Илиян Илиев ще ръководи ресор Обществен ред, сигурност, инвестиционна политика

...
Илиян Илиев ще ръководи ресор Обществен ред, сигурност, инвестиционна политика
Коментари Харесай

Полицейският шеф, подал оставка заради смъртта на Пламен Пенев, стана зам.-кмет

Илиян Илиев ще управлява сектор " Обществен ред, сигурност, капиталова политика и устройство на територията " в Община Мъглиж
Бившият шеф на Охранителна полиция в Стара Загора Илиян Илиев, който подаде оставка поради гибелта на 58-годишния някогашен републикански първенец по битка Пламен Пенев при опит за арест, от през днешния ден е новият заместник-кмет на Община Мъглиж. Новината бе обявена на формалната страница във Facebook на администрацията на подбалканското градче.

Илиев ще бъде с сектор " Обществен ред, сигурност, капиталова политика и устройство на територията ". 

" Община Мъглиж е дребна община със мощно лимитиран общински бюджет, само че постоянно е имала амбициозна капиталова стратегия, ориентирана само в услуга на жителите и гостите й. Сериозните провокации пред общинското управление постановат усъвършенстване на кадровата политика и назначение на хора с опит и експертиза. Случаят с новия заместник-кмет е тъкмо подобен ", написаха от Община Мъглиж.

Илиян Илиев е роден през 1969 година в Пловдив. Завършил е Академията на Министерство на вътрешните работи в София и магистратура " Криминология и обществена предварителна защита " в Техническия университет във Варна. От 1994 до 2023 година заема разнообразни управителни длъжности в ОДМВР - Стара Загора, като последно беше шеф на отдел " Охранителна полиция " при ОДМВР - Стара Загора.



На 5 януари обаче вътрешният министър Калин Стоянов изиска и получи оставката на Илиев поради случая " Пенев ". Заедно с него с поста си се раздели и зам.-директорът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора Пламен Петков.

58-годишният мъж издъхна на 30 декември 2023 година на една от централните улици в Стара Загора след гонене с 9 патрулки, злополука и опит за задържане.

Около 20.45 ч. на тел. 112 е подаден сигнал, че малолетни са заплашвани с нож от мъж на междинна възраст. Изпратените на място два автопатрула са открили подателя на сигнала, който им показва спрял наоколо лек автомобил, в който имало мъж. Това е 58-годишният Пламен Пенев. Когато служителите на реда се доближават към него, той се заключва в колата, след което внезапно потегля. Последва гонка по улиците на Стара Загора в продължение на 20 минути, която завършва директно до парк " Артилерийски ". Там Пенев се удря в патрулка, по-късно в разграничителната мантинела и колата му стопира. На видеокадри от очевидци се вижда по какъв начин автомобилът е опасан от униформени, които изваждат Пенев, след което се струпват върху него.

Според правосъдните лекари, откакто 58-годишният мъж е изваден от колата и върху него са легнали петима служители на реда в опит да го арестуват, под тежестта на телата им той се е задушил, тъй като белият му дроб е бил притиснат дълго време.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР