Икономиките са циклични. След периоди на бум (между 2012-та и

...
Икономиките са циклични. След периоди на бум (между 2012-та и
Коментари Харесай

Как ще ви засегне следващата криза, която се задава...

Икономиките са циклични. След интервали на взрив (между 2012-та и 2020-та година) идват и интервали на рецесия (2007-2009 година и 2024-2026 година вероятно) и след това на възобновяване (2009-2012 г и евентуално 2026-2028 г.) и по този начин още веднъж и още веднъж...

Щатските показатели са при най-високите си равнища за годината, макар банкрута на няколко районни банки, през март. SOFIX също осъществя сериозен двуцифрен процентен растеж през май.

Строителните бизнесмени не престават да строят и бързат да построяват нови планове, с помощта на високите цени на парцелите (2000-3000 евро за кв. м. в София, а даже и повече).

Черешите и ягодите са по 10 лв. за кг, а кафе под 3 лв. наподобява напряко " на спекулация ". Автокъщите са цялостни с лъскави остарели коли, а цените са по-високи отпреди началото на пандемията. Ресторантите са претъпкани и не можете да си намерите маса. Изобщо всичко си наподобява " ОК " и няма помен от усложнения, да не приказваме за криза!

Но...!

Както всички знаете, рецесиите и несгодите идват без някой да бие камбаната за тях.

Може би стартирате да усещате " горещина " на работното си място и то не тъй като компанията ви си има проблеми, а тъй като мениджърите стартират да се " ослушват " и да мислят по какъв начин да пестят разноски. Все по-рядко стартирате да виждате нови сътрудници в офиса. За повишение на заплатите с темповете на инфлацията към този момент не се приказва (дори от сериозните компании), а който доста " мрънка " умерено му се демонстрира изхода, тъй като има предложение от нови " експерти ".

Компаниите отсрочват дълготрайни вложения и огромни планове, поради възходящата неустановеност. Кредитите стават по-скъпи, а на задлъжнелихте компании им е все по-трудно да набират нов капитал на финансовите пазари - първо тъй като ликвидността пресъхва и второ - тъй като от ден на ден би трябвало да се конкурират с държавните облигации, които дават възходящи доходности, при надалеч по-ниски опасности.

Депозитите у нас са рекордни, само че към този момент повода е не тъй като лихвите са високи, а тъй като хората ги е боязън от други капиталови други възможности и за пръв път ще кажа, че може би този път (визирам идващите 12 месеца) са ненапълно прави. Защото от време на време е по-добре да загубиш 10% (под формата на покупателна дарба поради инфлация от 11% и лихви по депозитите от 1%), в сравнение с да се разделиш с примерно 20-30% от злополучни вложения направени в неприятно селекциониран миг.

И до момента в който банките вършат рекордно високи облаги, а лихвеният спред може би ще продължи да се уголемява, поради повишението на лихвените проценти от ЕЦБ (което ще форсира повишаването на лихвите по заемите доста по-бързо от това на депозитите), те не трябва да бързат да се радват и да стават самодоволни.

Макар да разполагат с рекордни средства, финансовите институции ще би трябвало да станат доста по-избирателни в кредитирането и отпущането на нови средства, поради по-трудната среда, която стартира да витае във въздуха. Лошите заеми, най-вероятно ще стартират да порастват с по-нататъшното повишаване на лихвите и евентуалното " изстудяване " на пазара на парцели и пазара на труда, които можем да забележим през идната година-две.

Този филм към този момент сме го гледали...

Инфлацията стартира да се забавя, само че заради неверните аргументи. Потребителите стартират на процедура да се свиват и да стават все по-резистентни в това да заплащат високи цени за всевъзможен жанр неща. А това е една буря, която удря внезапно. Никой икономист не може да предвижда какъв брой тъкмо ще се свие потреблението и какви ще са следствията от него...

Един образец...

Когато стартира да ви се " гади " от кафе по 3.5 лв., или салата за 13 лв. (стоки не от първа необходимост), вие просто спирате да консумирате такива артикули на заведения и променяте своите привички. Това, което е казусът в този случай обаче е - дали ще се върнете в миналото към сходен разход. И надали някой може да каже. Дори и кафето да стане 1.5 лв. още веднъж (което наподобява съвсем невъзможно), когато към този момент сте построили табиет да го пиете на скамейка в парка под слънцето и с панорама към шадравана, алтернативата може да ви наподобява към този момент неуместна.

Този метод на мислене може да се приложи върху доста неща - най-вече артикули и услуги, които не са от първа нужда. А това, може да докара до доста бързо и внезапно стесняване на стопанската система.

Проблемът обвързван с потреблението (основен съставен елемент на всяка стопанска система и в основата на нейния ръст), се задълбочава освен от високите цени (инфлацията), само че и от забавящият се ритъм на повишение на приходите, в среда на повишаващи се лихви. Общо взето последното изречение обобщава това, което се случва сега и което може да сложи на тестване стопанската система.

Нещата могат да излязат от надзор доста бързо...

Както видяхме в Съединени американски щати, нещата могат доста бързо да излязат от надзор. Благодарение на обществените мрежи и бързото разпространяване на " информацията " (дезинформацията), видяхме по какъв начин една районна банка може да банкрутира в границите на дни, когато всички се паникьосат и стартират да теглят депозитите си.

И то за какво? Защото банката е била изгубила " на хартия " сериозна сума и то забележете - от вложения в считаните за сигурни държавни облигации (тук се пораждат съществени въпроси по отношение на риск-мениджмънта, само че и по отношение на регулацията на тази банка, или по-скоро от неналичието на надзор върху нея).

Това е единствено един образец, по какъв начин набор от събития, провокирани индиректно от самия Фед (с поредност от 10 покачвания на лихвите за година), целящ другояче непоклатимост на финансовата система, може да провокира финансов безпорядък.

А имайте поради, че тези финансови връзки са доста комплицирани и по принцип могат да водят след себе си до финансово домино. Този път то бе овладяно, тъй като ставаше въпрос за районни банки, само че не забравяйте, че има и банки, които се одобряват за " прекомерно огромни, с цел да се провалят ", които в случай че изпитат сходен жанр проблеми, може да има резултати сходни на тези при банкрута на Lehman Brothers.

Другото, което би трябвало да имате поради е, че покачването на лихвите, било то от Фед, или от ЕЦБ, имат забавящ се резултат. Тоест още не сме почнали да усещаме изцяло резултатите от покачването на лихвите от Фед, да не приказваме за ЕЦБ, която като се изключи че закъсня с покачването на лихвите, към момента е във фаза на повишението им, за разлика от Фед (който може и към този момент да е завършил, или да е покрай приключване).

Още по-лошото е, че инфлацията и битката против нея в Европа закъсня. Тоест Германия към този момент демонстрира признаци на нахлуване в криза, а инфлацията към момента е много висока. Не, че ми е мъчително толкоз за германците - те ще се оправят даже и при криза. По-скоро ми е жалост за дребните " гранични " стопански системи, като нашата, много подвластни от положението на най-голямата европейска стопанска система.

И като похлупак имаме Китай с техните дългови проблеми свързани с локалните управляващи, слабото възобновяване на стопанската система, надалеч под упованията след пандемията и проблемите със бранша на парцелите. А да не не помня и други разрастващи се стопански системи като Турция и проблемите на Латинска Америка, където е изцяло допустимо да забележим нова серия от банкрути.

Какво ще се случи, в случай че се разгърне по-широка криза в Европа и у нас?

Има положителни и неприятни вести. Ще стартира с положителните (в рамките на шегата несъмнено и доколкото това може да е смешно)...

Вече няма да чакате шест месеца да пристигна занаятчия да ви налепи плочките в банята (за 10 000 лева), тъй като доста ще " чукат на частно ", откакто са били съкратени от строителния обект, в който са вземали 5000-10 000 лв. на месец - два, три пъти повече от един фармацевт да вземем за пример (няма да го считам през училищен заплати).

Много строители ще са се върнали от чужбина, тъй като са останали без работа. Абе въобще цените на строителните услуги ще паднат съществено (поне краткотрайно до идващия цикъл на ускорение на растежа на икономиката)...

Имотите най-вероятно ще станат по-достъпни (напълно е допустимо с сред 20 и 30%, според от дълбочината на рецесията). Много строителни бизнесмени ще банкрутират още веднъж (по сходство на 2008 година), значително с помощта на огромното покачване на лихвите, спада на интензивността при покупките и поевтиняването на парцелите.

Покупките на " зелено " ще станат отново съществено главоболие (не си го причинявайте никога, даже и да ви вършат неустоими предложения във връзка с цената - помнете, че в случай че не получите парцела приключен, даже и да платите цена на половина, отново не си е сделка), някои парцели ще поевтиняват повече от други - според от местоположението вида на парцела и така нататък

А да... И наемите може още веднъж да се върнат към по-голяма досегаемост, съпоставени с приходите (наемите е допустимо да се намалят, или най-малкото да си намерете нещо по-добро, за парите които сте плащали през последните една-две години).

Акциите ще станат по-евтини. Не че и в този момент българските акции са скъпи... Но - постоянно нещо може да стане още по-евтино и да го купите още по-изгодно. Рецесията най-вероятно ще засегне и облагите на родните компании и методите, въз основа на които ги оценявате и по-високите лихви ще ви " изплюят " по-ниска цена.

Особено с цялостна мощ ще важи това за интернационалните акции. Там ще има спечелили (в смисъл такива, които няма да изгубят чак толкоз много) и победени. Победените могат да изгубят съвсем всичко, изключително в случай че химерата обвързвана с изкуствения разсъдък потвърди, че е прекомерно надалеч, с цел да се материализира в бъдещето, въз основа на настоящите оценки и високите дисконтови лихвени проценти. Стартъпите и фирмите без облаги ще бъдат съществено пресяти и доста бизнеси, за които сега се счита, че няма по какъв начин да изчезнат, могат в действителност на процедура да създадат тъкмо това.

Високите лихви ще продължат да " ядат " от корпоративните облаги, изключително на задлъжнелите компании. Много от последните могат да приключат бизнеса си. Това важи изключително за непечилвшите компании със подозрителен бизнес-модел и големи разноски и задлъжнялост (така наречените еднорози). Ще има най-вероятно и огромни интернационалните банкрути, ще забележим рухването до нула на доста рискови облигации, въобще допустимо е празненството от 2008-ма година да се разиграе в нов формат и с нови " основни водещи лица ".

И... Местното кафене, което ви е дразнело с цената на кафето от 3.5 лв. (със сметанката) може към този момент да е в историята. На негово място е доста евентуално да се появят облекла " втора ръка ", аптека, или бюро за обществено подкрепяне.

Инфлацията, от която ви се е гадило, също може към този момент да е в историята. Най-хубавото нещо на рецесиите, в случай че не са " стагфлации " (плюйте три пъти зад тила си и направете кълбо напред), е че убиват инфлацията. Всъщност централните банки знаят това и заради тази причина покачват и лихвите и тласкат стопанските системи към криза (надявайки се да могат да я управляват и да не е прекомерно дълбока). Централните банки знаят и за негативните страни на покачването на лихвите, само че за жалост това е единственият прочут инструмент на човечеството (може да има и други, само че към момента не са открити) за " ликвидиране " на инфлацията.

Най-после може да ви се отвори повече свободно време за фамилията и за заниманията, нещо за което сте мечтали от дълго време! За страдание повода за това обаче, може да е, че сте останали без работа при възможна всеобщи съкращения и повишение на безработицата разследване на рецесията.

Сервитьорките и сервитьорите ще стават по-привлекателни!!!

Завършвам с нещо доста прелестно. Според някои стопански проучвания и следване на хубавичко логичност, при понижаване на броя на заведенията (заради рецесията и фалитите) и повишаване на безработицата, изцяло обикновено е хората, които ви обслужват да стават по-симпатични. Само си помислете какъв дефицит на сервитьори имаше през последните години... Много културни, интелигентни и благи хора, могат да погледнат към тази специалност, в случай че краткотрайно останат без работа. За страдание обаче, това ще трае до идващия напредък на стопанската система.

И най-хубавото оставям за най-сетне... В последна сметка не забравяйте, че след дъжда идва слънцето. А след рецесията - напредък и нормално дълъг интервал на взрив. Така че не се тормозете, това най-вероятно ще са единствено краткосрочни разтърсвания, които могат да пресеят " плявата " и неприятните практики, единствено с цел да разчистят пътя за нов растеж и повишение на стандарта на живот през идващите години!

А в този момент и към неприятните вести при евентуална криза...

Лихвите ще спрат да се покачват и може даже да стартират да понижават. Но вредите, които са нанесли могат да са доста съществени и трайни. От друга страна банките не могат да си разрешат да понижат прекалено много лихвите по заемите, тъй като ще се намалява качеството на кредитополучателите и ще се увеличи размера на неприятните заеми. Така че, високите лихви най-вероятно ще са феномен, който ще се задържи много дълго по сходство на случилото се по време на рецесията от 2008-ма година. Тогава, в случай че помните лихвите започнаха да се намаляват доста по-късно.

Та хората, застрашени от това да останат без работа, като се изключи че ще им е мъчно да се класират въобще за огромен заем (и терзанията ще са им по-големи какво ще се случи с парцела, в случай че останат без доходи), за покупка на парцел, който е поевтинял с 20-на %, ще би трябвало да заплащат и много съществени лихви за заемите си.

Както към този момент загатнах, най-сериозния проблем при рецесиите е несигурността от това да останете без приход, в случай че бъдете скъсен. Не оказва помощ и обстоятелството, че внедряването на изкуствения разсъдък най-вероятно ще понижи разноските на огромните компании (да се чете като всеобщи съкращения), изключително по направление на по този начин наречените свободни специалности.

За страдание няма да бъдат изключително пощадени и тези специалности, които не са толкоз податливи на резултата на изкуствения разсъдък - като да вземем за пример строители, водопроводчици, електротехници и други При тях съкращенията ще дойдат по направление на ограничение на строителната интензивност и разноските на популацията, заради опити да се усилят спестяванията. Намирането на втора работа ще стане още по-трудно, да не кажа невероятно, а секторите, които не са толкоз мощно наранени от рецесията, на потребителските артикули и опазването на здравето ще следват правилото на " видяла жабата, че подковават коня... " и ще се възползват в цялостна мощ от обстановката (ще замразят растежа на заплатите и ще се оправдават с кризата).

Покупките на капризи като нов телефон, или по-голям тв приемник, или даже промяна на остарялата кола, може да отидат на назад във времето - някъде надалеч в бъдещето, където още веднъж всичко е " цветя и рози " като в този момент. Хората ще се тормозят за бъдещето си и ще лимитират разноските си до най-малко и в границите на стоките от първа нужда. Това ще засегне изключително мощно доста браншове, най-вече свързани с даването на услуги и забавление.

Освен взрив на неприятните заеми, може да се чака и внезапен скок на търсенето потребителски и бързи заеми, тъй като най-вероятно банките ще покачат доста условията си към евентуалните кредитополучатели. Това е неприятна вест за всеобщия кредитополучател и добра за бизнесите отпускащи такива заеми. Много хора ще се трансфорат в " крепостни селяни " на своите кредитори, а неналичието на закон за персоналния банкрут, може в допълнение да усложни обстановката за хора, които ще са изгубили всичко. Отчаяни хората могат да протягат ръка все по-често към по този начин наречените " порочни артикули " (алкохол цигари и хазарт). Също добра вест за предоставящите сходни услуги.

А в този момент и няколко съвета какво да не вършиме по време на криза:

Не ставайте гарант

Това е рискована стъпка, даже и по време на процъфтяваща стопанска система. Ако физическото лице, което взема заема, не извърши плануваните заплащания, поръчителят е този, който би трябвало да заплати вместо кредитополучателя.

По време на стопански спад рисковете са още по-големи, защото кредитополучателят има по-голям късмет да загуби работата си, което усилва заплахата от същите последствия и за поръчителя.

Възможно е да се окаже належащо да станете поръчител на член от фамилията ви или непосредствен другар, без значение от това какво се случва в стопанската система. В такива случаи би било добре да спестите пари.

Не теглете ипотека с плаваща рента

Когато купувате жилище, можете да изберете да вземете ипотека с плаваща рента. В някои случаи това е положително решение, стига лихвите да са ниски, месечното заплащане също ще остане ниско.

Но помислете за най-лошия сюжет: губите работата си, а лихвите се повишават, когато рецесията отслабва. Вашите месечни заплащания могат да набъбнат, което може да ви затрудни. Ако не спазвате периодите за вноските, това от своя страна може да окаже неподходящо влияние върху кредитния ви рейтинг, което затруднява приемането на заем в бъдеще.

Избягвайте задълженията

Новите задължения като заем за кола и жилище не би трябвало да съставлява проблем в положителни моменти, когато вършиме задоволително пари, с цел да покриете месечните си заплащания и въпреки всичко да пестите за пенсия. Но когато стопанската система минава през криза, рисковете се усилват, в това число рискът да загубите работата си. Ако това се случи, може да се наложи да работите някъде, където заплатите са по-ниски.

Не приемайте работата си за даденост

По време на икономическа рецесия е значимо да се разбере, че даже огромните корпорации могат да бъдат подложени на финансов напън, което ги кара да понижат разноските по всевъзможен метод. Това може да значи съкращения във компанията.

Не правете рискови вложения

Този съвет се отнася за частните притежатели. Въпреки че постоянно би трябвало да мислите за бъдещето и да инвестирате за разгръщане на бизнеса си, по време на стопански спад не е целесъобразно да вършиме това!

Завършвам с нещо занимателно...

Косите ще стават къси, а полите - дълги. Изследвания сочат, че по време на рецесии дамите имат податливост да се подстригват по-късо, за сметка на дължината на полите им - която се удължава.

Теодор Минчев

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка и продажба на активи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР