Илън Мъск тайно е наредил на инженерите си да изключат

...
Илън Мъск тайно е наредил на инженерите си да изключат
Коментари Харесай

На чия страна е Илон Мъск: Предоставя Starlink на Украйна, но го изключва в полза на Русия

Илън Мъск скрито е наредил на инженерите си да изключат сателитната информационна мрежа на неговата компания Starlink покрай брега на Крим предходната година, с цел да попречат на скрита украинска офанзива против съветския военноморски флот, съгласно фрагмент, приспособен от новата биография на Уолтър Айзъксън на ексцентричния милиардер, озаглавена „ Илон Мъск. ”

Докато украинските подводни дронове, вързани с експлозиви, се приближиха до съветския флот, те „ изгубиха връзка и безвредно се изхвърлиха на брега “, написа Айзъксън.

Решението на Мъск, което накара украинските чиновници да го молят да включи още веднъж спътниците, беше подбудено от изострен боязън, че Русия ще отговори на украинска офанзива против Крим с нуклеарни оръжия, боязън, подбуден от диалозите на Мъск с високопоставени съветски чиновници, съгласно Айзъксън, чиято нова книга ще бъде издадена от Simon & Schuster на 12 септември.

Притесненията на Мъск по отношение на „ мини-Пърл Харбър “, както той се показва пред създателя, не се сбъднаха в Крим. Но епизодът разкрива неповторимата позиция, в която се намира Мъск, до момента в който войната в Украйна се разпростира, пишат от CNN.

Независимо дали е планувано или не, той се е трансформирал във могъщ медиатор, който американските чиновници не можеха да подценен

Новата книга от Айзъксън, създател на всепризнати биографии за хора, като Стив Джобс и Алберт Айнщайн, дава свежи прозрения за Мъск и по какъв начин неговият екзистенциален боязън от разпалване на по-широка война го е предиздвикал да отхвърли украинските претенции за системи Starlink, които те биха могли да употребяват, с цел да нападат руснаците.

След като Русия прекъсна информационните системи на Украйна тъкмо преди пълномащабното си навлизане през февруари 2022 година, Мъск се съгласи да даде на Украйна създадени от SpaceX сателитни терминали Starlink за милиони долари, които станаха решаващи за военните интервенции на Украйна. Дори когато мобилните телефони и интернет мрежите на Украйна бяха унищожени, терминалите на Starlink разрешиха на страната да се бори и да остане обвързвана.

Но откакто Украйна стартира да употребява терминали Starlink за офанзивни офанзиви против Русия, Мъск стартира да се съмнява в това решение

„ Къде заставам в война? “, пита Мъск. „ Starlink не е предопределено да взе участие във войни. Той трябваше да оказва помощ на хората да гледат Netflix и да се провиснал. Да се свързват онлайн за учебно заведение и да вършат положителни мирни неща, а не да нападат с дронове. “

Мъск скоро по-късно беседва по телефона със съветника по националната сигурност на президента Джо Байдън, Джейк Съливан, ръководителя на обединените началници, военачалник Марк Мили, и съветския дипломат в Съединени американски щати, с цел да отговори на паниките от Вашингтон, окръг Колумбия, до Москва, написа Айзъксън.

Междувременно Михайло Федоров, вицепремиер на Украйна, умолява Мъск да възвърне връзката за подводните дронове, като сподели на филантропа какви са техните благоприятни условия в текстово известие.

“Просто желая вие – индивидът, който трансформира света посредством технологиите – да знаете това “, споделя Федоров на Мъск, съгласно Айзъксън.

Мъск и SpaceX не отговорят на настояванията на CNN за коментар.

Мъск, основен изпълнителен шеф на производителя на електрически коли Tesla и частната компания за проучване на космоса SpaceX, дал отговор на Федоров, че е впечатлен от дизайна на подводните дронове, само че че няма да включи още веднъж сателитното покритие за Крим, тъй като Украйна „ отива прекомерно надалеч и приканва стратегическо проваляне “, съгласно Айзъксън.

Неизследваната територия, в която се намираха украински и американски чиновници – разчитайки на благотворителността на непредсказуем милиардер за връзки на бойното поле – също докара до опълчване по отношение на това кой ще заплати за терминалите Starlink предходната есен

SpaceX е похарчила десетки милиони от личните си пари, изпращайки сателитното съоръжение в Украйна, съгласно Мъск.  След това компанията сподели на Пентагона, че няма да продължи да заплаща сметката за сателитното съоръжение.

След репортаж на CNN Мъск обърна курса, пишейки в Twitter „ подяволите… просто ще продължим да финансираме държавното управление на Украйна гратис “.

Гуин Шотуел, президентът, който съставлява Мъск в SpaceX, беше побесняла от обръщането на Мъск, съгласно Айзъксън.

„ Пентагонът имаше чек от 145 милиона $, подготвен да ми го съобщи, безусловно “, цитира Айзъксън думите на Шотуел. „ Тогава Илон се поддаде на нелепостите в Twitter и на злобарите в Пентагона, които разкриха историята. “

Но SpaceX в последна сметка съумя да реализира договорка с държавните управления на Съединени американски щати и Европа, с цел да заплати за още 100 000 нови сателитни антени за Украйна при започване на 2023 година, съгласно Айзъксън.

Значението на Starlink във войната не е намаляло

Миналата седмица Съединени американски щати и техните съдружници от „ Петте очи “ упрекнаха съветски хакери, че са атакували връзките на бойното поле на украинските командири. Според украинците злотворен код на руснаците е предопределен да прихваща данни, изпратени до спътниците на Starlink.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР