Икономистите от ЕС бият тревога: зимата още не е започнала,

...
Икономистите от ЕС бият тревога: зимата още не е започнала,
Коментари Харесай

Вещаят завръщане в средновековието на европейската икономика

Икономистите от Европейски Съюз бият паника: зимата още не е почнала, а стопанската система на континента към този момент се пръска по шевовете. В Швейцария втората банка в страната, “Креди Сюиз ”, е на ръба на банкрута, във Англия лирата се срина, във Франция затварят предприятия заради рекордно повишаване на електрическата енергия. И по-нататък ще бъде, съгласно специалистите, още по-лошо. Колко и за какво?

В Германия на всички места понижават температурата на отопление, с цел да спестят пари и привикват да седят на закрито в топли облекла, само че сходни ограничения единствено отчасти избавят обстановката. Статистиката демонстрира, че всяко шесто дружество е трябвало да понижи производството - извънредно неразбираема дефиниция, която може да значи всичко - от прекъсване на активността до затваряне на компанията.

„ Ако Путин най-сетне затвори кранчето, спадът на Брутният вътрешен продукт ще се колебае сред четири и пет % “, предвижда тъмно Франциска Холц, началник на енергийния отдел в Берлинския стопански институт. След това рецесията в Германия ще доближи равнищата от интервала на пандемията (около 4,9% през 2020 г.).

„ Енергийната рецесия е общоевропейска, само че за разлика от финансовата рецесия от 2008 година, тя раздруса европейския ред “, написа Алисия Аламилос за вестник “Либарасион ”. “Преди това Германия можеше да служи като модел за по-малко сполучливи страни като Португалия, Италия, Гърция и Испания във връзка с бюджетна суровост. Сега обаче тя е доста по-засегната от тях ”, добавя тя.

Въпреки това към момента има някой, който евентуално ще го отнесе даже по-лошо от Германия. Например Англия, която към този момент не е част от Европейски Съюз и би трябвало да разчита единствено на себе си. Правителството на Лиз Тръс трябваше да замрази цените на електрическата енергия, за което има намерение да похарчи 150 милиарда лири за две години и в това време да понижи някои налози, което ще сътвори спомагателна дупка в бюджета от 45 милиарда. Финансистите не оцениха лудостта на смелите и резултатът беше сривът на лирата и опасността от срив на пенсионните фондове. Наложи се Банката на Англия да се намеси и да пусне печатницата, с цел да стабилизира обстановката, само че на всички е ясно, че тази мярка значи единствено отсрочване на неизбежното.

В изявление за “Дейли Мейл ” Джеймс Роджърс, специалист и съосновател на Геостратегическия съвет, пророкува, че при положение на изключително студена зима са вероятни тридневни спирания на електрозахранването и прекъсване на промишленото произвеждане - и идната зима ще ще бъде още по-зле, тъй като до тогава страната ще е изчерпала запасите си газ. Според него на Англия ще ѝ бъде доста по-трудно в сравнение с Германия, а преходът към други типове сила може да отнеме към 10 години.

„ Газът в Германия обезпечава единствено към 15% от техните енергийни потребности “, споделя Роджърс. “И по принцип могат да го заменят с нуклеарна сила и въглища, в случай че, несъмнено, ръководещите съумеят да обуздаят зеленото лоби. Тук, във Англия, газът обезпечава 40% от нашите потребности. Разбира се към момента има вяра за полутечен газ от Съединени американски щати, само че за закупуването му са нужни особено оборудвани пристанища и инфраструктура, каквато няма ”, добавя специалистът.

В Европа Швейцария обичайно се счита за оазис на стабилността, само че втората банка в страната, “Креди Сюиз ”, която е и една от най-значимите банки в света, претърпява сложни времена и специалистите не изключват нейния банкрут на фона на рекорден спад в акции. Някои към този момент допускат, че банката може да повтори ориста на скандалната “Леман Брадърс ”, чийто провал провокира международната финансова рецесия от 2008 година

През последната година капитализацията на банката е спаднала с повече от 50%, в това число вследствие на банкрута на американския фонд “Архегос ”. Сега банката разгласи назад изкупуване на част от личните си отговорности и от 7 октомври акциите ѝ започнаха да нарастват, само че същинското положение на нещата ще стане ясно до края на октомври, когато новото управление ще показа проект за преструктуриране.

Както френският икономист (и помощник на Марин Льо Пен) Филип Мюрер уточни, “Креди Сюиз ” не е единствената банка в съществени проблеми. Според Мюрер във времена на икономическа неустойчивост никоя банка не може да се смята за сигурна. Според специалиста даже такава солидна и надеждна банка като немската " Дойче Банк " може един ден да банкрутира, защото е склонна към рискови интервенции, сходни на тези, с които се занимаваше “Креди Сюиз ”.

В изявление за “Франс Соар ” Филип Мюрер се спря по-подробно на икономическите проблеми на Франция, както и на Европейски Съюз. „ Това, което се случва, е европейско икономическо самоубийство. За да се размени съветският газ, да се изградят терминали и инфраструктура за полутечен газ, съгласно най-оптимистичните оценки ще са нужни от три до пет години ”, добавя той.

“По време на една от предходните рецесии, при президента Помпиду, във Франция беше основана система за енергийна самостоятелност, построена беше мрежа от атомни електроцентрали, само че от 2005 година насам производството на електрическа енергия там непрестанно пада. В момента половината от атомните централи са затворени. Дори половината от затворените атомни централи да бъдат рестартирани, отново няма да има задоволително ток, а през зимата ни чакат спирания, които могат да продължат до няколко дни ”, продължава Мюрер.

“Въпреки това, заради възходящите цени на силата, заводите за произвеждане на алуминий, цинк и стъклени артикули към този момент са затворени. И дано бъдем почтени: при положение на спиране на електрозахранването хладилниците ще спрат да работят, големи количества храна ще станат неизползваеми, а също по този начин ще ни заплаши гладът. Вече някои лечебни заведения и учебни заведения поддържат температури от 15 градуса и държавното управление се пробва да ни убеди, че това е екологично. Всъщност това е връщане към Средновековието. И още нещо: производството на торове към този момент стана толкоз скъпо, че 2/3 от предприятията към този момент бяха принудени да затворят. Липсата на торове ще удари селското стопанство, което така и така се бори, а резултатът още веднъж ще бъде дефицит на храна ”, счита френският икономист.

Трябва да кажа, че от 2008 година Европа тъпче на място. Ние не растем, тъй като промишлеността е нужна за напредък, а цялото промишлено произвеждане се реалокира в Азия. За да противодействаме на деиндустриализацията, залагаме на финансовия разцвет – акции, недвижими парцели и впрочем. Всъщност нашата стопанска система се е трансформирала в къща от карти и всичко, което е належащо, е ентусиазъм напразно или политическа неточност, с цел да я съборят. Освен това не трябва да забравяме, че енергийната рецесия е последвана от икономическа, а по-късно неизбежно идва и политическа. Защото хората няма да се съгласят стандартът им на живот да се срине поради някакви наказания. И имам вяра, че ни чака най-тежката рецесия от 1945 година насам ”, заключва специалистът.

Междувременно би трябвало да се означи, че глобите не значат цялостно прекъсване на съветските доставки за Европа. Както уточни енергийният специалист Тиери Брос в изявление за швейцарската радиостанция РТС, „ в този момент Русия доставя на Европейски Съюз 2 милиарда кубически метра газ всеки месец, един милиард през Украйна и един милиард през “Турски поток ”. Преди украинския спор доставките възлизаха на 14 милиарда кубически метра на месец. На 5 октомври Газпром възобнови доставките за Италия, която е мощно подвластна от съветския газ.

Въпреки това ръководителят на италианската “Ени ” Клаудио Дескалци продължава да твърди, че задачата им е да реализират цялостна подмяна на съветския газ най-късно до зимата на 2024-2025 година За тази цел те са сключили дълготраен контракт с Алжир - само че все пак гледат към бъдещето с паника.

Зимата на 2023-2024 година може да бъде още по-тежка от идната, счита Дескалци, „ в случай че Италия не укрепи своята инфраструктура. Имаме потребност от повече потенциал за предпазване, повече терминали за преправка на полутечен природен газ ”. В изявление за вестник “Ил Месагеро ” той разшири своята теза, добавяйки, че „ енергийният преход е нужда, той е като трен, който към този момент се движи и би трябвало да продължи напред. Но това по никакъв метод не опонира на обстоятелството, че сега ще би трябвало да съблюдаваме прецизно икономисване на енергия ”.

Оке при предходния министър-председател на Италия Марио Драги икономистите пресметнаха, че рецесията и инфлацията могат да унищожат до 120 000 италиански предприятия, правейки почти 370 000 души безработни. В резултат на това държавното управление на Драги трябваше да подаде оставка и беше сменено от Джорджия Мелони. Много е симптоматично, че въпреки да възхвалява обичайното семейство и обществено да показва подозрения по отношение на нуждата от изрази като „ родител 1 ” и „ родител 2 ”, тя до момента е споделила малко за стопанската система. Защото обстановката е прекомерно комплицирана и единствено популизмът не може да я оправи. А зимата е все по-близо.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР