Илон Мъск, собственик на Tesla и основател на SpaceX, е

...
Илон Мъск, собственик на Tesla и основател на SpaceX, е
Коментари Харесай

Джеф Безос детрониран от върха на най-богатите американци

Илон Мъск, притежател на Tesla и създател на SpaceX, е най-богатият човек в листата на Forbes 2022 на 400-те най-богати хора в Съединените щати, с чисто положение от 251 милиарда $.

Предприемачът измести от първото място създателят на Аmazon Джеф Безос, който оглавяваше този рейтинг четири следващи години. Мъск е с 60,5 милиарда $ по-богат отпреди година, за което е спомогнало най-много 11-процентното повишаване на цените на акциите на Tesla 11, както и оценката на SpaceX за 127 милиарда $. Най-богатият човек в Съединени американски щати изпревари противника си със 100 милиарда $. През април Илон Мъск за първи път оглави и годишната ранглиста на милиардерите в света на Forbes.

Останалите места от топ 5 се заемат от съоснователя на Microsoft Бил Гейтс със 106 милиарда $ и съоснователя на Oracle Лари Елисън (101 милиарда долара). Пети в листата е Уорън Бъфет (97 милиарда долара). 

Топ 10 пък включва създателите на Гугъл Лари Пейдж и Сергей Брин, някогашният изпълнителен шеф на Microsoft Стив Балмър, предприемачът Майкъл Блумбърг и съсобственикът на Walmart Джим Уолтън. 

Рейтингът на американското списание тази година дефинира Джулия Кох, вдовица на бизнесмена Дейвид Кох, съсобственик на втората по величина частна компания в Съединени американски щати Koch Industries, за най-богатата жена в Съединени американски щати .

Общото благосъстояние на първите 20 тази година е 1,6 трилиона $, което е спад от 235 милиарда $ по отношение на предходната година. Съвкупното благосъстояние на 400-те най-богати предприемачи в Съединени американски щати е намаляло с 500 милиарда $. Според Bloomberg Billionaires Index (BBI) през първата половина на 2022 година най-богатите хора в света са изгубили общо 1,4 трилиона $.

Илон Мъск е преди всичко в класацията на най-богатите хора на планетата и съгласно рейтинга на Bloomberg. Джеф Безос до неотдавна бе на второ, а индийският мултимилиардер Гаутам Адани на трето място. На 16 септември обаче той измести Безос от втората позиция в тази ранглиста. Индексът на милиардерите на Bloomberg се пресмята въз основа на цената на акциите на компании, в които милиардери имат акции.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР