Илон Мъск обяви, че изпращането на Starship за първи полет

...
Илон Мъск обяви, че изпращането на Starship за първи полет
Коментари Харесай

Мъск очаква Starship в космоса още тази година

Илон Мъск разгласи, че изпращането на Starship за първи полет в космоса към момента е измежду главните му цели за тази година. Това към този момент трябваше да се е случило неведнъж, само че SpaceX изостава доста от графика си.

Според амбициозните проекти от 2016 година SpaceX към този момент даже трябваше да изпрати хора до Марс. В следствие обаче графикът беше изменен доста.

Разработката на Starship се оказа по-трудна, като беше забавена в допълнение поради пандемията. Последният тестов полет на Starship беше през май предходната година. Той беше сполучлив, като прототипът SN15 кацна назад на стартовата площадка. Предшествениците му експлодираха в разнообразни стадии на теста, за което Мъск беше предизвестил, че е обикновено на тази фаза от създаването.

От предходната година до момента SpaceX работи интензивно по стартовата площадка в Тексас. Компанията построи и кулата, която разполага с преносими " ръце ". Те придържат Starship и ракетата Super Heavy. Идеята е те да " хващат " Starship, когато се завръща от полет.

Този метод е по-труден, само че по-бърз и по-евтин в дълготраен проект. Чрез него се понижава времето за подготовка за идващ полет на Starship.

Следващата стъпка е орбитален полет. Той трябваше да се извърши още предходната година, като също беше отлаган неколкократно. Тук повода не е единствено в SpaceX. Компанията към момента не е получила позволение от американската Федерална администрация на авиацията.

Тя имаше позволение за тестовите полети, само че още чака лиценз за орбиталните излитания на Starship. Лицензът се очакваше по-рано тази година, като даже изглеждаше, че всичко е готово за него. Регулаторът обаче отсрочи решението си още веднъж.

През юли той издаде позволение на SpaceX за радиокомуникациите по време на задачата. Отново обаче липсва информация и лиценза за самия полет.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР