Или ще имаме свръхдефицит и целта за еврозоната става химерна,

...
Или ще имаме свръхдефицит и целта за еврозоната става химерна,
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Вдигане на пенсиите не беше предвидено в бюджета

Или ще имаме свръхдефицит и задачата за еврозоната става химерна, или някой ще би трябвало да вземе сложни решения за усъвършенстване на разходната част. Това сподели пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и някогашен заместник-министър на финансите. Той подсети предизвестието си, че " играта на ръба на бръснача ще докара до проблеми ".

Проблемите с бюджета започнаха още предходната година с тотално неверната макроикономическа прогноза на Брутният вътрешен продукт, акцентира Дацов. Според него досегашните ръководещи съзнателно са създали оптимистична прогноза – " умишлена стъпка поради идеологията, която използваше държавното управление, което си отиде ". Към това той добави и " изпиления недостиг на границата на 3% ".

Относно изчезналите 3 милиарда лв. от фискалния запас финансистът изясни: " Фискалният запас е резултативна големина. Никой не задава главните въпроси – за недостига, безконтролното повишаване на разноските. Не липсват тези пари. Те са изхарчени за нещо. В бюджета е планувано, че се емитира дълг и ще бъде запълнен. Друг е въпросът за какво би трябвало непрестанно да усилваме дълга. "

Вдигане на пенсиите не беше планувано в бюджета. Те са отражение на момента – че имаме избори, означи още Любомир Дацов.

" Бюджетът не е елементарна счетоводна сметка. Той е на първо място политика. Същите хора, които управляваха, в този момент би трябвало да вземат решение по какъв начин да постъпят. Никой от тях няма да вземе значително и самоуверено решение ", разяснява Дацов. Според него по-скоро ще се върви към " заледяване и последователно стесняване на недостига в границите на няколко години ".

" Не чакам да има смели стъпки, които да вършат значими промени. ", добави той.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР