Икономиката на страната зависи до голяма степен от финансовата подкрепа

...
Икономиката на страната зависи до голяма степен от финансовата подкрепа
Коментари Харесай

18-милиардната помощ на ЕС: Украйна получи последния транш от 1,5...

Икономиката на страната зависи значително от финансовата поддръжка на сътрудниците и Киев се тормози дали тя ще продължи, защото до момента новите пакети бяха блокирани както в Европейски Съюз, по този начин и в Съединени американски щати.

" Днес получихме последните 1,5 милиарда евро от пакета финансова помощ в размер на 18 милиарда евро. Надявам се на продължение на непоколебимата поддръжка от страна на Европейски Съюз ", съобщи Шмигал в обществената платформа X, съобщи " Ройтерс ". 

Според министъра на финансите Сергей Марченко тази година Европейски Съюз е бил най-големият донор на директна бюджетна поддръжка, като е покрил над 45% от потребностите от външно финансиране.

За 2024 година Украйна се надява да получи 18,5 милиарда евро от Европейски Съюз и повече от 8 милиарда $ от пакета на Съединени американски щати, който съдържа и жизненоважна военна помощ. Гласуването по двата пакета беше преместено за началото на идната година.

Икономиката на страната може да издържи идващите няколко месеца, до момента в който дойде задграничната помощ, само че 2024 година сигурно ще бъде по-трудна от тази година и Киев ще би трябвало да разчита повече на личните си запаси.

 

Страната е съумяла да понижи потребностите си от външно финансиране за 2024 година от първичните 41 милиарда $ до 37,3 милиарда $, съобщи Марченко в сряда след ограничения за увеличение на бюджетните доходи и активизиране на вътрешния дългов пазар.

 

" Въпреки че защитата и сигурността се финансират за сметка на вътрешните бюджетни доходи, разчитаме на помощта на интернационалните сътрудници, с цел да посрещнем потребностите на обществената сфера ", сподели той.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР