Илияна Йотова е вицепрезидент на България. Издигната е за втори

...
Илияна Йотова е вицепрезидент на България. Издигната е за втори
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова пред Dir.bg: С президента Радев не се изкушихме от съглашателство със силните на деня

Илияна Йотова е вицепрезидент на България. Издигната е за втори мандат от Инициативен комитет дружно с президента Румен Радев. Политик с дълъг стаж, минал през управлението на Българска социалистическа партия, през българския и европейския парламент. По специалност публицист, по обучение - лингвист, Илияна Йотова има три мандата като член на Екологичен потенциал от ПЕС. Нейни дела в европарламента са битката с тероризма, отбраната на персоналните данни, бежанската рецесия, приемането на България в Шенгенското пространство, както и правата на дамите, поради което е покровител на Истанбулската спогодба.

Специално за Dir.bg вицепрезидентът разкрива за какво двамата с президента избързаха да разгласят кандидатурите си надалеч преди останалите - с цел да не бъдат пришити към нечия политическа конспирация.
Кирил Петков и Асен Василев са възнамерявали политически план още преди служебния кабинет Проф. Герджиков е кандидатура на ГЕРБ, това е нашият политически конкурент Щом ще поддържат Лозан Панов на втори тур, ГЕРБ отписаха ли проф. Герджиков, или той тях? Оказа се, че има и по-слаб мандат на Европейска комисия от този на Барозу Изключително слабата Европейска комисия желае да приключи с нещо мандата си, по тази причина ни притиска за Северна Македония
И още - какво мисли Илияна Йотова за съперниците в надпреварата за " Дондуков " 2, за натиска да отстъпим от позицията за Македония, за персоналната цена и мотивацията за втория мандат, четете в изявлението с вицепрезидента.

- Ако можехте да върнете времето обратно и Българска социалистическа партия беше решила да издигне собствен човек, от своите редици за кандидат-президент, щяхте ли да приемете поканата?

- Зависи за по кое време питате. Ако е с днешна дата - отговорът ми е изрично не. С господин Радев изградихме мощен и постоянен екип, който сподели, че може да има доста положително съгласие сред президент и вицепрезидент, взаимно допълнение при взимане на съществени решения, когато е належащо. Иначе всеки си има своите задания, само че в нашето единение се корени триумфът.

Ако ме питате дали това щях да направя през 2016-а, също щях да кажа не. И тогава, и в този момент сериозните провокации пред националната ни сигурност изискват от фигурата на президента избрана специалност и качества. Безспорно Румен Радев ги има. Струва ми се, че обществото ни избира мъже за този пост. Но не трябва да се обезкуражаваме ние, дамите.

- Прави усещане, че все мъже са претендентите за президент, а претендентите за вицепрезидент са дами. Има ли някаква нотка на сексизъм?

- Е, направихме много сериозна крачка напред, тъй като има дами вицепрезиденти. Човек би трябвало да се радва и на дребните стъпки. Сигурна съм, че един ден и жена ще бъде президент. Сега хората харесват главнокомандващият на армията да бъде мъж, още по-добре военачалник.

- Явно би трябвало още време да мине.

- Да, в това отношение сме разнообразни с нашите европейски сътрудници. В доста страни предразсъдъците са изчезнали. Урсула фон дер Лайен, да вземем за пример, беше министър на защитата.

- Нагнети ли в допълнение служебното държавно управление напрежение сред Българска социалистическа партия и президентската институция, имам предвид и последния скандал с наема на " Позитано "?

- За да приключим с тази тематика, ще кажа моята информация. Не на правилото " този рекъл, оня споделил ", а съгласно документите. Сигналът сякаш за нередности е подаден в навечерието на парламентарните избори от 4 април от тогавашната зам. регионален шеф Живка Такева за изискуем наем от страна на Българска социалистическа партия, надалеч преди образуване на служебния кабинет. Убедена съм, че Българска социалистическа партия ще отбрани правата си, защото за съответния интервал партиите са освободени от наем за политическите централи. Но изрично желая да подчертая, че няма никаква предумисъл в дейностите на настоящия регионален шеф, още по-малко - на служебния кабинет. Нали не си представяте, че Стефан Янев в качеството си на министър председател ще тръгне самоцелно на война с политически партии.

- Като споменахте Стефан Янев - каква е оценката Ви за служебния кабинет?

- Този длъжностен кабинет е казус. Никога не сме имали толкоз дълго ръководещи служебни министри. Нека не забравяме, че по Конституция неговата съществена функционалност е да приготви избори. Този длъжностен кабинет към този момент приготви няколко избора. А за 14 ноември и два избора в едно - парламентарни и президентски. Но не са единствено изборите. Служебните кабинети се раждат в резултат на политически рецесии - няма болшинство в Народното събрание, няма определено държавно управление. Но има рецесия и хората не се интересуват краткотрайни или непрекъснати са министрите, чакат решения, чакат от този кабинет доста повече, в сравнение с от едно постоянно държавно управление - доста повече за доста по-кратък период от време.

Правителството работи без политическа поддръжка, без Народно заседание, което да трансформира нужни закони, и значително е с вързани ръце. Успехите и високата оценка за кабинета Янев се дължат на сполучливата формула, по която президентът го образува - събра в един кабинет несъбираемото, немислимото преди този момент. Събра министри на основни позиции, идващи от разнообразни страни на политическия набор, които демонстрираха, че тогава, когато има ясни цели за страната, те могат да намерят консенсус и да работят като добре спретнат екип. Това го признават всички.

За мен е извънредно достижение, че съумяха да актуализират бюджета. Бюджетът е най-големият конфликт на ползи в Народното събрание и от време на време даже един постоянен кабинет, който си има партия зад себе си и болшинство, мъчно го прокарва. А тези хора съумяха не поради себе, а поради българските жители.

Успяват да защищават, колкото е допустимо, от инфлация без да имат политически тил - на фона на цялата икономическа, финансова обстановка освен в света, а и у нас, те не престават да държат към момента задоволително ниски цените, да оферират стратегии за отплата на хората, което е доста мъчно. Надявам се и тук да помогне Европейският съюз - от няколко дни се приказва за специфични средства, с цел да се унищожават усложненията с електрическата енергия и с цените.

И най-сетне - считам, че в случай че служебният кабинет до 15 октомври успее да внесе в Европейската комисия устойчивия проект, по този начин го назовавам към този момент - Плана " Пеканов ", и се даде опцията първите 13% от тези 12 милиарда свежи средства да влязат през планове в нашата страна, това в действителност ще бъде огромен триумф за един длъжностен кабинет. Тези хора сложиха постоянна основа пред всяко държавно управление, което ще пристигна след тях.

- Самият вицепремиер Пеканов се беше оплакал, че среща сериозен отпор в Брюксел за нашия проект?

- Среща сериозен отпор, тъй като няколко неща се пропуснаха в последните години. Два препъникамъка има в този проект - единият е във връзка с въглеродните излъчвания и затварянето на " Мариците ", вторият - проектът за определяне върховенството на закона. Вторият проект не е нещо ново за нас, тъй като, за жалост, от приемането ни в Европейски Съюз непрестанно сме под мониторинг от Европа. Този проект би трябвало да се изготви от Министерство на правораздаването с съответни оферти, които да бъдат подадени през проекта в Европейска комисия. Съвсем скоро министър Янаки Стоилов сподели, че този проект е подготвен и че той е защитим пред Комисията.

Големият проблем са " Мариците ". И тук желая напълно ясно да бъда разбрана. Не мятам виновност върху никого обратно във времето, само че още в качеството си на евродепутат виждах какви бяха стъпките на България. Тъй като за Зелена договорка и за въглеродните излъчвания не се приказва от през вчерашния ден. Ние успяхме да защитим нашето понижение с 55% да бъде на основата на излъчванията от 1990 година. Едновременно с това сме позволили доста огромен пропуск в договарянията с Европейска комисия от предходното държавно управление на господин Борисов - България трябваше да бъде доста по-амбициозна, като Полша да вземем за пример, и да се контракти за така наречен дерогация, т.е. да се изиска малко по-дълъг период за затварянето на " Мариците ", с цел да може да се намерят най-хубавите благоприятни условия за различна претовареност на хората.

Как са протекли тези договаряния, аз не мога да Ви кажа, тъй като те бяха затворени. Никой в България не знаеше, с изключение на държавното управление. Многото опити на Българска социалистическа партия, като съпротива, да прави парламентарно запитване по този въпрос, с цел да се види какви са тези стъпки и какво тъкмо пази държавното управление на Борисов за " Мариците ", срещаха отпор. Аз мога да осъждам само по резултата, а резултатът е нулев за България. Защото дерогацията за нас не се случи. Сега от Европейска комисия упорстват ние да запишем съответна година. Сигурна съм, че служебното държавно управление и министър Пеканов ще се опитат да защитят последната допустима дата, колкото може по-дълго отсрочване на затварянето на " Мариците ", и откровено им искам триумф.

Очаква се изключителна среща на върха към 20 октомври, България още веднъж ще бъде представлявана от президента и аз съм сигурна, че преди този момент той ще направи и невъзможното, ще изложи позицията на българския интерес и ще се опита да откри съдружници за по-дълъг интервал за затварянето на топлоцентралите.

И най-много - в случай че успеем да променим цените на квотите за въглеродни излъчвания, които към този момент стигнаха галактически размери, това ще бъде една доста сериозна крачка напред. Но пропускът в миналите години е явен. Не може да се рапортува за всичко пред Европейска комисия. Отдавна би трябвало да сме се разделили с този комплекс на " йес политиката ", само че за жалост, с цел да спечелим благоволението на Европейска комисия, не сме защитавали задоволително българския интерес.

- За да затворим тематиката за служебното държавно управление - задоволително чистоплътно ли беше от страна на някогашни служебни министри да употребяват рейтинга, реномето на служебното държавно управление, с цел да се изстрелят към партийна кариера? Приемате ли го това?

- Аз нямам досег с тази политическа партия и с нейните водачи. Разсъждавам разумно - съгласно мен желанието им да вършат политически планове, да вземат участие в такива, не се е случило, откакто са станали служебни министри. Очевидно това желание е от дълго време, тъй като, в случай че наблюдавате техните политически биографии, те постоянно са били към политиката. Г-н Кирил Петков, доколкото зная, е съучредител на " Да, България ", а пък господин Асен Василев е бил част от длъжностен кабинет и преди. Второ, това беше по-честният вид, тъй като аз персонално не допусках, че те могат по едно и също време да бъдат и служебни министри, и партийни строители. Президентът беше безапелационен, че те би трябвало да изберат едното или другото.

- Скандалът с канадското поданство на Кирил Петков също лепва леке върху президентската институция, той към момента не е финализиран, само че както и да се развият нещата в Конституционен съд, няма ли точно тя да е пострадала?

- В никакъв случай, тъй като президентската институция няма проверяващи функционалности, нито способи да ревизира поданството на всеки. И аз съм имала запитвания за поданство на непознати жители, изрично съм отказвала такава информация - тя е персонална и няма да си разреша спекулации с поданството на който и да е човек. Второ, знаете, че когато се назначават министри, те подписват заявления и носят безусловно персонална отговорност. Кое е основанието един президент да се усъмни в данните в декларацията? Така че господин Петков би трябвало да си почисти цялата тази история.

- Каква акция се обрисува, по какъв начин описвате с две думи Вашите съперници и изненада ли Ви нетипично нападателният старт на Лозан Панов, който назова президента Румен Радев " подправен воин "?

- Ние чакахме доста по-рано да се появят останалите кандидатпрезидентски двойки. Ще припомня, че през 2016 година те бяха още повече и много по-рано оповестени. В последна сметка, всяка една политическа мощ взема решение по кое време да ги разгласи. Политическа партия ГЕРБ реши, че ще разгласи тяхната двойка най-после с кандидатурата на проф. Герджиков.

Проф. Герджиков е кандидатура на Политическа партия ГЕРБ. Той явно приема политиката на тази партия, всичко това, което е направила през последните 10 години, модела, по който е управлявала. Отговорил си е евентуално на доста въпроси и има своите причини да одобри. Оттук-нататък аз се надявам на акция, в която ще приказваме по жизненоважните въпроси за страната, тези, които интересуват всеки българин, и ще даваме своите отговори.

А най-върховното право на хората е те да изберат. Това е съревнование сред всички, които се кандидатират. Ние ще беседваме с българските жители за какво желаеме втори мандат, за какво го обявихме още при започване на годината. Мотивирани сме и аз, и президентът, и нашите екипи, сила ни дава утвърждението на доста хора. Все още имаме малко афектирани хора, че не съумяха да се записват в нашия предприемчив комитет от над 180 души. Списъкът е отворен.

- Избрахте да се регистрирате с Инициативен комитет?

- Бяхме издигнати от Инициативен комитет и за първия мандат. За нас е огромна чест, че същите хора, след повече от 4 години като президент и вицепрезидент в този момент застанаха отново, още по-твърдо зад нас. Ние излязохме и доста почтено казахме пред българите, че ще се кандидатираме за втори мандат, без да чакаме да ни пришиват към една или друга политическа конспирация. Доста рано беше тъкмо с тази цел - с цел да не се пробват политическите партии да вършат обединения на наш тил или пък ние да послужим за разменна монета в тези обединения и договаряния.

- Има ли риск тактиката " всички против вас " да ви отнеме втори мандат?

- Ние подхождаме доста отговорно към акцията и изборите. За нас е значимо да продължим диалога си с хората на България. Аз зная доста добре, че сега в доста партийни централи се пресмятат гласове. На втория тур, в случай че се стигне до такава степен, " ние ще ви дадем толкоз, вие ще ни дадете толкоз ". Нашата акция е отвън това сметкаджийство! Четири години ние говорихме с гласа на хората. Когато споделят, че нашата институция няма пълномощия, доста бъркат. Това, което обещахме през 2016-а, че ние ще бъдем гласът на хората, каквото и да ни коства, ние го изпълняваме до ден сегашен.

Много елементарно беше да се изкушим през цялото време - добре си с всички институции, това не е мъчно, добре си със " мощните на деня ", с Министерски съвет. И всичко това означаваше през днешния ден още веднъж да ръководят същите схеми, същият модел на Борисов. Такова държание за нас е невероятно, зад тила на хората, да ги предадем. А какви са сметките на партиите за втория тур - това оставяме на тях. Ние ще се борим да спечелим на първи тур. И още нещо - в случай че една, която и да е политическа мощ, счита своите симпатизанти и членове за хора, които нямат право на глас, за закрепостени хора, тежко бърка, 21 век сме.

- ГЕРБ към този момент обявиха, че ще поддържат на втория тур Лозан Панов.

- Такова изказване значи, че занапред са отписали своя претендент. По-лошото е, че и той ги е отписал, тъй като последните му послания са, че няма нищо общо с политическа партия ГЕРБ и че някак си не желае да го свързват с нея и като че ли го е позор. Обидно. Но, в последна сметка, аз не се меся в непознатите акции. Ние няма да отговорим на тази експанзия към нас с експанзия.

А господин Лозан Панов би трябвало да си напомни, че нашата институция първа стартира в действителност сериозния диалог за правосъдната промяна в страната. И сме се срещали доста с партиите, които сега поддържат и него, както и с всички останали политически сили. В никакъв случай не сме изключвали десницата. Стъпките на президента във връзка с смяната в Конституцията са съветвани в един доста необятен експертен кръг. Така че ние и отсега нататък ще имаме пресечни точки, тъй като явно има какво да се желае в това отношение. А що се отнася до грубия и нападателен звук - това съществува от античността до през днешния ден. Всеки желае да се оглежда в мощния, няма значение по какъв начин го прави. През другите интервали от историята на човечеството е било с разнообразни способи - с камъни, с горящи факли, с юмручен пердах, само че постоянно са се прицелвали в мощния. Със слабия никой не се бори.

- Как приключи следващият рунд в разногласието със Северна Македония на срещата на върха в Словения? В наша изгода ли беше? Кой ни натиска?

- Безспорно е в наша изгода, тъй като президентът устоя на напън. Има някои неща, които са незнайни за необятната аудитория. На ден президентът приказва с по няколко европейски водачи, с цел да упражняват напън за смяна на българската позиция. В Словения президентът Радев беше поканен за спомагателни диалози от ръководителя Шарл Мишел, госпожа Урсула фон дер Лайен, госпожа Меркел, господин Макрон. Всички тези предварителни срещи бяха направени, с цел да влезе на Съвета с изменена позиция.

Той устоя! Така, както устоява един същински водач. С моя опит мога да ви кажа - по никакъв начин не е леко. Когато от всички страни имат една цел и причини, които доста мъчно се оборват, би трябвало в действителност доста мъжко държание, с цел да успееш да излезеш от такива срещи със своята непроменена позиция. Българският интерес беше предпазен. Оттук нататък ние осъзнаваме, че този блокаж не може да продължава постоянно. Много бихме желали нашите сътрудници от Република Северна Македония да създадат стъпките, с които биха могли да трансформират българската позиция. За мен е извънредно значимо да се върне естественият звук, да се спре с езика на омразата.

Не мога да приема, че в 21 век могат да се пренаписват надгробни монументи. Има една велика мисъл на Хайне, който споделя, че под всеки надгробен камък стои всемирната история. Под българските надгробни монументи стои нашата история, тя е българска. Не мога да се примиря с обстоятелството, че в църкви се заличават българските надписи от стенописите. Това е подигравка с паметта, това е закононарушение.

И още нещо - отвън историята. Много е значимо да заявим, че нашите съграждани в Северна Македония, тези, които имат българско съзнание, български генезис, български документи, не би трябвало да бъдат дискриминирани. Почти няма хора с български генезис, които да работят в институциите им, в армията, на високи постове. Това е съзнателна дискриминация.

Отново ще хвърля ръкавицата обратно, в последното ръководство. Много дълго време съм се занимавала с този въпрос, още когато Франция наложи първото несъгласие за разширението на Европейски Съюз със Северна Македония и Албания, до момента в който не се трансформират изискванията за присъединение. Ние трябваше да използваме този миг и да убедим нашите европейски сътрудници за какво е такава българската позиция. Ние още веднъж мълчахме. Отново проработи " йес политиката ". Така беше, до момента в който президентът не стартира да изяснява, че въпросът не е единствено в историята. Въпросът е и какво се случва през днешния ден в Република Северна Македония и съблюдават ли се правата на хората с българско съзнание. Най-важният аршин за една страна дали ще бъде пълноправен член на Европейски Съюз е спазването на правата на хората.

- Защо обаче добре схванаха гърците? Защо към тях беше друго отношението, а нас ни натискат?

- Виждала съм по какъв начин гръцките политици пазят ползите си в Брюксел. Гърция няма " йес политика ". Напротив, там дори национализмът на моменти е много мощен. Считам, че имаме доста неточности като страна, само че значимото е, че когато тези неточности се схванат и се стартира различен вид политика, и малко по малко разбираем за какво е такава българската позиция, ние ще имаме доста съществено лоби измежду нашите европейски сътрудници и това към този момент ще води и до избрани промени в северномакедонската позиция.

- Откъде е най-силният напън върху президента и България?

- Най-вече натискът е от Европейската комисия, не обособена страна. До този миг тази комисия е извънредно слаба. Мислех, че по-слаб мандат от втория мандат на Барозу не може да има. Оказа се, че може.

- Докога ще отваряме кутиите на Пандора?

- Виждате кой изскача от тази кутия на Пандора. Честно да Ви кажа, за господин Николай Младенов се изненадах. Ние сме работили дружно в Брюксел. Не ми е оставил такова усещане, по-скоро тъкмо противоположното. Но макар изненадата, това издава политически нрав. Аз чакам още информация. Но нещата не би трябвало да стопират дотук, би трябвало да се открият взаимните връзки - кой на кого и за какво, по какъв начин е изплел тази мрежа. Да се види най-важното - дали в действителност има укрити налози и кой открадна от нашите лечебни заведения, от нашите учебни заведения, от нашите пари за пенсии, прехвърляйки на гърба на българските данъкоплатци персоналното си благосъстояние някъде надалеч в света.

- Вие какво желаете да придвижите във втория мандат от първия?

- Аз в действителност доста имам вяра в политиката, в това, че тази човешка активност е основана за това хората да живеят все по-добре. И тогава, когато има конфликт на хрумвания, в този конфликт да се раждат положителните решения. Аз съм от хората, а те не са малко в България, които считаме, че би трябвало да даваме, а не да вземаме от политиката. Цялата ми биография е предходна по този начин. Имам богатия опит на партийната работа, на Народното събрание в България, на Европейския парламент, животът ме срещна с доста велики персони. С тях доста дълго сме говорили за това що е политика и какво би трябвало да съдържа тя. Смятам, че имам още доста какво да дам.

Искам да се реализира моята фантазия и фактически да имаме заслуженото си самочувствие на българи - да създадем Българския културен институт, който да бъде това естествено място за нашите сънародници зад граница. Но най-важното - институцията, която да върне въздействието в света на една от най-старите страни. Това се прави през просвета. Там, където елементарната дипломация не съумява, работи културната дипломация. И по тази причина го има Британския съвет, и Сервантес, и Френския културен институт, имат го унгарци, имат го поляци, имат го чехи. Защо и ние да не го създадем? Догодина е една невероятна годишнина - 300 години от рождението на Паисий Хилендарски. Чудесен мотив, с цел да кажем - поради този българин, от който стартира българската нация да се образува, дайте да му посветим този културен институт! Заради тези, които идват след нас.

Имаме още какво да свършим с нашите сънародници зад граница - един от главните цели в работата ми. Положихме основите на доста ползотворни контакти с българи от всички точки на света, дружно постигнахме триумфи в разнообразни области.

- А каква е персоналната цена, която плащате на този пост? Вашите близки по какъв начин реагираха, че няма да се свършва, тъй като тръгвате към втори мандат? Това не е първият Ви обществен пост, дълго време бяхте и евродепутат?

- Огромна е персоналната цена. Синът ми порасна без аз да го усетя, само че имам поддръжката на двама невероятни мъже до мен - неговата и към този момент на неговото семейство, и най-много на моя брачен партньор. Когато споделих на брачна половинка си, че ще обявим с президента Радев кандидатурата си за втори мандат, нито за секунда не намерения да ме откаже. Подкрепи ме и се вълнуваше даже тогава, когато не съумях да бъда до президента, с цел да обявим дружно решението си за втори мандат - бях в болница с Коронавирус. Тази поддръжка е извънредно значима за мен. Той доста добре ме познава и знае, че когато имам вяра в нещо мощно и в действителност работя от душа и сърце, е по-добре да го върша, в сравнение с да ме затвори в някакъв фиктивен комфорт.

- Кой пазари у вас? Имате ли защита?

- Не давам на никого различен да пазари. Обичам да сготвям и да предпочитам сама продуктите. За мен това е освен обвързване, само че и творчество. Живея в личния си дом. Аз не отидох да пребивавам във вилата в " Бояна " и считам, че по този начин е редно. Човек е подобен, какъвто е. Ако не беше подобен законът, несъмнено нямаше да имам и защита. Донякъде лимитира свободата ми. Но пък те са прелестни хора. Попаднах в действителност на необикновен екип, съвсем невидими са към мен. Но си резервирах своята автономия. И мисля, че последните пет години не са ме трансформирали.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР