Икономистът Лъчезар Богданов направи в профила си в социалната мрежа

...
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: В някои сектори ключовото предизвикателство за 2024 година ще бъде не инфлацията, а дефлацията

Икономистът Лъчезар Богданов направи в профила си в обществената мрежа Фейсбук разбор за упованията за бранша през 2024 година . Според него в някои браншове предизвикването няма да бъде инфлацията, а дефлацията . Публикуваме разбора на Лъчезар Богданов без редакторска интервенция:

„ Икономиката през 2024:

Към 2022 година стопанската система ни е минала 62% от междинното за Европейски Съюз равнище на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията, за 5 години догонихме богатите с 12 процентни пункта.

В човешката история не са открити други способи за замогване и разцвет – в случай че изключим шанса да откриеш големи находища скъпи естествени запаси – с изключение на вложения във физически капитал и технологии, повишение на знанията и уменията на човешкия капитал, и основаване на среда, насърчаваща предприемачество, нововъведения и конкуренция.

Възможно ли е да реализираме бърз напредък, в случай че главният ни търговски сътрудник навлезе в криза?

Инфлацията бързо върви надолу; не би трябвало да е изненада в някои браншове основното предизвикателство за 2024 година да бъде не инфлацията, а дефлацията.

Крайно време е да се спре политическото истеризиране на тематика изключителни условия, рецесии и произшествия, и да се върне мисленето в подтекст на нормалност и с (поне) средносрочен небосвод. Ако приказваме за обществените финанси, би трябвало да възстановим задачата за уравновесени бюджети – недостиг от 3% от Брутният вътрешен продукт не може да е цел, това е таван.

Промените в Конституцията не са краят, а началото на промени, които да основат по-добре функционираща правосъдна система, гарантираща правата на жителите и защитаваща собствеността и осъществяването на договорите.

Бърз стопански напредък за България ще е изпълним единствено при отключване на капиталовия капацитет – от привличане на световни водачи в производства и услуги с висока добавена стойност до реинвестиране за разширение на потенциала и софтуерно видоизменение на към този момент съществуващи сполучливи предприятия в страната.

Трансформация на структурата на стопанската система, софтуерно обновяване, внедряване и комерсиализиране на нововъведения, повишение на продуктивност на труда – всичко това изисква вложения. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР