Илюстрация По груби сметки от пазара изграждането на верига от

...
Илюстрация По груби сметки от пазара изграждането на верига от
Коментари Харесай

Парите ваши, схемите наши

Илюстрация
По груби сметки от пазара построяването на верига от 100 бензиностанции би коствало най-малко 100 млн. евро

Увеличаване

По груби сметки от пазара построяването на верига от 100 бензиностанции би коствало най-малко 100 млн. евро

Автор: Капитал Смаляване
Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад концепцията прозират остарели упоритости на политици и промяна на любимеца в бранша от " Лукойл " към " Инса ойл ". Ако огромният проект се извърши, конкуренцията може напълно да изчезне от пазара на горива, а данъкоплатецът ще заплати сметка от стотици милиони.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Държавният капитализъм, който се разпростра по време на третото държавно управление на Бойко Борисов, доближи (засега) апогея си с плана за основаването на Държавно дружество " Държавна петролна компания " - Директива за птиците ДПК.

Публиката чу два аргумента за грубото и бързо навлизане на този пазар: цената на горивата - тя не е паднала задоволително по време на корона рецесията и имало огромни разлики в цените по бензиностанциите при другите търговци (не е ясно за какво това е нещо лошо); дефицита на хранилища за горива. Ако страната се беше лимитирала единствено до опит да промени системата за бранене на запаси от горива - което е скъпо и комплицирано начинание, това най-вероятно не би провокирало толкоз отрицателни страсти и упования. Тя обаче реши да излезе с нещо доста по-мащабно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Обявяването на ДПК с нейните 100 бензиностанции се падна на министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на стопанската система Емил Караниколов. Въпреки че от Комисия за защита на конкуренцията сме получавали извода, че конкуренцията работи и няма нарушаване на антимонополното законодателство, страната възнамерява да влезе на пазара и да предложи " действителната цена ", изясни Горанов.

Така властта на процедура призна, че не може да извършва функционалностите си - да основава пазарна среда с работещи правила и да управлява спазването им. Следователно и че Комисията за защита на конкуренцията очевидно не се оправя със дилемите си.

Вместо старания в тази посока страната се захвана с нещо, в което е потвърдила своята некадърност - да прави бизнес. Тя има на сметката си редица държавни компании, огромно задължение за бюджета, които не се оправят сполучливо с поверените им задания.

Проектът за държавна петролна компания наподобява нереалистичен на първи прочит и застрашителен на втори. Ако интервенцията се ограничи единствено до по-прозрачен и споделящ базите си държавен запас, добре. Но познавайки стила на ръководство на тази власт, обоснованите догатки са, че задачата е облагодетелстване на избрани играчи. Операцията най-вероятно ще сътвори повече проблеми на пазара, в сравнение с решения, и може да докара до още по-голямо разрушение на пазарната среда, изпъждане на играчи и обезценяване на активи.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Създаването на нова огромна държавна компания крие и опасности да се трансформира в съвършената нова машина за публични поръчки за определени - от строителството, през доставките на едро на горива, до зареждането на обектите. А в случай че сходна конструкция не работи на облага, тя ще се трансформира в голяма тежест за бюджета, т.е. за всички.

Не на последно място страната е напът да забърка взривоопасна примес от конструкция, изпълняваща секретни действия по военните ресурси, която елементарно може да мине комфортно в графата " конфиденциално ", и пазарен състезател, налагащ недостижимо ниски цени. Или кутията по всяка възможност ще е черна и тъмна и в последна сметка и скъпа.

Енигмата е кой стои зад концепцията. Залаганията в бранша стартират от търсене на предизборна изгода от Борисов с популистко заричане за евтини горива, до нормалния обвинен. За въздействието на Делян Пеевски върху схемата директни доказателства липсват, само че други участници на този пазар напомнят остарелия му вкус към " Петрол ", който надали се е изпарил (виж карето). Другият мотив да се подозира присъединяване му е, че неговата политическа, а евентуално и бизнес история стартира по времето, когато той, като заместник-министър по бедствията и повредите отговаряше точно за държавния запас, който в частта горива ще прелее в новото дружество. Голяма част от сдруженията под шапката на Министерството на стопанската система (където ще е и ДПК) също са на практика на неофициална концесия на Пеевски - в последните години ББР финансира свързани с него и Движение за права и свободи компании със стотици милиони левове. Според представители на пазара една от задачите на държавната компания е да дирижира цената на едро, с цел да отнеме ценообразуването на пазарния водач " Лукойл България ".

Игра с публиката

Създаването на ДПК ще се случи през промяна на Закона за държавните запаси и военновременните ресурси. Това, което е ясно все още, е, че активите на Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси " ще бъдат апортирани в новата " Държавна петролна компания ", с принципал Министерство на стопанската система.

Тя ще стартира да извършва всички функционалности на запаса в областта на горивата. Резервът съхранява горива по два закона - за държавните запаси и военновременните ресурси (по който пази доста други неща) и за запасите от петрол и нефтопродукти (по директивите на Брюксел, като си разделя тази задача с фирмите, производители и вносители на горива - страната пази ресурси за 30 дни, а компаниите - за 60). Агенцията също по този начин прави и контрола над компаниите, длъжни да съхраняват горива. Държавен комитет по планиране ще прави и това, т.е. излиза, че тя ще управлява фирмите, с които се конкурира, а в случай че реши да внася горива, ще управлява и себе си.

Структурата ще се финансира по две линии. По думите на Горанов активността по поддържането на запаси - военновременни и по европейската инструкция, ще продължи да се финансира като държавен ангажимент, а продажбата на горивата на дребно ще е на търговски принцип. Т.е. основава се действителната опция страната да прави нелоялна конкуренция на останалите играчи, които калкулират складовите си действия и запасите в цената и се основават предпоставки за кроссубсидиране на действия. Вариантът ДПК да е шапката с базите, а да се сътвори дъщерно сдружение също не подсигурява нищо - информации БЕХ и преливането на милиарди към губещи производства.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

С държавен обсег

Плановете не престават с огромен план, препънал преди компании от калибъра на Gazprom Neft - създаване на верига от 100 бензиностанции, което би трябвало да стартира идната пролет. Или предизборното строене на бензиностанции се трансформира в традиция след веригата на Веселин Марешки.

Размерът на плануваната инвестиция от ДПК не стана ясна, като беше обявено, че ще се търси банково финансиране. Първата асоциация е за държавната ББР, което още веднъж не е задоволително пазарно решение. По проект бензиностанциите ще са на всички места. В огромните обитаеми места, първокласните пътища и автомагистрали и там, където има липса на качествени горива, поради дребния размер консумация, което единствено по-себе си е бизнес парадокс.

По груби сметки от пазара това би коствало най-малко 100 млн. eвро, като при поръчката да се продава на минимална цена тук-там с дребна консумация не е ясно по какъв начин ще излязат сметките. Много забавен е и въпросът с фрагментите и експертизата, като изборът на управление ще покаже и кой стои зад плана. Вече се спрягат и имена.

Резерви към запаса

Всичко това се случва година откакто завърши ерата на Валентин Златев в " Лукойл България ", като той беше сменен от руснака Булат Субаев. Според всички представители на пазара след промяната съветската компания е почнала да се държи доста по-пазарно. Бедите за " Лукойл " от държавна посока обаче започнаха точно след пазарния съветски катарзис.

" Лукойл " е дълготраен сътрудник на държавния запас освен при доставката на горива, само че и при тяхната обмяна (която се постанова, защото с времето качеството на горивата деградира), споделят от бранша. Както и че запасът би трябвало да сменя количествата си нефтени артикули на всеки пет години, като го прави на порции всяка година.

Поне до неотдавна компанията е била съвсем цялостен монополист и в двете действия, настояват източниците. Обмяната на количествата горива там от години е потънала в тайнственост. Имало е няколко опита да се надникне зад завесата на държавния запас, като по време на едно от чуванията преди години на негови представители в Народното събрание излиза наяве и че една от главните рецензии към структурата е обичаят да се продава по-евтино от цената, на която е купено.

Интересното е, че при покупката държавният запас е употребявал процедури по Закон за обществените поръчки, които най-малко като общи параметри са обществени, а обмяната ставала на стоковата борса. На борсата брокерите образуват цените, като вземат под внимание наличните ценови репери, да вземем за пример цените на едро на " Лукойл ".

В интервал от няколко години се е следила странна взаимозависимост - всякога когато запасът освобождавал горива, петролната компания серпантина спедицията на горива, а постоянно точно в този интервал цените на едро падали. Според източници след промяната на управлението на съветската компания тя е отказала към този момент да взе участие в покупко-продажбите.

В последната година други компании са били по-активни в покупко-продажбите с запаса - измежду които и " Инса ойл ", само че в по-малки размери. Според източници новата некооперативност на " Лукойл " е задействала и пренареждането на пазара от страна на страната.

Други настояват, че концепцията е да има по-голям надзор над активността на запаса - данъчните му хранилища ще се лицензират от митниците по общия ред, а не както в този момент преференциално. Ще има условия за монтиране на камери и за измервателни уреди. Последните в предишното са били отстранени.

Държавата им отива

Основните съмнения на бранша в този момент са, че концепцията не е пристигнала от двете министерства - на финансите и на стопанската система, а отвън системата. Както и че компанията, която би имала най-голяма изгода, е " Инса ойл ". Дружеството на Георги Самуилов може да се яви един от главните снабдители на новото държавно сдружение, защото евентуално е най-големият вносител на горива и надлежно е единствена опция на " Лукойл ".

Подкрепата на държавната концепция се движи по ясно обозначилите се фронтови линии на пазара на горива в последните години. Смяната на Златев в " Лукойл България " беше предшествана от изострен спор по отношение на договорите за търговия на едро на " Лукойл България " сред него и притежателя точно на " Инса ойл " Георги Самуилов.

Кариерата на Самуилов стартира през 1993 година и в даден интервал минава през структурата на `Мултигруп ". Сега " Инса ойл " ръководи рафинерията в село Белозем до Раковски, а при започване на 2018 година петролното сдружение финансира лихтенщайнската офшорка за покупката на 67.65% от Общинска банка с 46 млн. лева Неофициално голям брой източници настояват, че петролната компания употребява поддръжката на Делян Пеевски.

Самият Самуилов споделя пред " Капитал ", че двамата не се познават. Пред вестника Самуилов разяснява, че е оптимист във връзка с концепцията да се сътвори ДПК, само че беше сбит по тематиката дали той ще я доставя с горива.

В сюжета преди година влезе и Кирил Домусчиев, ръководител на КРИБ и концесионер на пристанището " БМФ Порт Бургас ", откъдето минават танкерите по вноса на " Инса ойл ". По думите на Георги Самуилов за 2019 година той е внесъл 80-90 танкера. Според източници от пазара горивото е главно на " Роснефт ", купено през трейдъри. Домусчиев беше упрекнат от Валентин Златев в спор на ползи поради пристанището. Сега КРИБ е един от поддръжниците на концепцията да се сътвори държавна компания, както и Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, ръководена от Симо Симов, който не е криел бизнес контактите си и поддръжката си за " Инса ойл ".

В разгара на корона рецесията против огромните петролни компании се включи основният прокурор Иван Гешев, като за следващ път секторът стартира да се ревизира от Комисия за защита на конкуренцията. Последва и поправката " Лукойл " за накъсване на складовете на компания, написана в Закона за здравето. Не на последно място смяната се прави в основен интервал - договорите за търговия на едро на компаниите с " Лукойл България " изтичат при започване на юли.

Да диктуваш цената

Няколко са главните въпроси за пазара на дизел и бензин в този момент. Първият е какво ще се случи с цената на горивата след влизането на страната. Според представители на пазара една от задачите на държавната компания е да дирижира цената на едро, с цел да отнеме ценообразуването на пазарния водач " Лукойл България ".

Това, което се чака да се случи, е да продава на по-ниски цени през стоковата борса от съветската компания. Проблемът е да не купува горивото на по-висока цена и да продава на загуба. Това може да навреди на конкуренцията. И въпреки и краткосрочно да впечатли крайните консуматори, в последна сметка ще се покрие от тях през разноски на бюджета по дейностите на компанията и би било доста неприятен сигнал за вложителите.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Кой ще пази запасите

Вторият е какво ще се случи с уговорките на фирмите и страната за пазенето на запаси. Според представители на пазара страната може да реши да промени тотално системата на бранене на 60-дневните запаси от бизнеса и това към този момент да се прави от страната против такса от компаниите, което ще генерира доходи за структурата. Тази система работи в други страни и е смислена и в случай че ДПК се ограничи единствено до менажирането на запасите, това би изглеждало много по-различно. Към момента обаче това не е декларирано.

Нещо повече, тематиката неведнъж е повдигана от разнообразни представители на бизнеса, само че не е одобрявана. Дори с последните промени в Закона за запасите от петрол и нефтопродукти бяха по-скоро основани нови задължения за някои играчи.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Това което беше обявено, е, че първата задача е ДПК да приведе складовете си в сходство и това би трябвало да стане до три месеца. Тя разполага с два склада. Основният е в Сливен. От пазара споделят, че по размери може би е втори след рафинерията, като е закачен и за прословутата тръба на " Лукойл ", пренасяща горивото от рафинерията до София. В бранша считат, че този склад е цялостен. Според държавни източници обаче фактът, че сега тръбата и складовете са един данъчен склад и няма измервателни уреди сред тях, не разрешава да се реши в кой миг какви количества има в склада и какви в тръбата. Вторият склад на запаса се намира в Поликраище, беше в реорганизация и скоро ще стартира работа, като беше декларирано, че в случай че е нужно, страната ще строи още хранилища.

В проектозакона е планувано и възбрана за лицензираните складодържатели да отхвърлят достъп до техните вместимости на съперници. От пазара чакат да им наложат да блокират към 30% от размерите си за останалите. Според източници от бранша това е била и главната последна цел на малко по-рано прокараната корекция " Лукойл ", предходна през Закона за здравето в края на изключителното състояние. Тя задължи " Лукойл България " да отдели и записва като обособени данъчни хранилища шестте бази, които са свързани с нефтопровода й, които в този момент се водят един. Така тя ще би трябвало да освободи вместимости на всички места. Другата цел на поправката е да има повече отчетност, като се изиска инвентаризация на количествата в базите и се сложат още измервателни уреди.

Официалният претекст, който досега се тиражира от страната за условието за вместимости, е да се даде опция на компаниите да употребяват хранилища. На процедура обаче на пазара има доста бази, които не се употребяват, само че пък изискват и милионни вложения. Пример за това са старите обекти на " Петрол ", като по думите на Гриша Ганчев (виж интервюто) базите, които не се употребяват, са към 15.

До момента държавният запас е поддържал тезата, че ведомството има проблеми главно с два вида задължени пред него лица. Кухи компании, основно вносители, които се трансферират на подставени лица, от които мъчно се търси отговорност. И втора група - единични огромни компании на пазара, които всяка година водят каузи с държавния запас за осъществяването на отговорностите си и по този начин задължението за предпазване отпада по отминалост.

Във втората група попада вносителят " Инса ойл ", която години наред не пази ресурси, съразмерно на направения импорт миналата година. И избира да води каузи за десетки милиони с държавния запас за неизпълнението на отговорностите си и до момента в който те траят, задължението за предпазване отпада по отминалост, като по този начин компанията пести десетки милиони. Делата сред държавния запас и " Инса ойл " имат дълга история, която може да бъде проследена през определенията и решенията на Административен съд - Пловдив, и Върховния административен съд, където финишират.

Аргументите на Самуилов са, че този ангажимент е тежест за бизнеса и оскъпява горивото и системата за предпазване би трябвало да се промени, както и че когато няма опция да съхранява избрани количества, се явява в съда. Това не му попречи да финансира покупката на Общинска банка. В проектите му беше и покупката на " Петрол ", която в последна сметка не се състоя.

Предизборни бензиностанции

Най-много усмивки провокира тематиката с бъдещите държавни бензиностанции. Заявката за 100 броя подрежда страната в топ 5 на веригите (виж инфографиката). Според депутати проектът в действителност е страната да стартира строителство. От пазара на горива са по-скептични към концепцията, защото е доста ресурсоемка и трудоемка и по-лесен вид би бил покупката на активи от други играчи. Ако това се комбинира с една нападателна ценова политика, би могло да докара до амортизация и лесни покупки за страната или нейни обичани сътрудници. Мрачен сюжет, в който всички дългогодишни старания на основаване на пазарност биват лишени от смисъл. А суми от порядъка на стотици милиони от платените ни налози ще изгорят в схемите на политиците. Апетитът на Делян Пеевски към " Петрол "

За разпада на тогавашния тандем Цветан Василев - Делян Пеевски през 2013-2014 година има доста аргументи. Едно от постоянно повтаряните изказвания на банкера е, че политикът му е изискал безплатно дялове в редица компании, добити с финансиране от КТБ. Една от тях е и овладяната в края на 2013 година " Петрол ". Апетитите на Пеевски към сдружението в никакъв случай не са публично афиширани, само че те прозират през цялата последователност след затварянето на банката през 2014 година

Тогава " Петрол " остана под контрола на Гриша Ганчев, който малко преди краха на КТБ влиза във веригата като ръководител на управителния съвет с задача да оздравява насъбраните проблеми в сдружението. Следващите към този момент близо шест години са същинска правосъдна епопея, като за опитите за връщане на контрола са впрегнати всички сили. Реално доста от активите - бензиностанции и петролни бази, към този момент не са официално под шапката на " Петрол ", а пръснати в няколко свързани с Ганчев сдружения. Същевременно обаче с някои ремонти в Закона за банкова неплатежоспособност стана допустимо синдиците на КТБ да скапват покупко-продажби, възкресяват заличени обезпечения и даже да връщат имущество, добито със средства от банката. Повечето тези законови ремонти са импортирани от Пеевски и сътрудниците му от Движение за права и свободи Йордан Цонев и Хамид Хамид. Още при приемането на измененията в юридическите среди се разясняваше като възможна тяхна цел " Петрол " и фактически значителната част от настояванията, подадени по новите свръхправомощия на синдиците, са ориентирани към групата на Гриша Ганчев.

Друга линия, по която се считаше, че Пеевски оказва напън над Ганчев, бяха точещите се осем години престъпни обвинявания по така наречен захарно дело за укриване на налози. По тях първоначално с шумни акции бяха арестувани Ганчев и синът му, а преди броени месеци Специализираният углавен съд излезе с оправдателна присъда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР