Илюстрация Съмнения у представители на бранша предизвиква условието за вановете

...
Илюстрация Съмнения у представители на бранша предизвиква условието за вановете
Коментари Харесай

Общинска фирма обяви поръчка, на която пасва само Dacia

Илюстрация
Съмнения у представители на сектора провокира изискването за вановете с бензинови мотори - междуосието да е най-малко 2800 мм, а дължината на автомобила - най-много 4400 мм. На изискването дава отговор само Dacia Dokker.

Увеличаване

Съмнения у представители на сектора провокира изискването за вановете с бензинови мотори - междуосието да е най-малко 2800 мм, а дължината на автомобила - най-много 4400 мм. На изискването дава отговор само Dacia Dokker.

Смаляване
Още по тематиката
Търг на Министерство на вътрешните работи за джипове разруши единодушието на Комисия за защита на конкуренцията

Двама от комисарите имат изключително мнение по публичната поръчка, което се случва относително рядко в този състав на регулатора
26 юли 2017
Министерство на вътрешните работи ще купи джипове от сдружение без опит в автобизнеса

Една от фирмите, спечелили поръчката за над 11 млн.лв. без Данък добавена стойност, няма никаква история на импорт на коли
2 юни 2017
Китайската стена на българската граница

Great Wall H6 евентуално ще са новите джипове, които ще употребяват граничните служители на реда.
27 апр 2017
Министерство на вътрешните работи разгласи още една поръчка за доставка на джипове за над 11 млн. лева

Финансирането още веднъж е от отпуснатите от Европейски Съюз 160 млн. лева за справяне с бежанската рецесия
10 апр 2017

1.5 млн. лева
е прогнозната стойност на поръчката за лизинг на 30 автомобила вид " ван " с бензинови мотори, 20 вана с дизелови и 10 леки коли вид " хечбек " с бензинов мотор за четири години и половина.Общинската компания Център за градска подвижност (ЦГМ) желае да купи на лизинг 60 нови автомобила. Но изискванията на публичната поръчка са написани по този начин, че единствено една марка ванове ги покрива - Dacia Dokker. Това обявиха пред " Капитал " представители на автомобилния отрасъл и сподели инспекция в уеб страниците на вносители.

Поръчката е за коли, които ще обслужват новите платени зони за паркиране в столицата. С решение от 20 юли на Столичния общински съвет бе уголемен обсегът на зелената зона, което " постанова незабавното наемане на коли заради неналичието на такива и заради остарелия разполагаем авто парк ", обясниха от ЦГМ пред " Капитал ". Крайният период за подаване на предложения е 1 септември 2017 година
ЦГМ се нуждае от колите незабавно поради идното уголемение на зелената зона в София

Фотограф: Надежда Чипева

Всичко от един

Търсят се 30 автомобила вид " ван " с бензинови мотори, 20 вана с дизелови и 10 леки коли вид " хечбек " с бензинов мотор. Според обявлението на търга те няма да бъдат купени, а ще бъдат наети за четири години и половина, а прогнозната стойност е 1.5 млн. лева

От ЦГМ оправдават избора си на процедура с това, че оптималното заплащане на месец за един автомобил ще е 400 лева за лизингова вноска, което, " пресметнато за по-малко от пет години, прави стопански преференциална сума за нова кола, изключително на фона на разноските за ремонт на остарял автомобил ".

Има две неща, които се открояват в този търг. Едното е, че поръчката не е разграничена на обособени позиции за трите разнообразни типа коли, които ЦГМ чака да се доставят. Най-често в търговете за пазаруване на коли другите типове са разграничени на разнообразни позиции. " Предметът е даване при изискванията на действен лизинг на нови коли за потребностите на Центъра за градска подвижност, т.е. не търсим доставка, респективно покупка на колите, а финансово решение. Автомобилите ще бъдат употребени на лизинг за избран интервал от 54 месеца, след което ще бъдат върнати на лизингодателя ", изясняват от ЦГМ пред " Капитал ". Тоест, защото ЦГМ няма да е притежател на колите, ще е по-удобно един реализатор да прави активността. Това звучи задоволително, само че съответните параметри на колите, заложени в документите, са по-притеснителни.

Искаме тъкмо Dacia

Съмнения у представители на сектора провокира изискването за вановете с бензинови мотори - междуосието да е най-малко 2800 мм, а дължината на автомобила - най-много 4400 мм. Според хора от сектора тези условия мощно стесняват кръга на евентуални коли, които да се доставят. " Всичко води до единствено един участник, единствено до една марка коли ", споделя източник от бранша. Според два източника от автомобилния бизнес на това изложение дава отговор единствено един модел от една марка - Dacia Dokker. Бърза инспекция на познатите марки ванове демонстрира, че в действителност множеството от тях не пасват в по този начин заложените критерии. Така единствено някой, който може да даде съответния автомобил за първата позиция в търга, ще може да извърши и цялата поръчка, защото тя не е разрушена на позиции.

Отсъства пояснение за какво като аршин в поръчката е въведена дължината на междуосието или оптималната дължина.

От ЦГМ обаче настояват, че са създали пазарно изследване и съгласно него на минималните механически условия отговаряли няколко марки и модели коли. Търгът не е обжалван в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), акцентират от ЦГМ.

Кой въпреки всичко може да взе участие

Официален вносител на Dacia за България е " Рено Нисан България ". Ако от автомобилния отрасъл са прави и в действителност единствено Dacia Dokker дава отговор на условията за тип 1, въпреки всичко е допустима някаква конкуренция в търга, считат източници на " Капитал ". Отделни лизингови компании могат да предложат същия модел автомобил и да завоюват с цена - както стана в поръчка на НСО за председателството на Европейски Съюз да вземем за пример.

Критериите за оценка на офертите в търга са два, като цената е главният - с тежест 80%. Другият индикатор е срокът за доставка. Участниците би трябвало да имат най-малък общ оборот за последните три години в размер на 500 хиляди лева, само че и да са направили най-малко една активност, сходна с тази на поръчката, през последните три години. Тоест би трябвало да са дали най-малко 60 автомобила при условия на действен лизинг, дълготраен наем или финансов лизинг.

Конкретната поръчка не е колосално огромна. Но е следващата, в която спечелилият се предопределя с неважно изискване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР