Илън Мъск е наредил на инженерите си да изключат сателитната

...
Илън Мъск е наредил на инженерите си да изключат сателитната
Коментари Харесай

CNN: Мъск изключил мрежата на Starlink., за да попречи на украинска спецакция срещу руския флот

Илън Мъск е наредил на инженерите си да изключат сателитната информационна мрежа на неговата компания Starlink покрай брега на Крим предходната година, с цел да попречи на загадка украинска интервенция против съветския флот, съгласно фрагмент от новата биографична книга на Уолтър Айзъксън, отдадена на ексцентричния милиардер, написа CNN, представена от Агенция " Фокус ". 

Решението на Мъск, което принуди украинските чиновници да го молят да включи още веднъж спътниците, е било подбудено от мощен боязън, че Русия ще отговори на украинска офанзива против Крим с нуклеарни оръжия, боязън, подбуден от диалозите на Мъск с високопоставени съветски чиновници, съгласно книгата на Айзъксън.

Изключването на връзката довело до това, че натъпканите с експлозиви украински подводни дронове, вместо да ударят съветските кораби, безвредно изплували и заседнали на брега.

Книгата на Айзъксън демонстрира по какъв начин екзистенциалният боязън на Мъск от разпалване на по-мащабен спор го е предиздвикал да отхвърли украинските претенции за достъп до услугите на Starlink, които те биха могли да употребяват, с цел да нападат руснаците. 

През юни притежателят на SpaceX, Tesla и неотдавна ребрандирания X (бившия Twitter) дефинира сателитната интернет услуга, като " гръбнака " на военните връзки на Украйна. Осем месеца по-рано той заплаши да спре услугата, а краткотрайните спирания провокираха мощно комплициране в украинските редици. 

The New Yorker разгласява просторен материал предишния месец, за това по какъв начин Илон Мъск е обмислял да изтегли Starlink от Украйна след " страховит диалог с Путин ". 

Колин Кал, тогавашен заместник-министър на защитата на Съединени американски щати по политиката, беше претрупан да убеди Мъск да не дърпа щепсела. 

Той си спомни по какъв начин Мъск е разказал за " страховит диалог с Путин ". 

" Моето умозаключение беше, че той се изнервяше от това, че присъединяване на Starlink от ден на ден се възприема в Русия като средство за украинските военни старания и търсеше метод да успокои съветските опасения ", споделя Кал пред The New Yorker. 

Този диалог се е състоял след поредност от краткотрайни спирания на услугата Starlink в Украйна. Според украински боец, който приказва пред списанието, е имало " безпорядък “, когато връзката е била прекратена. 

" Комуникациите изчезнаха, формированията бяха изолирани… Командирите трябваше да карат до бойното поле, с цел да бъдат в обсега на радиото, рискувайки себе си ", споделя боецът. 

Сателитите Starlink се употребяват за връзка на бойното поле, събиране на разследваща информация и съгласуване на дронове и артилерийски удари. 

През юни Пентагонът разгласи, че е постигнал договорка със SpaceX за опазване на работата на Starlink в Украйна, само че не разкри изискванията на съглашението.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР