Илияна Йотова участва в честванията на 175-годишнината от рождението на

...
Илияна Йотова участва в честванията на 175-годишнината от рождението на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът в Калофер: Нуждаем се от силата и енергията на Ботев, с които да разсечем гордиевия възел на омраза, разделение и духовна нищета

Илияна Йотова взе участие в честванията на 175-годишнината от рождението на поета и бунтовник

Ботев разсече гордиевия възел на малодушието, на заспалите плебеи, с цел да ги призове към независимост и възкресение на отечеството. От Ботевата мощ и сила се нуждаем през днешния ден, с цел да разсечем възела, стегнал мощно публичните връзки на ненавист, разделяне, духовна мизерия. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към множеството хора, събрали се в Калофер, с цел да почетат 175-годишнината от рождението на Христо Ботев.

„ Свободата е избор на всеки. Този завет на Ботев би трябвало да бъде и нашата самокритика. Огънят на Ботев е жив и тази жарава би трябвало да разровим, с цел да имаме и ние своя бряг и своя връх на всеотдайност. За да сме спокойни, че когато ни гледа от портрета, Ботев не се срами от нас “, посочи вицепрезидентът.

В приветствието си Йотова уточни, че всяка нация има своите безконечни облици, с които възпитава поколенията. „ Със заветите, които ни остави в късия си живот, Ботев излезе отвън времето, с цел да остане във безконечното. Ботев живее във всеки българин, той е част от разсъдъка, сърцето и кръвта ни “, акцентира вицепрезидентът. Тя поздрави Министерство на културата за решението да се възвърне Ботевата премия за лирика и журналистика като държавна и интернационална.

„ Ако през днешния ден Ботев беше жив, по какъв начин щеше да наподобява неговата „ Политическа зима “, запита риторично Илияна Йотова и прикани всеки да съпостави творбата с днешната политическа зима 2023 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР