Иля Пономарьов е един от хората, които добре знаят каква

...
Иля Пономарьов е един от хората, които добре знаят каква
Коментари Харесай

Руски опозиционер: Путин ще умре, ако откаже да се предаде

Иля Пономарьов е един от хората, които добре знаят каква е цената да се опълчиш на властта в Русия. Започнал политическата си кариера като народен представител в Държавната дума, през днешния ден той се намира в Украйна и следи от първия ред ужаса на войната. Опозиционерът има вяра, че Владимир Путин би трябвало да се съобщи и да постави завършек на хаоса и лудостта, които заплашват да срутен света и да го трансфорат в безлюдна пустиня. Иля Пономарьов даде особено изявление за предаването " Офанзива " по NOVA NEWS.
Прочетете още
Вие ставате народен представител в Държавната дума през 2007-ма година, по какъв начин изглеждаше Русия тогава?

Още тогава Русия беше почнала да се трансформира в властническа страна. Авторитаризмът се развиваше паралелно с времето, създавайки илюзии за това какво може да бъде направено. Вероятно това е и повода няколко години след избора ми – сред 2008 и 2011 година, когато Медведев беше президент, да опитаме да предизвикваме промени в страната, да развием демокрацията и да работим дружно върху модернизирането на стопанската система. Искахме да създадем нова класа, която да бъде главната движеща мощ за развиването на Русия. В момента, в който Путин осезаемо се настани на политическата сцена обаче илюзиите ни си отидоха вечно.

А по какъв начин наподобява Русия в този момент, години по-късно?

Държавата сега се намира някъде по средата сред авторитаризма и тоталитаризма. Русия се трансформира в една доста репресивна страна. Ако преди можехме да кажем, че има олигархичен капитализъм, че са налице обособени центрове на властта, които се състезават между тях, то в този момент обстановката е доста по-различна. Основната причина за това е войната. Почти всички човешки свободи са сведени до нулата. В момента държавното управление е формирано от така наречен „ технократи ” – аполитични хора, които се пробват да успокоят съвестта си посредством изказванията, че вършат всичко допустимо, с цел да може съветската стопанска система да действа обикновено. Очевидно е обаче, че тези хора са просто марионетки, следени кукли на конци. Ясно е, че политическото водачество, че властта е напълно съсредоточена в ръцете на Владимир Путин. Нещо, което опонира на главния закон.

Вие сте единственият народен представител, който през март 2014 година гласоподава срещу анексирането на Крим – за какво взехте това решение?

Защото това анексиране беше много неприятно за моите гласоподаватели. Чрез метода, по който гласувах, аз просто изпълних отговорностите си, изпълних дълга си по отношение на хората, които са дали своят вот за мен. Беше ме грижа както за страната, по този начин и за хората, които са част от нея. За страдание обаче всички страшни прогнози, които дефинираха това накъде ще отиде моят глас, се сбъднаха. През оня интервал се пробвах да убедя хората, че анексирането на Крим ще аргументи доста проблеми на съветското общество, че ще стане мотив за наказания, за война и съществени кръвопролития. Тези мои страхове се материализираха и доведоха до изолацията на страната. Нещо, което сигурно е доста неприятно и би могло да заплаши съществуването на Русия като страна.

Година по-късно против Вас е формирано наказателно дело, а по-късно сте разгласен за интернационално търсене. Това ли е методът, по който Русия се разправя с опозиционерите, с хората, които не са едно мнение с властта?

Да, това е нормалният метод на държавното управление на Путин. Те основават подправени престъпни случаи и стартират гонене на съперниците, на инакомислещите. Това се случи освен с мен, а и с доста други членове на опозицията в Москва. Всички виждаме какво се случва вътре в страната. Ако погледнем обратно във времето, ще забележим по какъв начин властта се опитваше да подвига разнообразни обвинявания, основани на стопански контракти, искайки да ни компрометира. Заформи се един обаян кръг - до момента в който ние казвахме, че държавното управление е цялостно с крадци, то отговаряше, че опозицията също е крадлива и корумпирана. В момента съветската власт към този момент не се нуждае от този метод. Сега те просто упрекват опозиционерите в екстремизъм, тероризъм и такива неща. Във времената, в които аз бях в обсега на правосъдната система на Москва, най-суровите санкции бяха от към 10 години отнемане от независимост. Днес обаче те не стопират да порастват, стига се даже до 25-годишни присъди, като тази на Владимир Кара-Мурза.

В една от своите речи Вие наричате членовете на „ Единна Русия ”, партията, която стои зад президента Путин, мошеници и крадци. Фраза, в началото употребена от Алексей Навални. Все още ли сте на това мнение?

Да, моето мнение към момента е такова. Единствената смяна е, че когато произнесох своята тирада, тези хора просто крадяха, в този момент ръцете им са изцапани с кръв, тъй като те са виновни за гибелта на стотици хиляди хора. Те не са просто мошеници и крадци, те са нарушители.

В момента Вие се намирате в Киев и наблюдавате войната от първо лице. Какво можете да ми разкажете за обстановката на фронта?

Всички чакат огромната контраатака. За страдание, към момента има доста ракетни офанзиви по цивилни цели. Те станаха по-чести към майските празнични дни, по-специално осми и девети май – тогава имаше много съществени офанзиви против украинската столица. В последна сметка обаче ходовете на Русия са безполезни – отбраната, която Украйна има, съумява да блокира множеството ракети, преди те ударят задачата си. За страдание, към момента има доста цивилни хора, които се трансформират в косвени жертви на безумието на войната. В момента украинската войска прави доста проби на бойното поле и пробва да разпознава, както своите лични слаби страни, по този начин и ахилесовите пети на съветските бойци. Съвсем скоро ще станем очевидци на началото на сериозна контраатака.

Какво можете да ми кажете за едно събитие, което разбуни духовете напоследък – нападението с дрон против Кремъл?

Мисля, че зад тази офанзива стои група от руснаци. Тяхната цел беше много ясна – желаеха да спрат военния церемониал на девети май, да вдигнат завесата на пропагандата и да покажат на елементарните хора какво в действителност се случва в Русия. Знаете ли, всички тези офанзиви и разнообразни събития, които бележат хода на войната, рядко стигат в своята целокупност до съветските жители. Мисля обаче, че откакто всички видяха какъв брой по-малък и непретенциозен беше военният церемониал този май, обществото стартира да осъзнава и да разяснява между тях всичко, което се случва оттатък завесата на пропагандата. Сама по себе си офанзивата не може да достави обръщение или известие. Това, което приказва повече от 1000 думи обаче, са последствията. В последна сметка хората осъзнаха,  че администрацията на Путин не управлява обстановката.

Какъв ще бъде отговорът на Русия? 

Най-добрият отговор би било това Русия да се съобщи – нищо друго. Всъщност ние видяхме отговора на Русия. Путин някак съумя да „ вземе заложници ”, съумя да изкуши някои международни водачи, които участваха на военния церемониал в Москва. Сигурно си спомняте, че предходната година никой не се появи. Дори и тези, които наподобяват като съдружници на Путин – президентът Лукашенко да вземем за пример, не желаеха да отидат. Тези, които се престрашиха да го създадат тази година, сигурно са били принудени по един или различен метод. Путин искаше да има международни водачи на парада, с цел да е сигурен, че на девети май няма да има нова офанзива против Русия. Политическият хайлайф, който се беше събрал на площада, изглеждаше много уплашен. Хората непрекъснато се взираха в небето, потрепваха при всеки по-силен звук – това значи, че в действителност ги е боязън.

По време на парада в Москва, Владимир Путин съобщи, че за Русия няма вражески и враждебни нации, както и, че същинската война в действителност се води против Русия. Как ще коментирате тези негови думи?

Вижте, Путин е прочут с това, че лъже. Обикновено методът му, с цел да пробутва лъжите си, е методът на огледалото/огледалният способ. Щом президентът каже, че властта е миролюбива, то това сигурно значи, че тя е враждебна. Ако чуете Путин да споделя, че светът нападна Русия, то това значи, че в действителност самият той нападна света. Всеки път, когато слушате негови речи, би трябвало да знаете, че истината се намира на 180 градуса от това, което той приказва.

Какво бихте споделили на съветския президент? 

Единственото, което бих му споделил в сегашния миг, е да се съобщи. Ако го направи, въпреки всичко, ще има обективен правосъден развой. Да, Владимир Путин евентуално би влезнал в пандиза, само че най-малко ще остане жив. Ако той откаже  да се съобщи, най-вероятният излаз от обстановката е гибелта му, освен това в много близко бъдеще.

Кога и по какъв начин ще завърши тази война съгласно Вас?

Мисля, че войната ще свърши тогава, когато украинската войска навлезе в Крим. Това ще стане факт скоро. След това ще стартира смяна на политическия живот в Москва, смяна, за която всички би трябвало да сме подготвени. Този режим би трябвало да бъде погубен, денацификацията и демилитаризацията би трябвало да станат факт. По този метод съветската страна ще се върне в естественото си положение.

При какви условия бихте се върнали назад в Русия?

В момента, в който Путин бъде надвит, ще се завърна в Русия. Това е единственото изискване. Другите сюжети опонират с моите цели.

Имате ли някакво обръщение към хората, които ще гледат това изявление?

Просто желая да прикани всички да работим дружно. Това обръщение важи с особена мощ за останалите източноевропейски страни. Не си мислете, че премахването на Путин ще бъде задоволително. Системата би трябвало да се отстрани. Това е нашият най-хубав и общ интерес. Нещата няма да се върнат към естественото, в случай че системата не бъде разрушена и не се сътвори нова на нейно място. Представете си го по този начин – намираме се в миг, в който заболяването е навляза надълбоко в организма ни и не би могла да се излекува, без да се извърши интервенция. Няма място за лечебен метод, време е за дейности. Не се опасявайте. За заболяването сигурно има сполучлив лек.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР