Илияна Йотова откри в Националния археологически музей изложбата Повелителите на

...
Илияна Йотова откри в Националния археологически музей изложбата Повелителите на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Провадийските солници са били монетният двор на Европа преди 7 хиляди години

Илияна Йотова откри в Националния археологически музей изложбата „ Повелителите на солта: Провадия-Солницата (5600 – 4350 година прочие Хр.) “

Дано има повече грамотни политици, които да знаят цената на труда на археолозите, да го поддържат, да няма повече „ нулеви “ средства за археология, тъй като България крие неизчерпаеми благосъстояния. Провадийските солници са били монетният двор на Европа преди 7 хиляди години. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към акад. проф. Васил Николов, който е началник на археологическите изследвания на най-стария солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Вицепрезидентът откри в Националния исторически институт с музей при Българската академия на науките изложбата „ Повелителите на солта: Провадия-Солницата (5600 – 4350 година прочие Хр.) “. Експозицията, която показва над 530 находки, е отдадена на 20 години археологически изследвания на комплекса и е проведена и готова под научното управление на акад. проф. Васил Николов. Реализирана е с помощта на взаимните старания на екипите на НАИМ – Българска академия на науките, Исторически музей Провадия и на Провадия – Солницата.

„ Плътен воал от легенди и митове обгръща това богатство. Благодарение на акад. проф. Николов и неговия екип този комплициран исторически пъзел е спретнат и през днешния ден можем да се радваме на това благосъстояние, да научим повече за нашето минало, за антична и богата цивилизация, основана по тези земи преди хиляди години. Около всеки експонат може да бъде написана цяла история, която обгръща епохи “, уточни в приветствието си Йотова. Тя посочи, че солното находище със своите дебели крепостни стени е съвсем две хиляди години по-старо от Египетските пирамиди и тогава хората са знаели по какъв начин да бранят своето благосъстояние и да основават живот към него. „ Това са били богати и авторитетни хора, тъй като по това време солта е била същинското благосъстояние, с нея е можело да бъде купено всичко “, съобщи вицепрезидентът. „ Тези хора са били повелителите на солта. Днес ние, като познаваме своята богата история и умеем да извличаме поуките от нея, имаме всички учредения да бъдем повелители на бъдещето си “, акцентира Илияна Йотова.

На акад. Николов вицепрезидентът подари кристална солница с благопожелание след 7 хиляди години археолозите да открият тази негова солница.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР