Илон Мъск заяви амбиции и в технологиите за изкуствен интелект

...
Илон Мъск заяви амбиции и в технологиите за изкуствен интелект
Коментари Харесай

Илон Мъск основа компания за изкуствен интелект


Илон Мъск съобщи упоритости и в технологиите за изкуствен интелект с нова компания
(снимка: Elon Musk / Twitter)

Очаквано, само че може би с известно забавяне, Илон Мъск записва компания за изкуствен интелект . Досега предприемачът задаваше пътя към нови промишлености, като да вземем за пример електрическите автомобили и сателитния интернет, само че в областта на изкуствения разсъдък към този момент има изявени водачи в лицето на Гугъл и Microsoft. Все отново шефът на Tesla , SpaceX и Twitter е забъркан и в прохождането на AI стартъпа OpenAI.

Участието в бизнеса на OpenAI, която предходната година даде подтик на технологиите за генеративен изкуствен интелект с ChatGPT, не попречи на Илон Мъск да сътвори личен профилиран AI стартъп. Според публични документи, на които се базира Уолстрийт Джърнъл, милиардерът е записал X.AI Corp. в Невада, чието име индиректно демонстрира профила на бъдещите действия.

Twitter, която неотдавна е благосъстоятелност на Мъск, промени името си на X Corp. и също попада под юрисдикцията на Невада. Според правни специалисти, законите на този щат дават на водачите и притежателите на бизнес по-добра отбрана в сравнение с в щата Делауеър, където Twitter беше регистриран преди този момент. Структурата-майка на X Corp. носи името X Holdings Corp., като към момента е мъчно да се реши каква връзка има с тях новорегистрираната X.AI Corp.
още по темата
Илон Мъск е посочен като единствен шеф на X.AI, а бизнес мениджърът на фамилията му Джаред Бърчал е номинален (фиктивен) шеф. Той също по този начин управлява Neuralink, започваща компания, учредена от Мъск за основаване на импланти, които играят ролята на интерфейс сред човешкия мозък и компютър.

През 2018 година Илон Мъск напусна OpenAI на фона на спор с сегашния изпълнителен шеф Сам Алтман. Милиардерът разкритикува бота ChatGPT, основан от OpenAI, защото счита, че моделът на изкуствен интелект, употребен от компанията, е политически привързан. Самият Мъск отстоява концепцията за основаване на по-ориентиран към истината модел, макар че не дава спомагателни пояснения по този въпрос.

Не толкоз от дълго време Мъск нае Игор Бабушкин, експерт по изкуствен интелект, който работеше в DeepMind Lab на Alphabet (Google). Той се опита да притегли и няколко чиновници на OpenAI, което демонстрира нескрития му интерес към основаване на лична система за изкуствен интелект.

От една страна, AI е нужен за ръководство на големия парк от електрически транспортни средства и хуманоидни роботи, които Tesla скоро ще стартира да създава. От друга страна, Илон Мъск може да е изкушен от приложение на AI технологиите в развиването на Twitter.

Наскоро, дружно със съидейници и видни фигури в промишлеността, Мъск започва петиция, която приканва за прекъсване на тестването на нови модели на генеративен изкуствен интелект за шест месеца, защото през това време ще могат да се разработят някои стандарти и правила за сигурност в AI сферата.

Може би зад тази шумно огласена самодейност за пауза в изкуствения разсъдък се крие желанието на Мъск да сътвори своя лична AI технология, която ще съумее да конкурира ChatGPT, до момента в който не е станало прекомерно късно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР