илюстрация БулфотоМедицинските сестри в цяла България се готвят за ефективна

...
илюстрация БулфотоМедицинските сестри в цяла България се готвят за ефективна
Коментари Харесай

Медицинските сестри във Варна са готови на стачка! Искат три минимални заплати стартово

илюстрация Булфото

Медицинските сестри в цяла България се готвят за ефикасна стачка, в случай че ръководещите не заложат в идващия държавен бюджет задоволително средства за дейностите по здравни грижи за идната 2018 година, с цел да не обричат сестрите на бедност и да ги задържат в България. Варненската им гилдия в частност към този момент заявява подготвеност за интензивно включване в митингите.

Това стана ясно от писмо на районната организация на на Българската асоциация на експертите по здравни грижи, подписано от ръководителя ѝ Райна Бояджиева. Решението за митинги идва откакто националното управление на асоциацията в лицето на водача ѝ Милка Василева излезе с отворено писмо до институциите, в което се желае решение на проблемите, които карат голямо количество медицински сестри да напущат България.

„ Повече от 10 години управлението на Българската асоциация на експертите по здравни грижи предизвестява за задълбочаващата се тежка финансова и кадрова обстановка в българското опазване на здравето. От началото на здравната промяна повече от 15 000 експерти по здравни грижи напуснаха България. В същото време за оптималното действие на здравеопазната ни система са нужни още 35 000 експерти – медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и ренгенови лаборанти.

Повече от 80% от приключилите студенти в направление „ Здравни грижи “ няма да упражняват специалността си заради мизерно възнаграждение, неподходящи условия на труд, пренебрежение и прояви на принуждение при осъществяване на служебния дълг, произволи от страна на работодателите и липса на ясни критерии и стандарти за качествено осъществяване на здравните грижи, по този начин нужни на българското общество.

Повече по този начин не може!

Високата ни подготовка би трябвало да бъде уважавана и почтено оценена!

Не можем повече да работим за мизерно възнаграждение!

Не одобряваме пренебрежителното отношение към нашите специалности!

Отказваме да спасяваме здравната система, работейки на 2 и даже на 3 места!

Ние сме пълноправни членове на медицинския екип и осъзнаваме своята отговорност!

Не ни поставяйте пред алтернативата да работим в България или да напуснем специалността, която обичаме! “, се споделя в отвореното писмо на ръководителя на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

„ Обещаваме да излезем на митинг и ефикасна стачка, която е допустимо да сковава здравната система, в случай че настояването ни не бъде задоволено “, пишат от своя страна медицинските сестри от Варна.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР