Илиана Иванова, предложена от ГЕРБ-СДС и Даниел Лорер, номиниран от

...
Илиана Иванова, предложена от ГЕРБ-СДС и Даниел Лорер, номиниран от
Коментари Харесай

Илиана Иванова и Даниел Лорер са кандидатите за български еврокомисар

Илиана Иванова, препоръчана от ГЕРБ-СДС и Даниел Лорер, номиниран от ПП- Демократична България са двете номинации на България за еврокомисар на мястото на Мария Габриел, която е външен министър, а след 8 месеца следва да бъде и ротационен министър председател.

Повод ли е това за напрежение във властта - вижте във включването на Милена Кирова.

Илиана Иванова от Европейската счете палата е кандидатурата на ГЕРБ-СДС за еврокомисар. Лидерът Бойко Борисов счита, че тази позиция се поставя на партията-победител от изборите у нас и посочи, че " Продължаваме промяната " даже нямат европейско семейство партии.



" Ние през днешния ден взехме решение за Илияна Иванова - доста познато лице в Брюксел, доста способена. Имахме още няколко претендента - почтени, само че партията застана зад Илияна Иванова. Кой би трябвало да е българският еврокомисар? Естествено от спечелилия от изборите и от тези, които са взели участие в основаването на трите институции преди време. Тука е правилото до момента в който всичко не се контракти, нищо не е контрактувано. 5 дни се прави това нещо тогава в Брюксел. Аз преди време съм взел участие, когато се правеха ръководител на Екологичен потенциал, европейски съвет и Европейска комисия, помните тогава ръководител беше Манфред Вебер и тогава за нас, за България, беше оставена квота за жена с доста прекрасен сектор от ЕНП ", сподели Борисов.

Градивно напрежение постоянно има сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ счита другият претендент Даниел Лорер. Той не се тормози от съперник жена за поста на еврокомисар. Смята, че ресора на Мария Габриел беше освободен едвам преди няколко седмици и по тази причина е доста допустимо същия сектор да бъде даден и на бъдещия български комисар.



Снимка: БГНЕС

" Аз ще съм едната от двете кандидатури за еврокомисар на България. Европейска комисия на ръководителят Фон Дер Лайен стартира с отношение 15 на 12- мъже- дами. По средата на тази комисия Ирландия се наложи да размени комисаря си и той беше сменен от мъж с жена, тъй че стана 14 на 13. Сега, даже и да бъде определен мъж за представител на България, това още веднъж ще върне комисията в съотношението, което тя е почнала, тъй че нямаме никакъв проблем с рамките, към този момент сложени от сегашния ръководител на Европейска комисия. Премиерът е решил, че освен Политическа партия, а и ГЕРБ ще могат да излъчат своя кандидатура, тъй че мисля, че това е един добър знак за добър звук. Градивно напрежение постоянно има, вие го виждате и в Народното събрание и значимото е България да се движи наред и най-важното да имаме представител на масата на Еврокомисията, когато с вземат решение съдбините на целия континент ", сподели Даниел Лорер, народен представител от ПП-ДБ.

Вицепрезидентът Илияна Йотова написа в Фейсбук, че от първата публична аудиенция на вицепремиера и външен министър госпожа Габриел в Европейската комисия липсва най-важната вест - какъв сектор ще получи новият български комисар. Тя добавя, че решението за ресора на българския комисар не може да се взема " на мрачно ", без полемика сред всички институции, без значение че предлагането би трябвало да бъде обещано единствено от една.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР