Илюстрация УикипедияНавършват се 42 години от голямото земетресение в Свищов

...
Илюстрация УикипедияНавършват се 42 години от голямото земетресение в Свищов
Коментари Харесай

Навършват се 42 години от голямото земетресение в Свищов на 4 март 1977 година, при което са загинали 109 души

Илюстрация Уикипедия

Навършват се 42 години от огромното земетресение в Свищов на 4 март 1977 година. Жертвите са били 109 души, измежду които и 27 деца. Трусът е регистриран през нощта, а рано сутринта, към 4.00 – 5.00 часа са пристигнали екипи от София, които да оказват помощ за определяне броя на починалите и вредите. Полк. Тодор Георгиев, чиновник в Криминалния отдел в Окръжното ръководство на Министерство на вътрешните работи по това време, сподели за Радио „ Фокус “ – Велико Търново , че измежду жертвите с изключение на елементарни поданици, е имало и 15 инженери, 11 чиновници на Министерство на вътрешните работи, 6 учители и 4 шефове на разнообразни институции.

``
реклама

Земетресението от 4 март 1977 унищожава изцяло жилищния блок на „ Градския национален съвет “ и общежитието на химическия комбинат „ Свилоза “, както и други публични здания. Освен подкрепление от столицата, са изпратени и екипи от Военното отделение в Свищов, Военното отделение на Белене, строителни войски от Велико Търново и към 80 души от Районното ръководство на окръг Велико Търново. Епицентърът е бил в румънския град Вранча, а силата е била 7.8 по Рихтер. Вторичните земетресения са били сред 3 и 4 по Рихтер. „ Фокус “ напомня , че преди 2 години полк. Георгиев подари формалния лист с имената на починалите на Регионалния исторически музей във Велико Търново. 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: