичните и болесттите на централната нервна система.

Терапиите, които предоставяме, са за лекуване на тежки болести, които в множеството страни се обезпечават от здравните фондове. За благополучие българският пациент сега има достъп до всички регистрирани новаторски медикаменти на AMGEN в Европа. Това е нашият максимален триумф, само че той би бил неосъществим без дълготрайното ни партньорство с здравната общественост и здравните институции в страната.

Имате необятно портфолио, кои са най-трудните за лекуване заболявания, които са били предизвикателство за вас?

- Най-трудни за лекуване са обществено значимите болести, чийто риск не е задоволително съзнателен както от страна на лекари и пациенти, по този начин и на равнище здравни институции. Например сърдечно-съдовите болести са най-честата причина за смъртност у нас. Също по този начин всяка трета жена над 50 години ще счупи кост в резултат на остеопороза. Това са обстоятелства, чиято тежест сама приказва за нуждата от доста работа в посока на предварителна защита, ранна диагностика, навременно лекуване и повишение информираността на обществото, защото към момента огромна част от пациентите не правят оценка риска от развиването на сходни болести. Именно натам насочваме огромна част от своите старания като компания.

Лекарствата стават все по-сложни, все по-персонализирани, а в това време регулацията в бранша става все по-рестриктивна. Как съгласно вас би могла тя да се промени, с цел да посрещне потребностите на тежко болните пациенти от лекуване и да даде опция да навлизат новаторски медикаменти?

- Регулациите в здравния бранш в действителност стават все по-рестриктивни и най-засегнати в този смисъл а са пациентите, чийто достъп до новаторски лечения може да бъде стеснен. Желанието на новаторската промишленост е в разговор с институциите да се откри вярната формула, която да разреши бюджетната рамка за медикаменти да отговори на възходящия брой пациенти и действителните им потребности.

Биотехнологичните медикаменти имат доста висока специфика, към този момент приказваме за персонализирана терапия, учредена на биомаркери, което съставлява голям напредък в актуалната медицина. Поради това те са и доста по-ефикасни, с по-висока стойност, само че приложението им води до избавяне на човешки животи, удължена преживяемост и изгоди за обществото от спестени индиректни разноски.

И въпреки това, би трябвало да има шерване на риска при разходване на бюджета, а не той да е главно за сметка на промишлеността. На фона на най-ниските цени на производител в Европейския съюз през 2018 година фармацевтичните компании са дали на НЗОК отстъпки на стойност 140 млн. лева, като за последните 4 години тези отстъпки се равняват на общо 434 млн. лева

Бюджетните съображения не следва да са причина пациентите да не получават достъп до нови лечения, които могат доста да подобрят лекуването им. Важно е да се изготвят уравновесени политики, ориентирани към понижаване на разноските в сфери, в които са навлезли генерични и биоподобни артикули, като по този метод се освобождават средства за новаторски лечения. От основно значение е и да се прави оценка резултатът от лекуването, да има ясни управления за приложение на медикаментите и засилен надзор.

Кои са най-новите ви медикаменти, какъв брой пациенти се нуждаят от тях, налични ли са, какъв брой години след останалите западноевропейски страни ще бъдат налични в България и какви потребности ще решат?

- AMGEN влага към 20% от своя годишен оборот в развиването на науката и новите лекарствени открития. В своята палитра от " претенденти " за медикаменти, които са в разнообразни етапи на клинични изпитвания, компанията има над 50 молекули.

Очакваме нови медикаменти през идващите една-две години с фокус в онкологията и хематологията.

Според едно европейско изследване страната ни не стои доста добре като опция за достъп на пациентите до новаторски медикаменти. Данните демонстрират, че България вкарва новите лечения приблизително за 547 дни, като по този индикатор се подрежда на 21-во място измежду страните в Европейския съюз.

Атрактивна ли е България за клинични изследвания на медикаментите на AMGEN и какъв е опитът на вашата компания у нас?

- Международната стратегия за клинични изследвания на AMGEN започва преди 15 години в страната ни и до през днешния ден България заема основна позиция в челната 20-ица за целия свят. Към момента имаме над 20 настоящи клинични изследвания в страната, осигуряващи съществени и устойчиви вложения в тази сфера, което несъмнено носи големи изгоди за България като директни вложения в опазването на здравето – обезпечаване на най-новите медикаменти, инсталация и допир на българските лекари до последните постижения на науката.

Не на последно място по значимост е и цената на лекуването, като по този метод се подкрепя здравната система на страната, и то в сериозни области като онкология, сърдечно-съдови болести и неврология, в които са ориентирани напъните и научноизследователката активност на доста от актуалните компании. Клиничните изследвания обезпечават достъп до новаторско и висококачествено лекуване на пациентите без значение от здравноосигурителния им статус в следена среда. За българските лекари пък изследванията дават опция за струпване на опит с нови технологии, повишение на квалификацията и работа в интернационалните екипи от водещи експерти в съответната лечебна област.

Бяхте определена за ръководител на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, дълги години председателствахте Американската комерсиална камара в България - по какъв начин намирате средата за правене на бизнес в България и какви са опциите тя да бъде усъвършенствана?

- Не мога да не отбележа обстоятелството, че основните компании от всички сфери на стопанската система участват у нас, което значи, че интернационалните компании намират смисъл от вложенията си в България. В същото време бизнес средата е изправена пред някои провокации като неналичието на бистрота, дефицит на господство на закона, забележителна административната тежест и незадоволително фрагменти с съответно обучение съгласно потребностите на бизнеса. Именно тук идва ролята на бизнес организации като Американската комерсиална камара, които насочват напъните си в възстановяване на бизнес климата у нас и стопански напредък.

Що се отнася до сферата на опазването на здравето - Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) насочва напъните си в посока възстановяване на достъпа на българските пациенти до новаторски и високоефективни медикаменти, като има значителен принос в поемането на финансовата тежест от въвеждането им. През 2018 година фармацевтичните компании са дали на НЗОК отстъпки на стойност 140 млн. лева, като за последните 4 години сумата възлиза на общо 434 млн. лева И през 2019 година ARPharM декларира готовността за виновен разговор с институциите в правенето на уравновесени политики, които да запазят достъпа до нововъведения, да стимулират интернационалните компании да продължат да влагат у нас, като се избегне изтеглянето на медикаменти от българския пазар заради свръхрегулации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР