Илон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс са имена, които

...
Илон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс са имена, които
Коментари Харесай

Мъск, Безос и Гейтс са изгубили над 115 милиарда долара

Илон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс са имена, които в света са синоним на благосъстояние. През 2022 година обаче тези мъже, дружно с доста други от листата на най-богатите хора в света, са изгубили милиарди долари, оповестява „ Бизнес инсайдър”.

Преди малко повече от година, когато светът се справяше с вълните на епидемията, фирмите, основани от Мъск, Безос и Гейтс, се носеха на високите талази на растежа и персоналните положения на тези хора набъбваха. Компанията на Мъск „ Тесла” се разрасна през сложния за автомобилния бранш интервал, което го направи освен най-богатия човек в света, само че и човек на годината на „ Тайм”.



Началото на новата година беше белязано от следващия вариант на ковид и изглеждаше, че 2022 година ще бъде доста сходна на 2021 година с блокиране на достъпа и задушаване на стопанските системи. С напредването на времето, обаче, опасността от вируса понижа и животът като че ли се върна към естественото положение отпреди пандемията.

Криптовалутите, които доближиха върхови стойности по време на несигурността предходната година, спаднаха до по-малко от половината от пиковите си стойности, а бичите серии, които акциите на някои компании имаха, сигурно са завършили. Например акциите на „ Амазон” излетяха над 3000 $ през януари тази година, а през този месец паднаха до едвам 2000 $.



На 3 януари акциите на „ Тесла” доближиха до 1200 $, само че от този момент изгубиха голяма стойност, спадайки до 628 $ през май. Спадът може да се отдаде и на решението на Мъск да взе участие в играта на обществените медии, като предложи да купи „ Туитър”. Освен опасенията, че фокусът на Мъск ще се измести от компанията му за електрически автомобили, вложителите се тормозят и че той ще се лиши от акциите на „ Тесла”, с цел да финансира новия си интерес.



От началото на 2022 година персоналното положение на Мъск се е свило с цели 46 милиарда $ и въпреки че част от виновността за това е в решението за изкупуването на „ Туитър”, Мъск е в същата лодка, в която са и други милиардери. Безос е изгубил 53 милиарда $ от персоналното си положение,

За разлика от Мъск и Безос, които не престават да влагат в учредените от тях компании, Гейтс е диверсифицирал капиталовия си портфейл и е вложил парите си в холдинга на Уорън Бъфет. Бъфет е единственият човек в листата на 5-те най-богати хора, чието персонално положение е повишено през 2022 година

Бърз взор към Индекса на милиардерите на „ Блумбърг” демонстрира, че множеството имена в листата са видели по какъв начин през 2022 година положението им се свива и това може да е знак за нещата, които предстоят.

Държавите по света са изправени пред високи цени на силата и инфлация на цената на стоките. По-рано през май Федералният запас на Съединени американски щати увеличи лихвените проценти, с цел да овладее инфлацията - ход, който накара вложителите да изхвърлят рисковите активи като криптовалути, както и софтуерни акции.

Финансови специалисти предизвестяват, че повишението на лихвените проценти може да докара до криза - нещо, което Мъск приветства.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР