> ИлюстрацияМестна гражданска инициатива (МГИ) Стоп 5G България, защото здравето

...
> ИлюстрацияМестна гражданска инициатива (МГИ) Стоп 5G България, защото здравето
Коментари Харесай

Гражданска организация се обяви против допускането на 5G мрежа във Варна

 > Илюстрация
" Местна гражданска самодейност (МГИ) " Стоп 5G България, тъй като здравето е по-важно “ на 28 септември 2020 година внесе до кмета и Общинския съвет на Варна искане – подписка за възбрана на експериментирането, построяването и въвеждането в употреба на телекомуникационно съоръжение, работещо по стандарт 5G, на територията на общината. Искането е направено на съображение Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление и дава отговор на всички законови условия. Предложихме възбраната на 5G да бъде в действие до даването на неоспорими резултати, доказващи липса на нездравословно биологично влияние от радиочестотното лъчение върху хората и живата природа. Четири месеца по-късно освен подписката не е прегледана, а даже нямаме отговор за това, че ще бъдат подхванати някакви дейности. Мълчанието на локалната власт съставлява очевидно нарушаване на Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление от страна на кмета и Общинския съвет и предстои на глоба.

В същото време и в поддръжката на импортираната в Общинския съвет подписка на локалната гражданска самодейност " Стоп 5G “ в инетрвю за Дарик радио. С паника научаваме от думите на арх. Бузев, че управляващите в действителност не са изцяло наясно какви антени са инсталирани предходната година от интернет-доставчиците. Закона за устройство на територията им дава опция да не уведомяват управляващите при инсталирането на нови антени под претекст, че преустройват старите си уреди.

Във импортираното в Общината предложение са посочени пет аргументи за прекъсване на 5G, измежду които нулевите вложения за проби за сигурност и научни проучвания, доказващи липса на нездравословно биологично влияние на 5G мрежата. Всичко това на фона на близо,7 трилиона вложения в 5G технологията, като 56 милиарда евро от тях са в Европа. Противно на това, сега има над 10 000 научни проучвания за вредите от излагането на актуалните електромагнитни полета (ЕМП), като към тях ще се прибави и ЕМП на 5G.

Новата технология се нуждае от 3 пъти повече сила, по отношение на в този момент построената мобилна мрежа, което ще окаже голям отрицателен резултат върху околната среда. Нормативна база, която регламентира пределно допустимите правила на ЕМП е остаряла. Още повече, липсва и оценка на риска от Националния център о публично здраве и анализи  (НЦОЗА) у нас.  

Независими учени от целия свят желаят преразглеждане на стандартите на ICNIRP, които страните следват, включително и България ! А журналистически следствия демонстрират,  че членовете на ICNIRP не са независими експерти, а са тясно  свързани с разнообразни корпорации, т.е. налице е спор на ползи. 5 от 13-те члена на тази организация нямат даже обучение обвързвано с електромагнитните полета!   

Oбщини в България, като Балчик, Мездра и други, към този момент взеха ограничения да защитят жителите си и постановиха мораториум на построяването на 5G за една година. А в Италия над 600 общини стопираха 5G до изясняване на здравните последствия. Желанието на жителите на Варна е да бъде предпазено здравето им до изясняване на дълготрайните здравни последици от 5G, само че Община Варна мълчи!

В момента в Съединени американски щати тече делото на Children`s Health Defense, което оспорва отхвърли на Държавната комисия по връзки (FCC) да преразгледа своите 25-годишни остарели безжични " здравни насоки “ и да одобри научни, биологично основани правила за радиочестотните излъчвания, които съответно пазят публичното здраве от безжични устройства и инфраструктура, в това число 5G.

Журналистическо следствие на Washington Spectator за " Безжичните рискове “ разкрива по какъв начин научните истини се укриват посредством лобизъм (индустрията целеустремено влияе върху властта на разнообразни равнища за реализация на своите характерни корпоративни меркантилни интереси) ", се показва в позицията, изпратена от Константина Ангелова, ръководител на МГИ " Стоп 5G България, тъй като здравето е по-важно “.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР