Илия, Николай, Иван, Владимир, Красимира, Видол, Мартин, Сузана, Иванка, Соня,

...
Илия, Николай, Иван, Владимир, Красимира, Видол, Мартин, Сузана, Иванка, Соня,
Коментари Харесай

Откриха парк на спасения живот и саможертвата в Пловдив

Илия, Николай, Иван, Владимир, Красимира, Видол, Мартин, Сузана, Иванка, Соня, Йоана. Тези имена са изписани на новите пейки в парк " 2019 " в жилищен регион " Тракия " в Пловдив. И благодарност- към тях и техните фамилии, които в най- страшния момент са взели решение да продължат живота. И са дарили органите. Благодарение на тези 11 донори от Пловдив, почетени поименно, през днешния ден живи са 34 души. Това е равносметката.

Днес в парка се състоя малко празненство, което отбелязва първия приключен парк в памет на донорите в страната. През юни 2019 година тук беше открита чешма- монумент с изписани имена на донорите, през днешния ден към този момент налице са и дарените 12 пейки с надписи. Подобни чешми има на пет места в страната, следва самодейността на Сдружение на пациентите с дихателна непълнота и белодробна трансплантация да постави и там пейки, а финалния образ на парка в Пловдив ще съобщи и розовата алея, която следва да бъде засадена.

Освен Пловдив, акцията " Дари живот " се поддържа от София, Велико Търново, Плевен и Димитровград. На тържеството през днешния ден, намерено от Стефан Тамбуев, участваха и кметът на " Тракия " Костадин Димитров, както и някогашният народен представител Антон Кутев, който е оказал неоценима помощ на сдружението в парламентарна комисия и поддържа самодейността. Сред присъстващите имаше и трима души, които дължат живота си навръх трансплантацията. И тримата са получили своя късмет за живот в Австрия, тъй като в България белодробна трансплантация не се прави. Един от тях е Стефан Тамбуев.



" С нашата самодейност " Дари живот ", която в тази мрачна новинарска среда сега е, да не кажем жизнерадостна, само че жизнеутвърждаваща, желаеме да персонализираме донорите. Не е просто признателност обща, тя е съответна към хората, които са взели това тежко решение и техните близки. Всеки един е избавил по 3-4-5 души. Аз самият изпитвам любознание към моя донор, въпреки и да не знам на кого дължа живота си. Признателност. И се чудя до ден сегашен аз по какъв начин бих постъпил, моето семейство по какъв начин би постъпило, в случай че аз бях на негово място. Сега ми е ясно, само че тогава за донорство даже не се говореше "

Поне хиляда души в България сега чакат донорски орган, с цел да получат късмет за живот. Последната донорска обстановка, в която органи бяха трансплантирани на четирима души, отново беше обвързвана с Пловдив. Млада жена изпадна в мозъчна гибел, нейното име също е на една от пейките. Йоана. За страдание, от четирите реципиенти на органи, единият се оказа несполучлив, бебе не съумя да преодолее тежката обстановка и умря след трансплантацията.



В света донорската процедура е уредена по друг метод. Някъде тя се утвърждава от човек приживе и след мозъчната му гибел околните даже не се уведомяват. Другаде се желае единодушие. У нас също е по този начин. Според Стефан Тамбуев, българинът е милосърден човек, удостоверение за това са бързо събираните средства за разнообразни благотворителни акции. Но даже цялото общество да е според с донорството и да го приема, здравната ни система не може да реагира. И освен в този момент, когато е полупарализирана от ковида, въобще. Прекалено доста институции и хора са еднообразно значими във веригата от приемането на единодушие за донорски орган до пациента, който се нуждае от него. А тази верига у нас скърца. На доста места в страната няма даже инсталация, която да откри мозъчната гибел на възможния донор, а единствено тя единствена е изискването да се стартира процедурата.

11 донори, 34 избавени живота. Това е равносметката от дребния парк в жилищния регион в Пловдив. На 12-тата скамейка е изписано името на доктор Наталия Стоева, която направи по този начин, че белодробните трансплантации да станат вероятни.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР