Или родителите, дали 2 хилядарки за обувки на щерката, която

...
Или родителите, дали 2 хилядарки за обувки на щерката, която
Коментари Харесай

Култура и овце: Водопад от награди в страната на чалгата и кюфтет...

Или родителите, дали 2 хилядарки за обувки на щерката, която ще ги употребява два-три пъти? Дори бедните са подготвени да теглят заеви, с цел да вдигнат лъскава гюрюлтия и да се похвалят, че отрочето е изкласило. Няма по какъв начин да стане. Щом наложителното приблизително обучение се чества с епични купони, значи към момента сме напълно при започване на пътя. Честно.

 

Трима-четирима писатели обират всички награди и медийно пространство, само че са на светлинни години от Гео Милев, Дебелянов, Вазов, Йовков, Димитър Димов, Георги Божинов. Не се доближават по можене и до представители на соцреализма като Джагаров, Левчев, Матев, Фурнаджиев, Орлинов, Райнов. Да не приказваме за Фотев, Павлов, Хайтов, Радичков, Стратиев, Радоев…

Книги се издават, даже доста книги се издават, само че литературни събития няма. Освен изкуствено проведените. Което не е наложително неприятно, тъй като другояче ще настъпи злокобна тишина.

Художници се радват на медийно внимание, когато или са направили пробив някъде в цивилизования свят, или навършват юбилейна възраст. И когато си отидат от този свят, несъмнено. Тогава и цените на картините им скачат…

 

Преди седмица една огромна телевизия посвети 15 минути в най-гледано време за фотосите на наш фотограф, направени в африканска страна. Хубави са, да, само че кой български художник или ваятел се радва на такава благотворителност?

 

Актьори, които са окупирали театъра, киното, тв сериалите и реалити шоута всеки ден ни поучават по какъв начин да живеем. Те в действителност ли имат вяра, че са някакви мъдреци? Шегувате се. Някои от са толкоз скучни и досадни, че могат да преспят кон в галоп. Претенциите им са семпли и даже глуповати. Някои от тях го потвърдиха по време на връчването на премиите „ Аскеер “, пробвайки се да оригиналничат на тематика „ безпорядък “. Чуха се същински нелепици и откровени нелепости. Но никой от гилдията не смее да отвори дума за това. Всичко е залято с шербет и патетични клишета. Който прочете „ Чисти мисли с една-две мръсни думи “ на Теди Москов ще разбере защо приказвам. А той го е написал почтено, мъдро, достоверно и надарено. Но отзив няма. И валят награди като поройните дъждове преди дни, а публичните шахти се запушват от мътния поток.  

 

Мария Стефанова и Руси Чанев са над тази шумотевица с детайли на безпорядък и досадни препъвания за автентичност.

 

За Панаира на книгата известията също са извънредно спестовни. Истината е, че някои от излъчените секундни репортажи са плод на персонални контакти, другарства и положителното отношение на някой редактор към книгата.

 

Но какво да чакаме, когато над 1 млн българи нито учат, нито работят. Те ли ще отворят книга? Имат ли изобщо потребност от просвета? Нямат, несъмнено. Чалгата им стига.

 

Свикнали сме 24 май да е обвързван най-вече с културни мероприятия. Но на този ден бе намерено и 12-я Национален събор на овцевъдите край Петропавлоския манастир в Лясковец. И тъй като случайности няма, що да не потърсим връзка сред културата и развъждането на овце?

 

Общото е, че всички тези събития се случват в Деня на българската книжовност и просвета. Дават се и награди: за най-хубава женска и мъжка роля, за постановка, сценография, поддържащи функции и прочие Вид Оскари получават и най-породистият коч и овца от дадена порода, както и техните стопани. Не не е обидно сравнението, тъй като премиите са заслужени с труд и пот, а в някои случаи и с гений.

Но има неправда, която се набива на очи. Овцевъдите, когато нещо не им върви както би трябвало излизат на митинги, подвигат цени на млякото, сиренето и кашкавала, а страната бърза да ги компенсира, с цел да не ги настройва против себе си. Пък и президентът откри оня стълб в Родопите, дето го подвигна един упорит и гръмък овцевъд.

 

Театралите и кинопроизводителите също получават съществени пари за планове. Спори се дали критериите са обективни, само че пари са отпускат. Още по-спорни са резултатите, съгласно някои фенове, само че създателите са удовлетворени.

 

При художници, писатели и поети е много комплицирано. Техните картини и книги се излагат в галерии и книжарници, само че в случай че не се продадат или се продаде единствено част, никой не ги компенсира за положените старания и фактора време. А овцевъдът получава пари по европрограми и субсидии от българската страна. За изобразително изкуство и писано творчество такива пари няма.

 

Свидетели сме, че артисти, режисьори и даже министри вършат изложения, пишат книги и медиите излъчват репортажи и изявленията с тях. Представете си художници и писатели да се качат на сцената – само че по какъв начин е допустимо! Тия да си гледат четките, длетото и писалките! Но манекенки и джуконди постоянно са пред камерите на кинопродукции, пропяват и откриват изложения с лекуващи картини... И се хвалят, и ги хвалят – егати…

 

Култура и овцевъди. Отива ни. Нали Захарий Стоянов е почнал като пастир, само че става летописецът на едни от най-страховитите и величави събития в историята ни.  

 

Творци и овцевъди от цяла България – обединявайте се. Някакъв подобен развой се вижда. Производители на духовна и действителна храна.

 

А статистиката е:

 

82,5% от българите не са били на опера, балет, концерт;

72,6% не са стъпили в библиотека;

62,1% не са били на театър;

60 на 100 не са били на галерия или в музей;

55% не са били на кино;

40 на 100 не са прочели нито една книга.

 

Причините?

 

43 100 нямали свободно време; (съмнително)

Почти 40%  нямали пари; (но пари за кръчми, цигари, алкохол и дрога имат)

25% нямали достъп до такива прояви;

13 на 100 не харесват такива събития. (тези са откровени и евентуално са доста повече)

 

Дядо Вазов го е споделил малко и ясно:

 

„ Стресни се, племе закъсняло!
Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!
След теб поколение иде цяло -
какво ще да му завещайш? “

 

Страната на чалгата и кюфтетата с най-вече награди в региона на културата.

 

Кой знае за какво се сетих за девиза на Нотингам: Ще се изправяме още веднъж и още веднъж, до момента в който агнетата станат лъвове!

 

Всъщност знам за какво.

 

Огнян Борисов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР