Икономистът Александър Лосев смята, че разплащането в рубли за руския

...
Икономистът Александър Лосев смята, че разплащането в рубли за руския
Коментари Харесай

Икономист: За първи път в историята Русия вкарва Запада в зависимост от валутата на друга държава

Икономистът Александър Лосев счита, че разплащането в рубли за съветския газ за първи път в историята кара Запада да зависи от валутата на друга страна.

По негово мнение Русия показва смяна в метода към взаимоотношението с Европейския съюз и Съединените щати, като се стреми да подсигурява личната си сигурност в стопанската система и финансовия сегмент. Този метод се наложи, откакто съхраняваните там интернационалните запаси на Русия бяха замразени от Запада.

" След като ни конфискуват запасите, ние ще работим с тях по напълно друг метод. Защото би трябвало да подсигуряваме сигурноста си. Какво сподели президентът Путин? Главното, заради което се възбудиха по този начин: схванаха, че към този момент няма да могат да вземат нашите запаси и да не заплащат към този момент няма да се получи... Защото рублата е валута, която ние направляваме. За себе си “, сподели икономистът.

Според него за първи път в историята, страните от Запада се оказаха в обстановка, в която те слагат другите страни във външната търговия. Преди това Съединените щати и Европейският съюз имаха мощно въздействие върху интернационалните сътрудници под формата на цялостен надзор върху всички долари и евро в света. Сега обаче европейците ще би трябвало да зависят от рубли, в случай че желаят да продължат да си обезпечават природен газ.

Александър Лосев означи, че в действителност всеки $, без парите в брой, се управлява от Съединени американски щати. И даже в случай че е открита сметка в задгранична валута в съветска банка, това въобще не значи, че доларите също са в тази сметка. Те към момента са в американската банка, а съветската банка единствено отразява това в салдото.

" Всички долари са там и всички рубли са тук. И те схващат, че даже в случай че една европейска банка отрази сума в рубли в салдото си, това ще бъде просто огледален облик. Истинските рубли са тук, в нашите банки, под контрола на нашата централна банка. Ето какво се случва ", сподели икономистът, представен от „ Экономика сегодня “.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, разяснявайки в петък, 25 март, инструкцията на президента да се заплаща за доставките на съветски газ в рубли, сподели, че в границите на няколко дни Газпром ще би трябвало да извърши договорите си и да създаде транспарантна, разбираема система за това по какъв начин това може да се направи механически и логистично.

По думите на Песков, тогава тази информация ще бъде обявена на купувачите на продуктите на Газпром и „ ще забележим “.

В същото време той означи, че заповедта се отнася до Газпром, само че другият главен снабдител на съветски природен газ, Новатек, не е обиден, защото е частна компания. Новатек играе огромна роля в доставките на полутечен природен газ (LNG).

Междувременно от немското министерство на стопанската система споделиха, че считат, че въпросът за заплащанията за доставка на съветски газ и нефт е въпрос на частните компании-купувачи и на спазването на споразуменията. Но те не виждат потребност от интервенция от тяхна страна.

" Доколкото знаем, множеството контракти се подписват в долари или евро. Вносителите са длъжни да подсигуряват спазването на договорите. Ние сме в непрекъснати договаряния, само че няма потребност от интервенция от наша страна ", сподели представителят на министерството Робърт Северин.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР