Икономиката на Русия се сви с 2,1% миналата година, противопоставяйки

...
Икономиката на Русия се сви с 2,1% миналата година, противопоставяйки
Коментари Харесай

Руската икономика се сви по-малко от очакваното миналата година

Икономиката на Русия се сви с 2,1% предходната година, противопоставяйки се на най-лошите страхове за огромна криза, защото възходящият експорт на първични материали оказа помощ да се компенсира въздействието на американските и европейските наказания, наложени поради нашествието на президента Владимир Путин в Украйна.

Предварителният резултат беше по-добър от спада от 3%, предстоящ от формалните лица още при започване на есента и надалеч от спада от 10%, който някои прогнозисти видяха, когато глобите удариха за първи път доскоро повече от година.

Най-силно наранени са търговията на едро и дребно, както и производството и превозът, заяви Федералната статистическа работа в понеделник, до момента в който минното дело, селското стопанство, строителството и държавните разноски са нарастнали предходната година.

„ Това е добър резултат “, сподели Дмитрий Полевой, икономист в Locko Bank. „ Но всичко това е в предишното. Важното е бъдещето и тук към момента има малко аргументи за възобновяване. В главния случай за 2023 година към момента виждаме малко стесняване от 1%-2%. “

Централната банка предвижда, че растежът може да се възобнови тази година.

Русия избегна стопански провал след войната на президента Владимир Путин в Украйна, което беше начален акт на постепенно разгаряща се рецесия, която ще се разиграе през идните години.

Икономика, която Путин в миналото искаше да направи една от петте най-големи в света, е напът да загуби 190 милиарда $ БВП до 2026 година по отношение на предвоенната си траектория, съгласно Bloomberg Economics, почти еквивалент на целия годишен Брутният вътрешен продукт на страни като Унгария или Кувейт.

Спадът евентуално се е засилил през последното тримесечие на годишна база и може да е още по-лош при започване на тази година, съгласно анализатори, интервюирани от Bloomberg.

В това, което би било най-рязкото стесняване от пика на световната пандемия, данните, в началото планувани за петък, се очакваше да покажат спад на Брутният вътрешен продукт с 4,6% на годишна база през четвъртото тримесечие, сподели изследване на Bloomberg.

Федералната статистическа работа реалокира датата на издание за идната сряда, ден откакто Путин възнамерява да направи послание към нацията. Агенцията, известна като Росстат, не даде пояснение за смяната.

" Все повече и повече наказания "
„ Ефектът от глобите е продължен “, сподели Олег Вюгин, някогашен върховен чиновник на централната банка и Министерството на финансите. „ И процесът на наказания не е завършил. Въвеждат се от ден на ден и повече нови. “

Санкциите не обгръщат главните съветски износни артикули, жизненоважни за международните пазари, като нефт и газ и селскостопански артикули, макар че през последните няколко месеца бяха добавени някои ограничавания върху силата.

И въпреки всичко, демонстрираната до момента резистентност приказва за години старания на технократи, близки до Путин, да подсилят стопанската система против срив с политики, които прибират непредвидените доходи от сила и се пробват да създадат Русия по-малко подвластна от някои вносни артикули.

Сега на карта е способността на Путин да поддържа най-големия спор в Европа след Втората международна война, като продължи да насочва ресурсите, само че без да покачва напрежението измежду популацията, което от ден на ден се тревожи за финансовото си богатство.

„ Големи страни с надзор върху жизненоважни запаси, способени основатели на икономическа политика и мощни съдружници няма да се разпаднат даже в лицето на доста тежки наказания. Русия е и четирите ", разяснява Александър Исаков, икономист за Русия за Bloomberg Economics.

Работата ще стане още по-трудна тази година, защото държавното управление на Путин се надпреварва да предотврати срутва на приходите от нефт и усилва разноските за обществени стратегии в миг, когато активизирането на стотици хиляди мъже изпразва пазара на труда.

Анализът на Bloomberg Economics разпознава няколко улики за икономическото оцеляване на Русия след налагането на невиждани наказания, които включват изземване на активи, ориентирани към лица, близки до Путин, и доведоха до блокиране на към 300 милиарда $ интернационалните запаси.

Необходимостта на Съединени американски щати и техните съдружници да запазят достъпа до сила ги накара да реализират компромис в балансирането на наказателните ходове със личния си интерес. Русия в действителност изпомпваше повече нефт, а високите цени на суровините означаваха, че тя печели задоволително, с цел да поддържа приходите си, като се възползва от търсенето в Китай и Индия.

Държави, които съставляват повече от 30% от международния Брутният вътрешен продукт, поддържат комерсиалните си връзки и се въздържат от наказание на нашествието, което разрешава на Русия да възвърне веригите за доставки и да се пребори с икономическата изолираност.

За Вюгин, деец съветски банкер и икономист, глобите бяха „ по-малко нокаутиращ удар, в сравнение с лек удар “.

Насочването на търговията към страни, които не са наложили наказания, и голямото нарастване на държавните разноски са измежду аргументите, заради които Международният валутен фонд даде на Русия най-голямата възходяща проверка на вероятностите измежду огромните стопански системи за тази и идната година.

Също толкоз значими за ограничение на вредите бяха незабавните ограничения, които предотвратиха финансов срив, съгласно Bloomberg Economics.

Наред с финансовия надзор, внезапното нарастване на лихвените проценти - което от този момент беше повече от обърнато - предотврати финансова рецесия. Това обаче пристигна на цена, като понижи кредитирането на дребно и навреди на потреблението.

Праг на болежка
Почти една година във война, която докара до борба във финансите и търговията - както и на бойното поле - Путин може да открие, че икономическата болежка не е толкоз мъчителна, че да промени военните си калкулации.

И въпреки всичко стопанската система, която в този момент се оформя, ще излезе окуцяла, защото се плъзга по-дълбоко в режим на оцеляване.

Преместването на служащи от фабриките към фронтовата линия понижава предлагането на работна ръка и може да извади половин процентен пункт от растежа на частния бранш през 2023 година, съгласно Bloomberg Economics. Войната също по този начин в допълнение ще промени демографската вероятност, която демонстрира, че популацията в трудоспособна възраст на Русия може да намалее с 6,5% през идващото десетилетие.

А скъпите разноски за защита и обществени стратегии към този момент покачиха разноските на федералното държавно управление с 25% предходната година, като в същото време усилиха заетостта в обществения бранш с 300 000.

Въпреки че заобикаля срив, стопанската система на Русия ще остане напрегнат и към момента е напът да бъде с 8% по-малка до 2026 година, в сравнение с би била, в случай че Путин не беше наредил офанзивата против Украйна през февруари 2022 година, пресмята Bloomberg Economics.

„ Намаляването на вноса на технологии понижава капацитета за напредък на стопанската система в дълготраен проект, вместо да води до еднократен спад, който да се материализира за една година “, сподели Наталия Лаврова, основен икономист в BCS Financial Group.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР