Илиян Скарлатов участва в последния епизод на съвместния подкаст между

...
Илиян Скарлатов участва в последния епизод на съвместния подкаст между
Коментари Харесай

Скарлатов: Компания с пазарна капитализация от 700 милиона лева излиза догодина на БФБ

Илиян Скарлатов взе участие в последния епизод на взаимния подкаст сред Infostock.bg и Money.bg. Той е ръководещ сътрудник в Mane Capital, а по време на диалози приказва за отминалия конгрес " Силата на вложенията ", за развиването на Българската фондова борса и... за огромно идно IPO, което дружно с екипа си приготвя.

Какви положителни вести произлязоха от форума " Силата на вложенията "?

Основните посоки, в които имаме положителни вести, са това, че идната година се чакат да започват ефикасни, централизирани, автоматизирани къси продажби. Това бе нещо предстоящо повече от 10 години, тъй като нормативната база го позволяваше, само че действително връзките бяха напълно билатерални. Тоест вложителите подписваха един контракт на хартия, разменяха се едни акции, като се ползваше медиатора като сетълмент сътрудник. Юридически видяно това са къси продажби, само че те не са институционализирани и автоматизирани. Сега се чака това да се случва в действително време на платформата за търговия на БФБ. Така вложителите ще могат да залагат и на падащ пазар, колкото повече падат цените, толкоз повече те ще печелят от това.

Вярвам, че това дейно ще докара до един по-добър и ликвиден пазар и по този начин няма да ни е боязън, когато идва рецесия. При низходящ пазар всички огромни тържища разрешават на вложителите си да изкарват пари, до момента в който при нас такава опция нямаше. В допълнение късите продажби ще подобрят и ценообразуването на акциите, което също не е за занемаряване. Така че това е може би главният акцент за 2024 година.

Втората добра вест бе, че също от идната година емитентите ще могат да избират да се котират на борсата в евро или в лв. . Така да се каже борсата към този момент е в еврозоната. Това се приказва към този момент от 12 - 13 години за присъединение на Централен депозитар към Target 2 Securities. Знаем, има подобен стандарт при банките Target 2. Това е аналог на равнище депозитарни институции или на по този начин наречения " пост-трейдинг левел ". Именно това разрешава една акция от България с един клик да доближи във всяка една институция, обвързвана с тази системата, което е наложително изискване при двойни листвания. Това е една крачка в вярната посока.

Третата добра вест, която бе и последната за форума, е основаването на Клирингова институция . Какво значи това обяснено простичко? Ако двама вложители сключат контракт за доставка на скъпи бумаги и в съответен миг този, който е поел ангажимент да ги достави, ги няма, другият вложител " увисва " и би трябвало да го " гони " юридически. Ситуацията се усложнява, когато вторият вложител е направил контракт с трети вложител, за доставка на същите бумаги. В действителния свят тази верига може да е много дълга и в случай че се " счупи " от една неизпълнена доставка, тя поражда верижна реакция от несъблюдение и пазара " запича ".

Клиринговата институция е основана с цел да предотврати такова събитие, като заема ролята на централен контрагент. Тоест двамата вложители подписват контракт не един с различен, а с клиринговата институция; и в случай че единия контрагент не достави, това се покрива от Клиринговата институция и тя след това го гони като неизправна страната. Това действително е ролята на централния контрагент, който подсигурява непрекъсваемостта на доставките на финансови активи за всички пазарни участници. За момента институцията започва единствено със стоков клиринг, само че, имайки записана клирингова къща с български байрак, е единствено въпрос на време да забележим клиринг и за финансови принадлежности.

Много е значимо, с цел да може да случва каквото и да било във финансовата сфера и тя да се развива, да има изградена  съответна финансова инфраструктура . Както за една страна е значимо да има автомагистрали, по този начин артериите на финансовия бранш е софтуерната и юридическа инфраструктура. Бавничко става за в този момент, само че се върви в вярната посока. За къси продажби минаха повече от 10 години, Target 2S - също повече от 10 години, клиринговата институция - още веднъж повече от 10 години. Да, мина време, само че към този момент ги има!
 Новият показател на БФБ за първи път се увеличи над базовата си стойност
Новият показател на БФБ за първи път се увеличи над базовата си стойност

Бенчмаркът доближи най-висока стойност от 100,54 пункта

Сега нещата ще могат да станат по-бързи. Ще забележим ли в близко бъдеще фючърси, варианти и други принадлежности?

За мен да можеш да търгуваш свободно показател е извънредно значимо. В момента това е допустимо само през ETF - борсово търгуван фонд. Но това упражнение първо - е скъпо, и второ - е постепенно. Вярвам, че показателите BG40, BG REIT, beamX и SOFIX би трябвало да се търгуват с един клик и при разход, еднакъв на една борсова транзакция . Както и да може да се отиграватт на късо. Това е извънредно значимо. Това ще усъвършенства ликвидността по метод, по който нищо друго няма да може да го направи.

Какви други стъпки би трябвало да се създадат, с цел да забележим покачване на ликвидността. Може би търговия с държавни скъпи бумаги?

Моето персонално неангажиращо мнение е че: първо - депозитарите би трябвало да се обединят. В момента има два депозитара - един на Българска народна банка и този, който всички употребяваме - ЦД. Да се поддържат два депозитара в толкоз дребна страна е неефективно. Съберат ли се двата депозитара, ще се отключи една опция нещата с държавния дълг да се случват по-бързо и по-ефективно. За мен е безусловно наложително държавният дълг да се търгува на борсата . Абсолютно налага се аукционите да се вършат за всички и да се вършат централизирано . В момента са проведени по един по-особен метод, като веригата е с една стъпка по-дълга. Веригата би трябвало да оптимално къса и директна - държава-инвеститори. Всичко това е въпрос на политическа воля. Не подлагам на критика никого и не давам оценки. Аз споделям визията си, че това би било една стъпка в вярната посока.

SOFIX се отличи с 30% растеж последната година, изпреварвайки международните показатели. Ще продължи ли положителното му показване идната година?

По-големият растеж на родните показатели може да се огледа от два ъгъла. Първият - че борсата ни е относително по-малка и по-неликвидна. И когато някой желае да влезе, изключително в случай че е по-голям институционален вложител, това повишава елементарно процентa на доходността. Вторият - че България е една добра стопанска система, а борсата е огледало на стопанската система. Вярвам, че без значение от геополитическите събития в международен мащаб, България е по някакъв метод изолирана. Но... подчертавам по някакъв метод, тъй като тя не може да бъде изцяло изолирана, защото сентимента на хората е еднакъв при световна рецесия или напредък. И дано дам един образец. По време на международната рецесия от 2008 година докладите и по-конкретно приходите на съвсем всички компании бяха нагоре. Продажбите бяха нагоре, облагата беше нагоре и дългът беше в рамките на естественото. Точно в този миг обаче суматохата беше колосална. България се трансформира във втория най-губещ показател на планетата Земя.
 Няколко компании на БФБ с повишаващ се дял през последните три години
Няколко компании на БФБ с повишаващ се дял през последните три години

Инвеститорите в доста по-голяма степен се интересуват от финансовата облага

И тук запитвам - къде е логиката и връзката качество-цена? Няма логичност и няма връзка! Отчетите - нагоре. Икономиката - растеж нагоре с 5%, невисок държавен дълг, действително нямаше нито държаваен, нито корпоративен риск. Сентиментът обаче беше извънредно неприятен. Интересен факт е, че най-губещата борса тогава беше Ирландия. Но страната беше оповестила публично банкрут. Банките бяха банкрутирали. Те паднаха с 92%, а нашият SOFIX се срина с над 85%. Ето че логичност няма! Така че съвет към всички, които влагат на борсата, - не търсете единствено логиката и математиката. Те са извънредно значими, само че са незадоволителни при вложение. По подобен метод видяхме още парадоксални неща през последните години. Отрицателни цени на фючърсите на петрола с претекста, че нямало къде да се складира петролът. Оправдания постоянно се намират, само че това не е подчинено на разпоредбите на финансите.

Виждаме в този момент трети феномен, който теоретично не би трябвало да се случва - деформирана крива на доходността на държавния дълг . Тоест късите пари, тези за една, две години, костват по-скъпо и заплащат по-висока рентабилност, в сравнение с дългите пари. Като пазара ценообразува на база на това, че тази рецесия ще отмине за 1 - 2 години и по-късно нещата ще се възстановяват. Но действителността е, че няма логичност късите пари да ги купувате по-скъпо, в сравнение с дългите. В умозаключение мога да кажа че ставаме очевидци на неща на финансовите пазари, които са алогични. Именно за това поучавам вложителите да не гледат единствено финансовата логичност и ходовете им да са постоянно премерени. Когато огромните играчи желаят да " изтръскат дървото " от узрелите плодове, те ще го създадат по един и различен метод . Гледайте деликатно, не са единствено в цифрите.

Появата на BEAM раздвижи вложителите. Достатъчно ли е то обаче, с цел да забележим по-траен интерес от участниците на финансовия пазар?

BEAM е един забавен план, който дава няколко благоприятни условия, и виждаме, че тези благоприятни условия работят и за емитентите, и за вложителите. Първо - България няколко пъти е определяна като най-хубавата стартъп дестинация в Европа. Второто - България обичайно има извънредно мощни IT инженери и експерти, действително традицията в бранша я има. Тези две неща в комбиниране водят до това страната ни да е на челните места в класацията. Има доста български стартъпи, тъй като има доста хора, които са грамотни, искащи и можещи. Инвеститорите, които се движат към тези хора и стартъпи, са нормално млади и надъхани. На тях им е значимо нещата да са бързи и ефикасни. BEAM дава поле точно за това - облекчени условия за листване и експедитивност на осъществяване. Проспектът коства малко да се направи и утвърди и като време, и като пари, което е извънредно значимо .
 beamX: БФБ започва нов показател, формиран от 10 компании
beamX: БФБ започва нов показател, формиран от 10 компании

Той стартира да се пресмята от 18 септември

Така се хваща една възрастова група, която е насочила вниманието си към един динамичен и мощен за страната ни сегмент - започващи компании с огромни упоритости. И по тази причина нещата работят. Разбира се, това е облечено със съответния по-висок риск, което пък обуславя тавана от 8 милиона евро. Така на BEAM видяхме вложители, които в никакъв случай другояче не биха вложили на БФБ . Когато си купят една компания на BEAM, ще погледнат и втора, след това и трета. След това, когато техните компании се качат на главния пазар, ще погледнат и към други компании. Тези вложители ще са натрупали опит и познания, ще са видели по какъв начин работи пазара, какви са разпоредбите. Това е малко като образованието - няма по какъв начин да желаеме да имаме фрагменти през днешния ден, в случай че не сме посяли семката преди 12 години.

Това, че имаме показател beamX, също е похвално. Той дава една систематизирана картина за сентимента и представянето на този съответен пазар. Осем милиона евро за размерите на Европейски Съюз е дребна сума, само че за размерите на България това са 16 милиона лв. (закръглено) - което покрива може би 70% от IPO-тата в исторически проект. Тоест имаме висока скорост, ниски разноски и свежи вложители, или доста преимущества с едно само ограничаване, което действително работи прелестно за стопанска система с размер като Българската.

Като че ли в последно време следим суша при новите предлагания. Ще забележим ли смяна на тази обстановка през 2024 година?

Причините за неналичието на IPO-та през тази година са две. Първата е, че изпратихме 2022 година с четири IPO-та на сегмента BEAM, едно след друго, в четири следващи седмици. Това е извънредно преекспонирано за българския финансов пазар и неговия размер. Тук е значимо да има връзка сред консултантите и фирмите, които вършат първоначални обществени предлагания, с цел да няма такова скупчване и канибализиране, от което всички IPO-та да страдат. Добре е да има едно разстояние от най-малко месец сред две първоначални обществени предлагания. Не може всеки петък да има IPO. Реално може, в случай че сме Уолстрийт, или Франкфурт, само че ние не сме. У нас потенциалът на вложителите не е толкоз огромен и опцията за ходове са лимитирани. Те си споделят - " ще купя това, а няма да купя това ". Няма по какъв начин да купят всички четири нови излъчвания и това докара до отмалялост в дребните вложители, които са най-активни на пазара BEAM. Ако тези IPO-та бяха на формален пазар, където могат да влязат и пенсионните фондове, нещата биха изглеждали различно. В допълнение неналичието на прогрес в връзките сред Украйна и Русия и неяснотата с повишаването на лихвените проценти, влияещо на облигациите, и постигане на рекордни лихви по тях, като цяло въздействат отрицателно на пазара на акции. И точно за това има едно мъртвило при IPO-тата. Очаква се следващата година да е годината на първичните обществени предлагания, най-малко на външните пазари.
 Румънската Hidroelectrica доближи оценка от $10 милиарда в „ историческо “ IPO
Най-големият производител на електрическа енергия в Румъния стигна оценка от $10 милиарда в „ историческо “ IPO

Най-голямото обществено предложение в Европа от началото на 2023 година

Какво ще предложите на пазара през идната година?

Още тази година се надявам през декември да предложим едно IPO на BEAM. Компанията е хубава и не е стартъп. Има облага, работи от години, има солидна потребителска база и прелестна услуга. За в този момент не мога да разкрия името й. За следващата година готвим една доста огромна емисия за към 20 милиона, за която също не мога да кажа доста. Но черешката на тортата за идната година ще е едно извънредно огромно IPO - на компания с предстояща пазарна капитализация от 700 милиона лв.. Най-вероятно препоръчаните акции ще са 10% за към 70 милиона лв..

Доколко протичащото се на интернационалните пазари е опасност за вложителите на БФБ?

Няма по какъв начин да сме изолирани от протичащото се на интернационалните пазари. Когато има боязън на улицата, няма по какъв начин борсата да върви, в случай че не играете на късо . Тоест хем сме изолирани до известна степен, хем сме подвластни от протичащото се в света. Аз чакам идващите шест месеца да забележим най-малко още едно конфликтно огнище на геополитическия фронт. Като цяло още от предходната година не съм изключително огромен оптимист в геополитически проект. Ако геополитиката страда, то тогава страдат и пазарите.

Варантите са един от най-горещите принадлежности на БФБ. Очакваш ли триумфа им да се прегърне от други компании през идната година?

Варантите са един превъзходен инструмент. Ние издадохме първите варанти в България още преди 14 - 15 години. И съм доста благополучен, че мениджмънтът на Софарма прегърна тази концепция, която легна доста добре в петгодишния капиталов проект на компанията. Всъщност до момента нито един " наследник чип " не беше издавал варанти. Те са прелестен инструмент с доста благоприятни условия. Аз съм уверен, че пазарът към момента не е схванал в целокупност структурата им като инструмент и какви благоприятни условия имат те. Така че колкото повече излъчвания имаме и колкото повече вложителите видят тези благоприятни условия, толкоз по-добре за пазара. Дай Боже всички компании да имат варанти. Въпреки че това е най-вече умозрителен инструмент, той въздейства позитивно за ликвидността, тъй като дава благоприятни условия и за арбитраж. Така че всяко едно нещо, което прибавя, а не лишава от пазара, е добре за него.

Дивидентите спомагаха за това Софарма да коства 1.3 милиарда лв.. Може ли да чакаме тя да се трансформира в първата 2-милиардна компания на БФБ?

Преди две години седнахме на една маса с мениджмънта на Софарма и разчертахме един доста подробен петгодишен капиталов проект. Обсъдихме разнообразни структури, принадлежности и размери. Като бяха сложени две съществени условия - този проект трябваше да служи оптимално на капиталовата стратегия и задачите на групата, като в същото време трябваше да е създаден по подобен метод, че нито един акционер на компанията да не бъде ощетен. Политиката на Софарма е на " еднакъв късмет за всички ". Видяхме го на практика с варантите. Всички имаха еднакъв късмет да си купят. И това бе една от основополагащите хрумвания на мениджмънта - да се гледа в бъдещето структурирано и всички вложители да са част от триумфа на компанията. Има още доста неща, които вложителите ще видят от тази капиталова стратегия на групата - като инструментариум и ходове. И това, че се гледа в дълготраен проект, имам вяра че ще докара до изключителни резултати. Това е мое персонално мнение, което е неангажиращо и не е рекомендация нито за покупка, нито за продажба на акции.
 Гърция приготвя най-голямото си IPO от над 20 години - за летището в Атина
Гърция приготвя най-голямото си IPO от над 20 години - за компания от стратегическо значение

Предлагат се 30% от акциите на компанията, за над 800 милиона евро

Темата с дивидентите е една то обичаните ми. Много хора ме попитаха - " за какво Софарма раздава дял? " Да, раздава - когато една компания генерира доста пари и бюджетът за разходването на тези пари е примерно след 12 месеца, тъй като съответна договорка или инвестиция ще узрее след този интервал, не е належащо тъкмо тези пари да " стоят на трупчета ". Раздават се като дял, тъй като тъкмо след 12 месеца " трезорът още веднъж ще е цялостен ".

Същото видяхме при още една компания, която съветва МЕЙН Кепитъл - споделя се Амон Ра. Инвестиционната стратегия на компанията се забави с към 12 месеца, поради закъснение на разрешителни в България и Румъния. И притежателят сподели - " след 12 месеца ще съм изкарал толкоз пари, колкото има в този момент в касата. Дай да ги раздадем на хората! ".

Доброто ръководство на средствата гласи да не се държат пари без да работят . Това го виждаме както в компания с оценка от 100 милиона лв., по този начин и в компания с капитализация от 1.3 милиарда лв.. Аз имам вяра, че всички по-зрели компании, които са " кеш-дженърейтинг ", би трябвало да раздават дял, когато това не е за сметка на капиталовата им стратегия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР