Икономистът Михаил Кръстев в интервю за предаването България, Европа и

...
Икономистът Михаил Кръстев в интервю за предаването България, Европа и
Коментари Харесай

Михаил Кръстев: Държавата се финансира изключително неизгодно спрямо предходни периоди

Икономистът Михаил Кръстев в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " (бел. ред. изявлението е от 06.06.2023 г.)

Г-н Кръстев, през днешния ден Народното събрание има изключително съвещание, на което се чака да бъде гласуван кабинета " Денков-Габриел “. Чухме до момента от трибуната разнообразни изявления с оглед към бъдещето на един подобен кабинет, само че и острите реплики не липсваха. Оптимист ли сте вие за кабинета от това, което чухме досега, че ще бъде прекратена тази поредност от избори и ще бъде комплициран завършек на политическото безвремие, както се изрекоха някои от народните представители? 

Като че ли някои от народните представители се пробват да сложат каруцата пред коня, защото и предходният постоянен кабинет след началото на митингите от 2020 година – точно този на Кирил Петков, надлежно формиран от четири партии, беше определян като кабинетът, който ще постави завършек на политическата рецесия, като постоянното държавно управление, което ще поведе страната в един по-нормален либерален режим. Като че ли същата реторика се употребява и в този момент, без да имаме визия дали препоръчаният вид на кабинет на акад. Денков, защото по Конституция той ще би трябвало да подаде оставка и надлежно да бъде определен по-късно кабинета на госпожа Габриел, ще съумеят по този начин или другояче да сложат завършек на тази политическа рецесия и в малко по-дългосрочен проект, да имаме постоянно държавно управление. Това, несъмнено, единствено времето ще покаже, само че единствено по себе си избирането на едно държавно управление от Народното събрание, на едно постоянно държавно управление не поставя завършек на нищо, минимум на политическата рецесия. 

Ако ми позволите, може да разясняваме някои от основните изявления, които бяха направени през днешния ден. Да стартираме с Румен Радев, президентът, който сподели, че през днешния ден господин Борисов " подарява цялата власт “ на " Продължаваме промяната “. 

Предполагам, че президентът има своите причини, само че съставът на кабинета не наподобява по този метод. Съставът на кабинета наподобява точно като един компромисен вид сред двете съществени участници в тези договаряния – точно ГЕРБ и " Продължаваме промяната “. Разбира се, има лица, които са свързани и с " Демократична България “, само че по никакъв метод не наподобява по този начин, че цялата власт отива в " Продължаваме промяната “. Факт е, че ГЕРБ имат вицепремиер, факт е, че други министри също са свързани с патията на господин Борисов, тъй че властта си е поделена сред участниците в парламентарното болшинство, надлежно участниците в този кабинет. 

А какво ще кажете за коментара на Деница Сачева, която сподели, че решаването на политическите рецесии в никакъв случай не може да се случи по метод, по който е комфортен за политическите участници? 

Наблюдаваме точно такова стичане на събитията. Че тъкмо решаването на тази политическа рецесия, най-малко опитът за такова, е комфортен за всички участници в решаването и защото се провежда едно държавно управление, което ще бъде с поделена отговорност, най-малкото парламентарна такава, сред две партии, които имат подобен брой депутати, и надлежно изтъкване на един нов зложелател в лицето на президентската институция – нещо, което допреди години не беше по този начин. 

Още първоначално Кирил Петков през днешния ден съобщи, че желае новините от Народното събрание да станат " извънредно скучни “, т.е. работата да върви и всеки ден да се одобряват нови закони. По-рано Асен Василев пък се закани, че в случай че държавното управление бъде гласувано през днешния ден, още на следващия ден ще стартират работа с министерствата, ще се изтегли настоящият вид на бюджета и се надява в границите на десетина дни да има нов вид на бюджета, който да е с 3% недостиг. Как ви се коства всичко това и какъв брой време може да отнеме? 

Всъщност, в случай че би трябвало да посоча нещо като в действителност основна вест от този ден, преди естествено гласуването на кабинета, само че доколкото съумях да проследя и дебатите, става въпрос по-скоро за официално гласоподаване, защото кабинетът към този момент е конструиран и е получил нужното утвърждение от партиите в Народното събрание. Ако би трябвало да посоча една вест, то е точно изявлението на господин Василев по отношение на образуването на новия бюджет. Той даде поръчка, че този бюджет ще бъде стеснен до недостиг от 3% при опазване на актуалните обществени разноски и неповишение на данъчната тежест. Така конструирано изречението, звучи извънредно мъчно осъществимо, като единственият вероятен вид това нещо да се случи е през повишение на приходната част в бюджета, най-малко на книга, защото в границите на една година, която към този момент е преполовена, и при актуалната приходна част в бюджета ние не може да чакаме, че до края на 2023 година внезапно господин Василев, въпреки и с опит към този момент в ръководството на това ведомство, ще успее да увеличи толкоз приходната част в бюджета, че на процедура прогнозата на Министерство на финансите – същото министерство, апропо, с което той работеше, и същият експертен капацитет, с който той работеше, за това, че дефицитът ще бъде в границите на 6%, а по-скоро приказваме за повишение на приходната част без нужната обосновка за това от кое място в действителност ще дойдат тези доходи, образуване на една бюджетна рамка в границите на 3%, която може и да не се реализира, и несъмнено, набиране на нужните средства под формата на издаване на нов дълг.

Тук е значимо да отбележим, че България при започване на тази година погаси падеж по остаряла дългова емисия, която беше осъществена през 2016 година При доходността при дълговите излъчвания значи, че това е все едно лихвата на едно кредитиране. Тогава доходността или лихвата беше в границите на към 2%. Новата емисия, с която ние на процедура изтеглихме пари по този начин, че да погасим старите си отговорности като страна, беше в рентабилност или рента можем да я назовем още веднъж в границите на 5%. Т.е. сега страната се финансира извънредно неизгодно по отношение на предходните интервали. И в случай че проектът на Министерството на финансите, управлявано от господин Василев, е да финансира тези обществени политики, които няма да се режат, и обществени заплащания с нови дългови излъчвания, това не е изключително добре финансово и стопански аргументирано. 

За по този начин или другояче безпределно закъснелия бюджет и за обстановката в страната ни. 

В последна сметка този бюджет, с който се оперира сега, е бюджет точно актуализацията на бюджета от 2022 година, която беше по време на кабинета " Петков “, надлежно препоръчана от министър Василев. Факт е, че тя е неприложима към 2023 година, само че е реалност също по този начин, че в случай че служебното държавно управление беше внесъл бюджет в края на предходната година, когато партиите упорстваха за подобен, то дефицитът от 6% можеше да ни се вижда даже оптимистичен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР