Илюстрация Професор Асена Стоименова Увеличаване Професор Асена Стоименова Смаляване Главният

...
Илюстрация Професор Асена Стоименова Увеличаване Професор Асена Стоименова Смаляване Главният
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини председателката на фармацевтичния съюз заради интервюта

Илюстрация
Професор Асена Стоименова

Увеличаване

Професор Асена Стоименова

Смаляване
Главният прокурор Иван Гешев направи следващо показно какво може да се случи на тези, които му се опълчват. През последния месец той влезе в преден конфликт с ръководителя на съсловната организация на фармацевтите - Българския фармацевтичен съюз - проф. Асена Стоименова поради разпоредените от него инспекции за далавера в аптеките, които блокираха работата им.

Днес проф. Стоименова е била призована в Столична дирекция на вътрешните работи и привлечена като обвинена (според известие на прокуратурата) за " изказвания, будещи неоснователна паника у жителите, в изискванията на въведено изключително състояние ". Обвинението е по член 326, алинея 2 от Наказателния кодекс, който планува наказване до три години за този, който " предава по радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, се санкционира с отнемане от независимост до две години.` Наложена й е гаранция от 20 хиляди лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Става дума за нейни изявленията пред БНР и Българска национална телевизия, в които по думите на председателката на БФС осведоми " българското общество за значими въпроси - презапасяването с лекарствени артикули, нуждата от рецепта при разпределяне на медикаменти по лекарско наставление, нуждата от еластичност на законодателството и възможност от дефицит на избрани медикаменти. Също по този начин молих за човещина в работата на контролните институции при опазване на потенциала им за надзор. "

По делото са били разпитани и публицистите от БНР и Българска национална телевизия, които е трябвало да дадат показания за взетите от тях изявленията.

Асена Стоименова отхвърли да разкрие пред " Капитал " съответните нейни изявления, които са били инкриминирани от Софийска районна прокуратура, само че откакто тя популяризира изказване до медиите от прокуратурата оповестиха, че с медийните си изяви се отличавали с висока социална заплаха, защото тя е отправила " неоснователни изказвания за предстояща липса на лекарства. "

Има ли дефицит на медикаменти

Вероятно обвиняването против Стоименова е повдигнато поради отговори на въпроси в интервютата дали се чакат неналичия на медикаменти - проблем, с който Европейската комисия се занимава интензивно и преди няколко дни пусна управление с рекомендации за рационално доставяне с медикаменти, с цел да се избегне дефицитът им в страните-членки.

В началото на март Световната здравна организация разгласява дълъг лист с антибиотици, медикаменти за лекуване на високо кръвно, диабет и други, за които се чакат неналичия поради това, че дейните субстанции за тях се създават в Китай и Индия.

Няколко седмици по-късно Изпълнителната организация по медикаментите в България задължава всички фармацевтични компании, показани в България, да й дават на седмична база информация за проблемите, които срещат с производството на дейни субстанции и посочените в листата на СЗО медикаменти, както и предстоящите проблеми със затруднено произвеждане и доставка и на другите медикаменти от тяхното портфолио поради рецесията с COVID-19.

И решенията на Европейска комисия, и писмото на лекарствената организация, и описът на СЗО са необятно известни в здравния бранш и няма доктор или фармацевт, който да не знае в кои лекарствени групи се чака и има недостиг.
" Престъплението по чл.326 срещу реда и публичното успокоение явно охранява публичните връзки, свързани с излишно ангажиране на забележителен публичен запас за попречване и превъзмогване на неподходящи промени, зародили вследствие на действието. Какъв забележителен публичен запас са заели моите изявленията? И каква е публичната заплаха? Напротив, аз осведомявам, като слагам на полемика и вероятните способи за справяне със обстановката. Ако следваме " логиката " на обвиняването, то за същото може да бъде упрекнат и изпълнителният шеф на Европейската организация по медикаментите, на чиято интернет страница постоянно се качва информация за дефицита на медикаменти в изискванията на пандемиято от COVID-19 и регулаторните подходи за превъзмогването им. Както и представителите на Световната здравна организация, Изпълнителна управителна група на Европейски Съюз за дефицит на медикаменти, породени от огромни събития, ръководителите на лечебни заведения и лекари от девет европейски страни, които обявиха в отворено писмо предходната седмица, че има ресурси от някои медикаменти единствено за две седмици, и приканиха за по-голямо европейско съдействие за решение на казуса, както и десетки представители на институции у нас, в Европейски Съюз и Съединени американски щати, които разясняват тази проблематика ", разяснява в писмото си Стоименова. Сблъсъкът с прокуратурата
В опит да отбрани здравето и ползите на фармацевтите по време на пандемията, Стоименова съумя да влезе в изострен конфликт с ръководещите през последния месец.
В средата на март основният прокурор се намеси в ръководството на обстановката в битката с ковид, извика при себе си спешния щаб и като цяло им разпореди да си правят работата. Освен това той разгласи шумно, че стартира инспекция за далавера с главните храни и медикаменти, като прикани жителите да подават сигнали на телефон 112.
По това време от аптеките бяха изчезнали маските, дезинфектанти, алкохол и някои противогрипни артикули.
Стоименова се опита да изясни обществено, че далавера с медикаментите е невъзможна, тъй като те са контролиран от страната артикул и цените на кои артикули се образуват на свободен принцип. Тя разяснява, че БФС и фармацевтите нямат нищо срещу инспекциите, назначени от прокуратурата, само че не са удовлетворени от това, че в нарушаване на разпоредбите за обществена отдалеченост в аптеките влизат 10-12 проверяващи от Икономическа полиция, Национална агенция за приходите, ИАЛ, РЗИ и Комисията за отбрана на потребителите, които желаят документи, нямащи нищо общо с инспекцията за далавера и на процедура затварят обектите в претрупан миг.
Стигна се до там здравният министър да написа писма до проверяващите с молба единствено една от тях да ревизира в границите на деня, с цел да не блокират работата на аптеките.
В последна сметка прокуратурата разгласи в документално мнение, че не е разкрила далавера в аптеките.
Стоименова разяснява обществено, че прокуратурата би трябвало да продължи инспекциите и да потвърди от кое място тъкмо идва спекулата.

В изказването си до медиите тя отбелязва, че още преди оповестяването на изключителното състояние, магистър-фармацевтите в България, които съставлява, са били подложени на масирани инспекции от 5-6 институции по едно и също време, което затрудни, както работата им, по този начин и обслужването на жителите.

" Неколкократно в медийни изяви, както аз, по този начин и мои сътрудници разказахме по какъв начин в началото протичаха инспекциите и в контрастност на това, каква е практиката на европейските регулатори в този тежък за всички ни миг.
Безспорно, някои структури в тази страна могат да приложат възспиращи способи. Никога не съм подлагала това на подозрение. Напротив, като шеф на Изпълнителната организация по медикаментите в интервала 2014-2018 година имах опция да " опитам " на собствен личен тил похватите им, част от които бяха отразени в медиите. Въпреки заканите, управлението на Българския фармацевтичен съюз продължи да осведоми обществото по настоящите тематики и да поддържа българските фармацевти, които са измежду медицинските експерти на първа линия в битката с COVID-19. И ще продължи да го прави... ", споделя Стоименова в изказването си.

Последното изказване на Стоименова по отношение на работата на прокуратурата беше по време на конференцията на БФС във вторник, по време на която стана ясно, че по предписание на обвиняването фармацевти са били санкционирани за оставен в кашони алкохол, незабавно след доставката му.

...и с другите институции

По време на изключителното състояние тя настоя в намерено писмо до премиера Бойко Борисов и спешния щаб за фармацевтите да бъде отделено защитно облекло като за експерти на първа линия. Началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски се срещна с нея и дружно оповестиха, че ще търсят решение за аптеките.
Стоименова изиска Кирил Ананиев да свика на съвещание Висшия съвет по фармация към министъра, с цел да бъдат взети превантивни ограничения за липса на медикаменти по време на рецесията.
Междувременно здравният министър пусна за разискване, а след няколко часа отдръпна проектонаредба, съгласно която за времето на изключителното състояние фармацевтите да имат право да заместват изчезнали генерични медикаменти с техните аналози. Българският лекарски съюз изрично се разгласи срещу тази опция и в идващите две седмици си замени голям брой заявления, позиции, телевизионни участия и реплики по въпроса кой носи отговорност за лекуването на пациентите и кой какъв брой схваща от медикаменти.
На 7 април БФС провежда онлайн конференция, на която бяха дискутирани инспекциите в аптеките, тяхната работа по време на пандемия, несъстоялата се проектонаредба, логистичните проблеми при доставката на медикаментите. Междувременно Стоименова беше коментирала всичко това в ефира на БНР и националните малките екрани. Обикновено в тях тя призоваваше пациентите да не се презапасяват с медикаменти, с цел да не настъпят неналичия за най-тежкоболните, никога да не се самолекуват, да отиват в аптеките единствено с рецепта и да не молят фармацевтите да им отпускат медикаменти без да има лекарско наставление за тях.
До последно тя не е посочила имена или лекарствени групи, които ще липсват, единствено посочи, че фармацевтичният бранш чака проблем с дейните вещества за някои медикаменти, които се създават в Китай и Индия, само че за тях има други възможности.

Коя е Асена Стоименова

Освен ръководител на Българския фармацевтичен съюз, проф. Асена Стоименова е дълготраен учител по фармакоикономика и здравна политика в Медицинския университет - София, с четири магистратури и голям брой специализации.
Тя е един от най-известните български специалисти във фармацията и лекарствената регулация, член на Националния съвет за цени и реимбурсация на медикаментите, а по-късно - дълготраен шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (от 2014 до 2018 г.) и член на борда на ЕМА - Европейската организация по медикаментите. В момента тя е и един от четиримата европейци, които останаха в последния кръг на състезанието за избор на изпълнителен шеф на ЕМА. Този конкурс ще завърши през ноември и във фармацевтичния бранш считат, че ударът против Стоименова е опит да се попречи на кандидатурата й за ЕМА.
По време на нейното ръководство в ИАЛ внезапно стопираха административният напън и откровеният рекет върху фармацевтичната промишленост, на който фирмите и аптеките бяха обект при ръководството на предходни шефове. Това беше повода експертната работа на Стоименова да бъде подкрепяна невиждано от цялата фармацевтична промишленост при многократните опити тя да бъде отстранена от поста.
Първият опит това да се случи беше по времето на служебното държавно управление на Веселин Близнашки. По тъжба на уволнени чиновници, той подреди инспекция за какво Стоименова е отстранила околните до настоящия народен представител, а тогава притежател на най-голямата верига аптеки - Веселин Марешки.
Оказва се, че инспектори по медикаментите и специалисти, които са издавали лицензи и са проверявали аптеките, са били някогашни представляващи компаниите на Марешки, негови юристи, икономисти, касиери в аптека, техници, някогашни чиновници на хотели и други От своя страна те пък са затваряли и глобявали без учредения, а аптеките са осъдили страната в търсене на правата си.
Стоименова разгласи, че е уволнила " специалистите ", тъй като са назначени и работили в нарушаване на законите за държавния чиновник и медикаментите, подаде 49 сигнала до прокуратурата за нарушаванията им, а в това време петте професионални организации в бранша, които в никакъв случай преди този момент бяха имали общо мнение за нищо, се сплотиха в обща позиция до държавното управление. То пък се отхвърли да отстранява шефа на ИАЛ.
В лекарствената регулация Стоименова сложи България на картата на Европейски Съюз, което не се беше случило седем години след приемането ни. До нейното ръководство заключенията на българската организация не се признаваха от останалите страни в Европейски Съюз. След това България реализира до тогава невъзможното - българските специалисти станаха дейна част от европейските комитети по медикаментите, организацията и българските производители бяха проверявани неведнъж от ЕМА и FDA (Американската администрация по храните и лекарствата) и станаха техен равносилен сътрудник, България стартира да работи по изследванията на новите медикаменти с най-авторитетните страни в Европейски Съюз, а заключенията на ИАЛ започнаха да се признават на всички места в Европейски Съюз.
Междувременно Стоименова имаше относително трънливи връзки с политическите кабинети на другите министерства.
Тя не се съгласи с вноса на турски ваксини по времето на Петър Москов, без да се съблюдават европейските правила и поради това заплатата й за дълъг интервал от време беше по-ниска от тази на началниците на дирекции в ръководената от нея институция.
За разлика от предшествениците си, Стоименова не престана да глобява нарушителите в бранша, като в действителност тя е единственият шеф на ИАЛ, глобил за нарушавания в производството държавната компания за ваксини Булбио, чийто принципал, както и на лекарствената организация, е здравното министерство.
При служебния вицепремиер Илко Семерджиев, ИАЛ се трансформира в сцена на кадрови спор. Семерджиев настояваше Стоименова да назначи за собствен заместител " единствено за клиничните изследвания " негов непосредствен другар, а тя отхвърляше поради това, че претендентът е в спор на ползи и е притежател на компания тъкмо за клинични изследвания, здравна документи и други Накрая Семерджиев заплаши Стоименова по телефона, тя подаде сигнал в прокуратурата и против него беше повдигнато обвиняване. В последна сметка прокуратурата изгуби делото при започване на тази година. По време на целия развой и по-късно Семерджиев не престана да упреква Стоименова, че поради нея са толкоз високи цените на медикаментите, в случай, че ИАЛ не дефинира цени.
Семерджиев също получи писмо от промишлеността в отбрана на професионализма на Стоименова и с искане тя да не бъде отстранявана.
В края на 2018 година тя напусна ИАЛ и България, с цел да живее в чужбина, само че остана консултант на здравния министър Кирил Ананиев.
През февруари Стоименова беше определена за ръководител на Българския фармацевтичен съюз (БФС), който е съсловната организация на магистър-фармацевтите. Членството в нея е наложително, с цел да се практикува специалността и съюзът съставлява ползите на над 6000 фармацевти, работещи във фармацевтичните компании, дистрибуторите, лечебните заведения и аптеките.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР