илюстрация: 289 151 лв. са събрани от глоби, наложени с

...
илюстрация: 289 151 лв. са събрани от глоби, наложени с
Коментари Харесай

АПИ: Събрали сме 289 151 лв. от глоби на тежки и извънгабаритни превозни средства

илюстрация:

289 151 лева са събрани от санкции, наложени с наказателни постановления за открити нарушавания при придвижването на тежки и извънгабаритни транспортни средства по републиканската пътна мрежа до края на август, оповестяват от пресцентъра на Агенция " Пътна инфраструктура ".

Постъпленията са с към 20% повече по отношение на същия интервал на 2021 година, когато са събрани 240 937 лева От началото на годината досега мобилните екипи на Агенция „ Пътна инфраструктура “ са направили към 7800 инспекции по републиканската пътна мрежа в цялата страна. Целта е да се минимизират рисковете за живота и здравето на пътуващите, като се обезпечат безвредни условия за придвижване по пътищата с натоварен тежкотоварен трафик и се лимитират предпоставките за пътнотранспортни катастрофи.

Мобилните екипи на АПИ ревизират разрешителните документи на водачите и посредством мобилни електронни везни за поосово премерване на пътните транспортни средства се откриват стойностите на допустимото оптимално натоварване на ос и оптимално допустимата маса. С механически средства се мерят и габаритите на транспортните средства.

Не са изключение и случаите на транспортни средства, при които се открива тегло съвсем двойно над позволеното осово натоварване и оптимално позволена маса. За 4-осовите транспортни средства оптимално допустимото тегло е 32 тона, а за 5-осовите ППС - 40 тона.

Преминаването на претрупани транспортни средства по републиканските пътища освен е сериозна заплаха за сигурността на всички участници в придвижването, само че води и до съществени опустошения на пътната настилка.

При осъществените инспекции на транспортни средства над 12 тона за претоварване и съблюдаване на условията при придвижването на извънгабаритни и тежки пътни транспортни средства са формирани 299 акт за определяне на административни нарушавания и са издадени 277 наказателни постановления на обща стойност 583 600 лева

При нарушавания по Закона за пътищата, Закона за придвижване по пътищата и условията на наредбата за придвижване на извънгабаритни и тежки пътни транспортни средства на нарушителя се сформира акт за определяне на административно нарушаване и се издава наказателно разпореждане. Агенция „ Пътна инфраструктура “ може да издава наказателни постановления и да постанова санкции, които според наредбите на Закона за пътищата са от 1000 до 5000 лева, а по Закона за придвижване по пътищата от 500 лева до 3000 лева

Приходите от пътни такси и разрешителни от извънгабаритни и тежки транспортни средства събрани от Централната администрация на АПИ и регионалните пътни ръководства до края на август 2022 година са близо 3,5 млн. лева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР