Икономистът Агоп Каспарян е скептичен от гледна точка на ефекта

...
Икономистът Агоп Каспарян е скептичен от гледна точка на ефекта
Коментари Харесай

Агоп Каспарян: Защо не намалим ДДС върху всичко?

Икономистът Агоп Каспарян е песимистичен от позиция на резултата за понижаване на косвения налог Данък добавена стойност на ресторантьрите, книгоиздателите, производителите на бебешки храни, по какъв начин се взе решението, и кого в действителност облагодетелства то.
Той прави в " Нашият ден " по БНР бърз обзор на неефективността освен на намаляването на Данък добавена стойност изборно, а и на останалите стратегии, изключително на фона на ограниченията, взети от редица европейски страни, които непосредствено субсидираха бизнеси.
Имаме потребност от добре премислена работеща промяна на данъчната система, която да не е на парче и под напън от избрани бизнеси, които плашат с автошествия по улиците. Необходим е разговор сред всички институции, бизнеса и държавно управление, сподели той.
С точни обществени политики и директни дотации може да се влияе – сега никой не ги предлага. Не приказваме за леви или десни политики, а за добре премислени политики, ориентирани към бизнеса и хората, добави Каспарян.
Единствено Корнелия Нинова стартира подобен вид хрумвания ориентирани към бизнеса и хората, само че не беше чуто, безапелационен е икономистът.
" В международен проект ще се стигне до понижаване на покупателната дарба с близо 90%, каквото не е имало от Втората международна война. По тази логичност за какво тогава не понижим Данък добавена стойност върху всичко? ", риторично пита икономистът.
И добави: " По-адекватна мярка за подкрепяне щеше да е да се покрият осигуровките и минималните заплати – по този начин щяха да оказват помощ на работещите.
Да се отсрочи внасянето на обществени и здравни осигуровки и налог облага.
Да се наложи мораториум на погашение на лихвите и главниците по задължения, а не банките сами да преценят кому да отсрочат и кому не.
С оглед на това, че около ковид рецесията се задълбочи пропастта сред богати и небогати, може би в действителност е пристигнал моментът за прогресивно данъчно облагане, с цел да се понижи тази бездна и най-тежко засегнатите да не поемат и голямата данъчна тежест от рецесията ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР