Илияна Йотова присъства на Божествена света литургия за 130-годишнината от

...
Илияна Йотова присъства на Божествена света литургия за 130-годишнината от
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Българската църква „Св. Стефан“ в Истанбул отразява българската национална идея и е символ на българското национално единство

Илияна Йотова участва на Божествена света литургия за 130-годишнината от слагането на главния камък на Желязната черква

Българската черква „ Св. Стефан “ отразява българската национална концепция, знак е на българското национално единение. Нашата молитва през днешния ден е за тези, които построиха този възвишен храм, отдадена е на тяхната памет, която и през днешния ден осветява със силата на вярата, с волята за независимост и самостоятелност, с безпределна обич към българщината. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства събралите се на Божествената света литургия в Българската черква „ Св. Стефан “ в Истанбул, отдадена на 130-годишнината от полагането на първия й камък. „ 130 години това е място за поклонение на всеки българин и по този начин ще бъде за идващите след нас “, уточни Йотова. На литургията участва и Вселенският патриарх Вартоломей.

„ Идеята за създаване на българската реликва естествено се ражда в интервала на събуждането, на всенародния български напредък, на разцвета на българската нематериалност и просвета, който с горделивост назоваваме Българско възобновление. Възраждане, почнало с дребната брошура на един духовник – отец Паисий Хилендарски, която в недрата на робството уточни пътя към светлината през историята за славни царе и патриарси, за славни борби и победи “, съобщи вицепрезидентът.

Йотова уточни, че дълбокият смисъл на битката за църковна автономия е битка за признание на българската националност и мощен тласък за революционните битки, довели до Освобождението. „ В стените на този храм е вградено посланието на нашите предшественици „ Нас ни има! „ Ние сме тук! “ – с нашия език, книжовност, религия и просвета. Това е обръщение на българския народ, който със самочувствие желае своето самоопределяне и възкресение “, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова цитира Стефан Богориди – най-големия донор на българския храм: „ Българи да се грижат за българската черква, българите, които са в Истанбул, техните синове. “

В приветствието си вицепрезидентът благодари особено на Фондацията православните църкви на Българската екзархия в Истанбул, на ръководителя й Васил Лязе, на всички, които сплотяват българската общественост и се грижат за българските културно-исторически монументи. „ Вашето наличие тук демонстрира, че имаме зад тила си Майка България “, обърна се Лязе към вицепрезидента Йотова и служебния министър на културата Велислав Минеков, към посланика на България в Турция Ангел Чолаков и генералния консул в Истанбул Васил Вълчев.

„ Обща е грижата ни за съхраняването на българските църкви в Истанбул и Охрид като място наизуст и средище на българите. Българската страна ще продължава да подкрепя всички старания за съхраняването на тези светини от българската история “, акцентира Йотова.

Вицепрезидентът благодари на всички, които се включиха във възобновяване на Желязната черква – турската страна, на България, на донорите.

„ Вярвам, че този храм, определян като „ майка на всички български църкви “, ще бъде пренесен във времето образец за силата на духа на българския народ “, посочи Йотова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР