Икономистът и депутат в 47-ия парламент от групата на Демократична

...
Икономистът и депутат в 47-ия парламент от групата на Демократична
Коментари Харесай

Ганев и Григорова в спор за доставките от Газпром

Икономистът и народен представител в 47-ия парламент от групата на " Демократична България "  Георги Ганев и икономическият консултант на КТ " Подкрепа "  Ваня Григорова влязоха в изострен в ефира на NOVA по тематиката за доставките и цената на природния газ за България. В понеделник служебният кабинет разгласи, че ще започне преговори с " Газпром ", само че ще се водят и преговори за обезпечаване на азерски и на полутечен газ.

Григорова акцентира, че страната ни желае да извърши остатъка от дълготрайния си контракт с " Газпром ", който изтича в края на годината. " Няма по какъв начин длъжностен кабинет да води договаряния за нов договор ", добави тя.

Според Ганев приемането на ултиматума на Кремъл да се заплаща единствено в рубли е нарушаване на разбирателството с европейските ни сътрудници. " Няма нито една държавна компания в Европа, която да е приела тези условия. Това ще има последици, които също би трябвало да отчетем към цената. При Русия няма нищо гратис. Тя ще изиска нещо от България. От 15 години ние сме троянският ѝ кон знаете къде. И в този момент ще се изискат всякакви неща – война е въпреки всичко. Ще изискат от нас да слугуваме на Русия и да обслужваме нейните ползи в този спор ", безапелационен е някогашният народен представител. По думите му има риск " Газпром " да спре газа за страната ни през зимата. Ваня Григорова пък счита, че такава заплаха няма, тъй като " продавачът в последна сметка желае единствено да получи парите си ".

" В момента имаме проблем с съветската компания, тъй като сами си го създадохме. Единственият ни боязън в този момент е, че " Газпром "  може да откаже да договаря с България. Ще продължим да приказваме и за азерски, и за полутечен газ. Но би трябвало да знаем, че слотовете ще бъдат налични от 2023 година Разширеният потенциал към този момент е закупен, само че това не е самун, който излиза от фурната. Някой ни е изпреварил. Правителството, което си потегли, е спало три месеца ", смята специалистът от КТ " Подкрепа ". Но Ганев посочи, че даже гръцкият министър председател е уверил, че слотове има.

" Ако пратим пари в доларовата сметка, а те след една седмица ги превалутират, то това ще е закъснение на заплащането и може да ни спрат газа ", изясни Ганев. Според Григорова това изказване е " агитация и операция, която би трябвало да бъде прекъсната, а истината била истината, че не се заплаща в рубли. " Руската страна отхвърля да признае заплащане, до момента в който не получи рубли ", отговори ѝ ексдепутатът. " Европейският съюз каза, че тази процедура не опонира на глобите ", опълчи му се икономистът на КТ " Подкрепа ".

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР