Икономимческите мерки не са достатъчно ефективни и чувството за справедливост

...
Икономимческите мерки не са достатъчно ефективни и чувството за справедливост
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: На човек без доходи да се предлага заем е извращение

Икономимческите ограничения не са задоволително ефикасни и възприятието за правдивост липсва. Подпомагат се хора, които имат приходи. За останалите има мярк, която не работи. На човек без приходи да се предлага заем е извращение. В същото време се предлага нарастване на заплатите в администрацията. Има хора, които ще изпаднат в последна беднотия, и такива, които ще забогатеят. Това ще провокира голямо разделяне.
Това съобщи пред bTV някогашният обществен министър Ивайло Калфин.

Той остро разкритикува реакцията на държавното управление и предприретите ограничения за подкрепяне на засегнатите от рецесията с COVID-19.

" Под 300 милиона са отишли до бизнеса от март месец до момента. Когато стартира рецесията, Европейски Съюз ни разреши да си пренасочим европейски средства и да ни даде в допълнение към 2 милиарда. Взехме заем. Има 13 милиарда евро във фискалния запас. Трябва декември месец да похарчи 5 милиарда, което не може да го направи. Наляхме милиарди в немската стопанска система за кораби. Това дейно ли е? ", попита Калфин.

По думите му огромен е казусът и с пенсиите. Според някогашния обществен министър се слага под въпрос смисъла на пенсионното обезпечаване, заради повода, че от идната година половината пенсионери у нас ще вземат една и съща пенсия.

" Изляха се милиарди в европейските страни при първото затваряне. Поемат се постояни разноски с държавно решение за бизнеси. В България има голямо преразпределение сред хора, които изпадат в последна беднотия и хора, които забогатяват. Това ще провокира голямо разделяне ", уточни още Калфин.

Той разяснява и разногласието сред България и Република Северна Македония и решението на София да блокира Скопие по пътя към Европейски Съюз. Според Калфин ще се стигне не просто до изолираност освен от страна на Европа, само че и от страна на Балканите.

" Очевидно е, че ние чакаме РСМ да се държи по различен метод. Изненадващо и за мен блокирахме в този момент стартирането на договаряния. Месец преди този момент бяхме изготвили един меморандум, с кото информирахме страните в Европейски Съюз какви са ни проблемите. Той е доста неясен за чужденец. Не обяснихме какво желаеме ", уточни Калфин.

Той дефинира причините, които България е показала, като неразбираеми за европейските сътрудници на страната ни.

" Това не са официално причини и критерии за започване на участие. Изрично казано е, че двустранни проблеми се вземат решение отвън договарянията. Няма кой да ни разбере с тези причини. Ние можем да си постановяваме ветото, с което се изолираме в Европейски Съюз и второ - спряхме и Албания по пътя към Европейски Съюз. Това е по-лошо. Отложихме ги незнайно за по кое време ", уточни още Калфин, който е и някогашен министър на външните работи.

Според него България не може да вдигне цената си със отбраната на този собствен народен интерес, тъй като ще изпадне в изолираност.

" Не може да претендираш, че си водач и да го спираш. Опитваме се да си решим проблемите с РСМ и да използваме френски ключ, с цел да развием винт. Това не е пътят. Отключихме всички тези, които са срещу - това са сърбомански кръгове, сили отвън нашия район. Дадохме причини на тези, чиито възгледи не одобряваме. Какво спечелихме? смяна в отношението? Това ли целяхме - голяма антибългарска акция? ", попита още Калфин.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР