Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Тим Бърнърс-Лий създател на world

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Тим Бърнърс-Лий създател на world
Коментари Харесай

Такава мрежа ли искаме

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Тим Бърнърс-Лий основател на world wide web(www.) и на Web Foundation, в отворено писмо Още по тематиката
Комисия за надзор на Фейсбук

Технологичните колоси като Фейсбук и Twitter са под напън поради подправените вести и речта на омразата, само че регулацията е сложна
2 фев 2018
Европейска комисия изиска огромните IT компании да не се държат като монополи

Ако това не се промени, Брюксел може да работи по-твърдо против тях
14 май 2017 Тази седмица международната мрежа навърши 29 години. А тази година ще означи повратна точка за нея - над половината от популацията на света ще бъде онлайн. Когато споделям тази вълнуваща вест, постоянно получавам и загрижената реакция: сигурни ли сме, че останалата част от света желае да се свърже с мрежата, каквато е тя през днешния ден?

Наистина заканите са действителни - от дезинформация и съмнителна политическа реклама до загуба на надзор върху персоналните ни данни. Но аз оставам зает с идеята интернет да е свободно, намерено и креативно пространство за всички. И ето къде би трябвало да съсредоточим напъните си:

Да работи за хората

Мрежата, към която доста хора се свързаха преди години, не е това, което новите консуматори ще намерят през днешния ден. Това, което преди беше богат избор от блогове и уеб уеб сайтове, беше смазано под тежестта на няколко преобладаващи платформи. А концентрацията на власт в тях разрешава надзор върху това кои хрумвания и отзиви се виждат и споделят.

Доминиращите платформи са в положение да циментират позицията си, поставяйки трудности пред съперниците. Те получават стартъпи, купуват последните нововъведения и наемат най-талантливите в промишлеността. Добавете към това и конкурентното преимущество да разполагат с потребителските данни и можем да чакаме идващите 20 години да са надалеч по-малко новаторски от миналите.

Нещо повече, съсредоточаването на контрола в толкоз малко компании прави допустимо и превръщането на мрежата в мощно оръжие. През последните години на нейните обществени платформи като Фейсбук и Twitter избуяха тайните теории и подправените профили, посредством които се всява ужас в обществото; външни играчи се намесват в избори; нарушители крадат персонални данни.

Компаниите са наясно с проблемите и поставят старания да ги решат - с промени, които засягат милиони хора. Отговорността, а от време на време и бремето при вземането на тези решения са точно на фирмите, основани по-скоро с цел да носят облаги, в сравнение с в публичен интерес. Правна или регулаторна рамка, която регистрира и обществените цели, може да помогне за облекчение на тези напрежения.

Повече гласове в дебата за бъдещето й

Днешната мощна цифрова стопанска система изисква строги стандарти, които да обезпечат баланс сред ползите на фирмите и онлайн жителите. Това значи да мислим по какъв начин да синхронизираме тласъците за софтуерния бранш с тези за потребителите и обществото като цяло.

Два мита понастоящем лимитират груповото въображение: митът, че рекламата е единственият вероятен бизнес модел за онлайн компании, и митът, че е прекомерно късно да се промени методът, по който платформите работят. И в двете направления би трябвало да бъдем малко по-креативни.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Докато проблемите, пред които е изправена мрежата, са комплицирани и огромни, мисля, че би трябвало да ги преглеждаме като бъгове: съществуващите кодове и софтуерни системи са основани от хора и могат да бъдат поправени от хора. Създайте нов набор от тласъци и измененията ще последват. Можем да създадем и мрежа, която основава градивна и поддържаща среда.

Иска ми се мрежата да отразява нашите очаквания и фантазии, вместо да задълбочава нашите страхове и разделения. Както починалият интернет деятел Джон Пери Барлоу сподели един път, " един добър метод да измислите бъдещето е да го предскажете ". Може да звучи утопично, само че мисля, че можем да си представим бъдещето и да го изградим.

Да съберем най-ярките мозъци от бизнеса, технологиите, държавното управление, гражданското общество, изкуствата и университетските среди, с цел да се оправим със заканите за бъдещето на мрежата. В Web Foundation сме подготвени да поемем нашата роля в тази задача и да изградим мрежата, която всички желаеме. Нека да работим дружно, с цел да създадем това допустимо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР