Икономиките на Русия и Украйна могат да бъдат подложени на

...
Икономиките на Русия и Украйна могат да бъдат подложени на
Коментари Харесай

Икономиките на Русия и Украйна ще претърпят най-големия си срив от разпадането на СССР досега

Икономиките на Русия и Украйна могат да бъдат подложени на най-рязкото стесняване от над 25 години, поради войната. Това предизвестие пристигна от Европейската банка за въьстановяване и развиване.

На съветската страна бяха наложени широкообхватни наказания, които откъснаха Русия от световната финансова система и внезапно повишиха цените на суровините и силата.

Конфликтът аргументи и " най-големия потрес в предлагането " от 50 години насам, а стопанските системи на двете страни ще се свият с 10% - 20% тази година, заяви Европейска банка за възстановяване и развитие. И за двете страни свиването ще бъде най-сериозното от 1994 година, когато влияние оказаха икономическите разтърсвания след края на Съветския съюз, които раздраха района.

Територията, на която се правят военни действия, дава отговор за 60% от брутния вътрешен артикул на Украйна преди COVID-19, съгласно основния икономист на Европейска банка за възстановяване и развитие Беата Яворчик.

" Украйна, която беше бедна страна, ще стане още по-бедна. Около половината от бизнесите са спрели активността ", разяснява Яворчик пред Reuters.

Преди Русия да нахлуе в съседката си, Европейска банка за възстановяване и развитие предвиждаше растеж от 3,5% за Украйна и 3% за Русия.

Ако прекратяването на огъня пристигна в границите на няколко месеца Брутният вътрешен продукт на Украйна би трябвало да се възвърне с 23% през идната година.
 Страхът от война повиши още цените на пшеницата, соята и палмовото масло
Страхът от война повиши още цените на пшеницата, соята и палмовото масло

Цената на пшеницата доближи до най-високото равнище от 2012 година

Тежките стопански наказания, наложени на Русия от Запада, биха означавали, че тя ще записва нулев напредък. Очаква се глобите против Русия да останат в обозримо бъдеще, обричайки съветската стопанска система на застоялост през 2023 година, с негативни последствия за редица прилежащи страни от Източна Европа, Кавказ и Централна Азия ", считат от Европейска банка за възстановяване и развитие.

По калкулации в отчета Русия е изгубила към 30 милиарда $ от експорт поради наказания за нефт и газ, което се равнява на към 2% от нейния Брутният вътрешен продукт.

" Дори и глобите да бъдат отстранени, репутацията на Русия като капиталова дестинация ще бъде засегната. Предложенията зас национализация на активи на мултинационални компании ще се запомнят за известно време ", съобщи Яворчик.

Беларус също е изправена пред западни наказания поради ролята си в спора и може Брутният вътрешен продукт да се свие с 3% тази година а през 2023 година да изпадне в застоялост.

Световната стопанска система е изправена пред " най-големия потрес в предлагането най-малко от началото на 70-те години на предишния век ", тъй като че Русия и Украйна " доставят значими артикули, като пшеница, царевица, торове, исполин и никел ".

Европа е очевидец на най-голямата бежанска вълна след Втората международна война и отчетът преглежда евентуалните последствия от тази миграция.
 И търговията със стомана е разтърсена от войната в Украйна
И търговията със стомана е разтърсена от войната в Украйна

Цената на стоманените отливки се увеличи до 900 $ за звук

" Квалифицираните служащи от Украйна могат да обезпечат подтик на някои стопански системи в дълготраен проект, изключително в страни със застаряващо население ", се споделя в отчета. " В кратковременен проект стопанските системи са изправени пред фискален напън и административни провокации, на фона на увеличение предлагането на жилища, опазване на здравето и обучение ".

Последствията от спора ще бъдат усетени в доста страни. Има " забележителен риск " някои нововъзникващи пазарни стопански системи да засилят рестриктивните мерки за експорт, с цел да предпазят локалните консуматори от по-нататъшно повишение на цените. При този сюжет повишението на лихвите на централните банки ще се форсира.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР