Икономиката на Великобритания се е свила с 2.9% през януари

...
Икономиката на Великобритания се е свила с 2.9% през януари
Коментари Харесай

Великобритания започна годината със спад на икономиката от 3%

Икономиката на Англия се е свила с 2.9% през януари спрямо декември, когато блокадата поради ковид удари бранша на услугите. Намалението е с най-бързия ритъм от предишния април, откакто доста компании затвориха поради ограниченията. Все отново то е по-малко от упованията на интервюираните от Reuters икономисти за спад от 4.9%. Свиването по отношение на първия месец на предходната година е с внушителните 9.2% при предвиждания за 7.8%. Това демонстрира въздействието на близо една година ограничавания поради Covid-19 върху стопанската система.

В допълнение към мрачната картина идват и данните за търговията на страната с Европейски Съюз, които демонстрират, че след комерсиалното съглашение износът на артикули за евросъюза се е сринал с 40.7% през януари.
Удар върху услугите
Услугите се показват предстоящо най-слабо, като понижението през януари е 3.5% по отношение на декември. Този бранш основава към 80% от английската стопанска система и включва доста бизнеси, като магазини, питейни заведения и заведения за хранене, които бяха затворени. Заводите не престават да работят, само че промишленото произвеждане е намаляло на месечна база с 2.5%, което е първото стесняване от април. Строителният бранш регистрира повишаване от 0.9%.

Миналата седмица Бюджетната работа към държавното управление заяви, че чака стопанската система на Обединеното кралство да се върне на равнището си отпреди пандемията през третото тримесечие на 2022 година Това е по-рано от предвижданията до момента, защото се чака бързо възобновяване с отварянето на стопанската система, написа Financial Times.

Англия е една от дребното страни, които разгласяват месечни данни за Брутният вътрешен продукт, само че тримесечните демонстрират, че в края на предходната година Обединеното кралство се показва по-зле от доста други страни.
Първият резултат от Brexit
Негативен резултат върху стопанската система при започване на годината оказва и комерсиалният срив поради влизането в действие на комерсиалното съглашение след Brexit. Износът на артикули от страната за Европейски Съюз е намалял с 40.7% през януари, а вносът - с 28.8%, съгласно Службата за национална статистика (ONS). Това е най-големият спад от началото на събирането на информация от 1997 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР