Илън Мъск продаде акции на стойност 6,9 милиарда долара от

...
Илън Мъск продаде акции на стойност 6,9 милиарда долара от
Коментари Харесай

Мъск извърши най-голямата продажба на акции на Tesla в историята на компанията

Илън Мъск продаде акции на стойност 6,9 милиарда $ от компанията за електрически автомобили Tesla. Това е най-голямата продажба на акции на компанията на милиардера в историята. Той разгласи, че желае да избегне ликвидация на акциите на производителя на електрически коли в последния миг, ако бъде заставен да продължи с прекратената си договорка с покупка на Twitter.

Главният изпълнителен шеф на Tesla продаде към 7,92 милиона акции на 5 август, съгласно регулаторни документи. По думите на Мъск повода е, че желае да предотврати незабавна продажба на акции, в случай че бъде заставен да приключи придобиването на Twitter за 44 милиарда $, от което се отдръпна предишния месец. Това разгласи той в Twitter.

Попитан от почитатели дали е завършил с продажбата на акциите на Tesla и би ли купил още веднъж акциите, в случай че договорката с Twitter не завърши, Мъск отговори позитивно.

Продажбата на акции идва единствено четири месеца откакто Мъск разгласи, че няма повече проекти да продава акции в автомобилния производител, откакто се освободи от акции на стойност 8,5 милиарда $ след първичната си оферта за закупуване на Twitter.

Акциите на Tesla са се повишили с към 35% от дъното единствено тази година, макар че към момента са надалеч от връхната си точка с към 20% тази година.

Пазарното положение на Tesla е обвързвано с това на договорката с Twitter. Откакто Мъск направи неочакван ход по-рано тази година. Миналия месец той разгласи преустановяване на съглашението за закупуване на обществената мрежа, в която има повече от 102 милиона почитатели, като съгласно него Twitter е направил " подвеждащи изказвания " по отношение на броя на спам ботовете в услугата.

Twitter заведе дело, с цел да принуди Мъск да приключи договорката, а процесът в съда на Делауеър беше плануван за октомври.

Сделката с Twitter включваше наредба, че в случай че се разпадне, страната, която нарушава съглашението, ще заплати такса за преустановяване от 1 милиард $ при избрани условия.

Последните 10 месеца Мъск е продал акции на Tesla на стойност към 32 милиарда $. Продажбите започнаха през ноември, откакто той попита посредством анкета потребителите на Twitter дали би трябвало да понижи каузи си в платформата. Сега той има 14,84% от Tesla, което го прави към момента най-големия акционер.

Състоянието на Мъск над 250 милиарда $. Според показателя на милиардерите на Bloomberg Мъск е най-богатият човек в света, само че благосъстоянието му е намаляло с към 20 милиарда $ тази година, защото акциите на Tesla се намалиха.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР