Илияна Йотова откри в чешкото селище традиционното официално честване на

...
Илияна Йотова откри в чешкото селище традиционното официално честване на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът в Чехия: Делото на Светите братя Кирил и Методий ни завеща единение

Илияна Йотова откри в чешкото населено място обичайното публично честване на Деня на славянската книжовност и българската култура и просвета
 1  2  3  4  10
„ Преди 11 века Светите братя Кирил и Методий основават нова писменост, с цел да доближи познанието до хиляди славяни на родния им език. Делото на славянските просветители ражда третата християнска цивилизация “, с тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри обичайното публично честване на празника на св. св. Кирил и Методий в селището Микулчице в Чешката република. На тържеството участваха публични лица от Република България и Чешката република, както и доста българи от Централна Европа, оповестиха от пресслужбата на президента.

„ Преди ден на една маса в София седнаха европейските водачи дружно с водачите на Западните Балкани в името на обединена, просперираща и сигурна Европа. В името на човешките връзки и връзки, които ни завеща Кирило-Методиевото дело – правото на суверенни страни, правото на език, просвета, книжнина и нация. Завеща ни обръщение за разцвет посредством просвета и нематериалност, а не посредством войни “, съобщи вицепрезидентът.

„ Някъде тук, където стоим и стъпваме в този момент, върху тази земя са стъпвали първите ни учители Светите братя Кирил и Методий, дали най-мощното оръжие в ръцете ни – книжнината и познанието. Затова Микулчице от дълго време е място за поклонение. То се трансформира и в място за обединяване на европейските нации, което ни е толкоз належащо през днешния ден, тъй като дружно би трябвало да посрещнем заканите, пред които е изправен светът “, означи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на чешките домакини за това, че вършат вероятен този празник всяка година за положителните ни двустранни връзки и политика на чешката страна към българите, които живеят на нейна територия.

Илияна Йотова означи решаващата роля на тогавашната българска страна за запазване делото на Светите братя посредством приемането на Кирило-Методиевите възпитаници. „ Трудно ни е през днешния ден да си представим прозорливостта на един български държател, колебаещ се сред езичеството и християнството, когато не просто ги приема, само че подрежда да се превеждат светите книги и да се основава литература и просвета на новите свещени букви “, съобщи вицепрезидентът. Илияна Йотова се разгласи срещу всевъзможни опити за пренаписване на историята, свързани с делото на Светите братя и произхода на славянските букви.

„ Няма по-силен знак от облиците на двамата братя за това място, което от година на година се трансформира от ден на ден в място за единство на един народ, на българите “, означи вицепрезидентът пред паметника на Св. св. Кирил и Методий – дело на огромния създател Емил Венков, повдигнат благодарение на родолюбиви българи и българската страна.

Илияна Йотова дефинира като модерни будители учителите, които преподават български език отвън рамките на Родината. „ Вие поддържате българщината като възпитавате децата в обич към Родината. Будител е дума, която има единствено в нашия език и не всеки може да я има. Затова би трябвало да сте горди “, съобщи вицепрезидентът.

„ Да помним, че българската страна е империя на нематериалност и просвета, основала и отстояла личен език и книжовност, предала познанието на доста нации. Днес кирилицата е третата писменост в Европейския съюз “, обърна се вицепрезидентът към българите, събрали се в Микулчице.

„ 11 века наследството на Светите братя е живо. За нас европейските нации най-важно е образованието, приказваме и имаме вяра в Европа на знанието, на новите технологии, това ще завещаем и на децата ни. Но най-важното обръщение за нас е това магическо изречение от „ Проглас към евангелието “: „ За това чуйте, всички славяни, голи са без книги всичките нации “, с това приключи приветственото си слово Илияна Йотова.

По-късно вицепрезидентът посети базиликата „ Св. св. Кирил и Методий и успение на св. Богородица “ във Велехрад. За културните връзки сред Република България и Чешката република Илияна Йотова беседва с регионалния шеф на Злин Иржи Чунек и кмета на Велехрад Алеш Мергентал. Вицепрезидентът е съорганизатор на честванията на живота и делото на Светите братя в Република Чехия и Република Словакия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР