Икономиката на Русия ще бъде унищожена след предстоящото въвеждане на

...
Икономиката на Русия ще бъде унищожена след предстоящото въвеждане на
Коментари Харесай

Киев: Икономиката на Русия ще бъде унищожена от тавана за цените на петрола

Икономиката на Русия ще бъде унищожена след идното въвеждане на таван за цените на съветски барел нефт от 60 $ , за което се споразумяха страните от Европейски Съюз, Г-7 и Австралия, съобщи украинското президентство, представено от Франс прес.

" Ще реализираме нашата цел и стопанската система на Русия ще бъде унищожена, Кремъл ще си заплати и ще понесе отговорност за всички закононарушения ", написа в Телеграм началникът на президентската канцелария Андрий Ермак. 

" Въпреки това трябваше таванът да бъде свален до 30 $, с цел да бъде унищожена по-бързо ", сподели още той.

Какво следва от прелюдия от Европейски Съюз, Г-7 и Австралия ценови таван на съветския нефт от 60 $ за барел?

Русия ще се сблъска в понеделник с ценови таван за нейния нефт в размер на 60 $ за барел, откакто Европейският съюз, Г-7 и Австралия се споразумяха да лимитират приходите на Москва, употребявани за финансиране на спора в Украйна, заяви Франс прес.

" Г-7 и Австралия... реализираха консенсус за оптималната цена от 60 щатски $ на барел за съветския недопечен нефт, превозен по море ", обявиха през вчерашния ден страните в взаимно изказване.

Министърката на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън приветства известието, което по думите ѝ " е кулминационната точка на месеци старания от страна на нашата коалиция ".

Споразумението стана допустимо с помощта на консенсуса, реализиран от 27-те страни от Европейския съюз.

В началото на септември министрите на финансите от Г-7 се споразумяха за този инструмент, който има за цел да лиши Русия от финансови запаси.

По-конкретно, избраната цена би трябвало да бъде задоволително висока, с цел да поддържа интереса на Русия да продължи да продава нефт, само че по-ниска от пазарната цена, с цел да ограничи приходите, които може да получи от него.

Механизмът ще влезе в действие в понеделник " или доста скоро по-късно ", прецизират Г-7 и Австралия. В понеделник влиза в действие ембаргото на Европейски Съюз върху съветския нефт, превозен по море.

Доставките могат да продължат единствено на нефт, продаван от Русия на цена от 60 $ или по-ниска. При надхвърляне на този таван на сдруженията ще бъде неразрешено да дават услугите, които разрешават превоза по море (превоз на товари, обезпечаване и др.).

Страните от Г-7 дават застрахователни услуги за 90 % от международните товари, а Европейски Съюз е главен състезател в морския превоз - затова това е благонадежден възпиращ фактор, само че също по този начин и риск от загуба на бизнес в интерес на съперниците, отбелязва Агенция Франс Прес.

Русия, вторият по величина експортьор на недопечен нефт в света, предизвести, че няма да доставя повече нефт на страните, които са приели ограничаването.

Без този таван би било елементарно да се намерят нови купувачи на пазарни цени. Цената на съветския нефт (суров нефт от сорта " Урал " ) сега е към 65 $ за барел, което е малко над горната граница на Европейски Съюз и допуска лимитирано краткосрочно влияние.

" Ще бъдем подготвени да преразгледаме и поправяме оптималната цена, в случай че е належащо ", се споделя в изказването на Г-7 и Австралия. Трябва да се откри и таван за съветските петролни артикули от 5 февруари 2023 година

Европейското ембарго идва няколко месеца по-късно, което Съединени американски щати и Канада към този момент постановиха. " Европейски Съюз остава обединен и взаимен с Украйна ", съобщи в Туитър чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз.

От началото на войната в Украйна Русия е спечелила 67 милиарда евро от продажбите си на нефт в Европейски Съюз, а годишният ѝ боен бюджет възлиза на към 60 милиарда евро, споделя Фук-Вин Нгуен, специалист по енергийните въпроси в института " Жак Делор ".

Предложеният от Брюксел инструмент планува прибавяне на предел, избран на 5 % под пазарната цена, ако съветският нефт падне под 60 $.

Някои специалисти се притесняват от дестабилизация на международния пазар и се питат каква ще бъде реакцията на страните производителки от ОПЕК, които ще се срещнат на следващия ден във Виена.

" Този таван ще помогне за стабилизирането на международните енергийни пазари... и ще бъде от директна изгода за нововъзникващите стопански системи и разрастващите се страни ", защото съветският нефт може да им бъде доставян на цени под тавана, съобщи в Туитър председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

От понеделник ембаргото на Европейски Съюз върху съветския нефт, транспортиран по море, ще понижи с две трети покупките на недопечен нефт от Русия. След като Германия и Полша взеха решение да спрат доставките по тръбопроводите до края на годината, това ще засегне повече от 90 на 100 от общия съветски импорт, настояват европейците.

От друга страна, " таван на цените на петрола не е имало в никакъв случай до момента. Намираме се в неопределеност ", споделя Фук-Вин Нгуен и акцентира, че реакцията на страните от ОПЕК или на огромни купувачи като Индия и Китай ще бъде от решаващо значение.

Според него единственото несъмнено нещо е, че един таван, даже и при висока цена, ще изпрати " мощен политически сигнал " на съветския президент Владимир Путин, защото един път въведен, този механизъм може да бъде затегнат.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР