Икономиката на Шри Ланка ще пострада значително след терористичните атаки,

...
Икономиката на Шри Ланка ще пострада значително след терористичните атаки,
Коментари Харесай

Атентатите удариха икономиката на Шри Ланка

Икономиката на Шри Ланка ще пострада доста след терористичните офанзиви, които заляха страната на 21 април. Причината е, че туризмът е главната движеща мощ. Годишно островът бива посещаван от близо 2.5 милиона туристи. В бранша работят 1 милион души при население на страната от 21 милион души. Туризмът е третият максимален източник на задгранична валута и образува 5% от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. През последното десетилетие секторът регистрира забележителен растеж.

Със сигурност тези данни ще се намалят изключително в кратковременен проект след атентатите. Отказаните пътувания към този момент са факт. Първи това го усети националния авиопревозвач Lаnkаn Аіrlіnеѕ. „ Tъй ĸaтo бяxa aтaĸyвaни и xoтeли, мoжe дa oчaĸвaмe вce пoвeчe и пoвeчe oтĸaзaни peзepвaции, ocoбeнo oт чyжбинa”, споделя основният изпълнителен шеф на компанията Bипyлa Гyнaтилeĸa. Чрез Lаnkаn Аіrlіnеѕ се транспортират близо 30% от туристите, които посещават Шри Ланка. Към момента е мъчно да се дефинира какъв брой дълго време ще продължи отрицателната наклонност.

Несъмнено страната се нуждае от непрестанен приток на валута. Американският $, китайският юан са измежду най-важните за стопанската система на Шри Ланка валути. С парите се изплаща външният дълг, който е близо 80% от Брутният вътрешен продукт на страната и непрестанно се покачва. Евентуалните компликации пред страната за погашение на дълга бяха и главната причина aгeнциите да понижат кредитния рейтинг на страната.

Терористичните офанзиви удариха и по доверието на вложителите. Ако те се оттеглен от пазара, това ще обезцени локалната валута, респективно стопанската система ще бъде още повече обременена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР